zaterdag 24 mei 2008

Hugo Claus 3


Van België, aflevering 2

* Nonnescheten
Zocht in het blog hier, denkend dat we dat al gehad hadden. Nee dus.
Spanje: "Verzuchtingen van nonnen", suspiros de monjas.
Frankrijk en Wallonië: "Pets de nonnes", scheten van nonnen.
Vlaanderen: "Nonnevotten", nonnescheten weer.

Koekjes.
200 cc. melk iets opwarmen met wat zout.
Door een zeef 500 gram bloem erbij en goed door elkaar werken.
Als het wat afgekoeld is er gedroogde gist doorwerken (hoeveelheid zie de verpakking) en 100 gram suiker.
Laten rijzen onder een vochtige doek en tot een bal kneden.
Daar balletjes van maken, van die balletjes worstjes maken en die
worstjes in een knoop (of zo) leggen (vandaar "nonnescheet") en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen.
Drie minuten frituren op 180 graden.
Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker.



* Gecarameliseerde knolraapjes
Erg lekker.
Simpel. Koken in blokjes met wat zout, en als het kookwater bijna verdampt is (en het spul zowat gaar) een klont boter erbij en qua volume evenveel suiker. Roerend laten carameliseren.

* Geitevlees, bloedworst en varkensdarm. Zonder verder commentaar.

* Flan van bieten
Daar kan ik me iets bij voorstellen.
Gekookt, geprakt, ei, bloem, melk, kruiden (lijkt me) en een uur in de oven.

* Filet Américain, zei Papa dromerig. Met kapperkes...

* Oudenaards bier



* Pekelharing
Dat moet gewoon zoute haring zijn:



Zo kan ie wel weer...