donderdag 22 mei 2008

Het lekkerste met zuurkool


Lijkt een beetje vreemd in deze tijd van het jaar, maar niet voor mij. Aan zuurkool kan ik me het hele jaar blind vreten.
(Karel van het Reve, over deze vreemde gramaticale constructie: "Aan linzesoep kan ik me blind vreten", "Die juffrouw Huppeldepup schijnt weinig aan te zijn". Multatuli, dacht ik.)

Maar goed, "het lekkerste met" is hier relatief want er strijden twee gerechten met elkaar.

Wedstrijd. Wie het alle twee heeft klaargemaakt en geproefd, en ik ben best bereid tot de winter te wachten, en die een beredeneerd oordeel geeft (wat ook mag zijn "onvergelijkbaar" oid.), die wint een gratis eerste klasse retour Zuidhorn, gratis mee-eten met de Eetclub, kamer in Holt en Irisch Breakfast als ontbijt (pas op, een kolos van een vriend van me liep na zo'n ontbijt om 14.00 uur nog te boeren).



OK. Stamp.
Hier (nieuw venster).

Pastei. Eigen vinding.
Maak pie-deeg (zie *).
Bak in reuzel gesnipperde ui aan.
Voeg wat later gesnipperde knoflook toe.
Bak stukjes paddestoel-steel mee.
Bak wat later schijfjes van de hoeden mee.
Schep alles met een schuimspaan uit de pan.
Voeg reuzel toe tijdens het bakken als nodig.
Voeg de uitgeknepen zuurkool toe, en haal die, bakkend en omroerend, met twee vorken uit elkaar.
Laat de zuurkool minstens een uur smoren op laag vuur (zorg weer voor voldoende reuzel), regelmatig omscheppend, met komijn, paprikapoeder, laurier, jeneverbessen, peper en iets zout.
Voeg de ui etc. weer toe, schep alles goed door elkaar en laat met deksel op laag vuur staan, met een flinke scheut droge witte wijn erbij en een scheut jenever.
Maak een rol van het deeg en snijd daar ongeveer een-zesde af.
Neem van de rest iets meer dan de helft, en rol dat deel uit zodat het de bodem en de wanden van een lage ovenschaal kan bedekken.
Leg het in de schaal en snijd overtollig deeg weg (bij dat zesde deel leggen).
Prik flink wat gaatjes in het deeg met een vork.
Beleg het deeg met de uitgelekte zuurkool.
Leg er in de lengte gehalveerde knakworstjes op (goede, gerookte Frankfurters), rug naar beneden en het snijvlak ingesmeerd met scherpe mosterd.
Giet er het stoofvocht bij, eventueel eerst ingekookt.
Rol het andere deel van het deeg uit tot het formaat van de ovenschaal, bevochtig de randen met water, leg de lap op de zuurkool en druk de randen goed vast.
Rol het laatste deel van het deeg uit, en steek (borrelglas) of snijd er vormpjes van om de pie te decoreren. Plak ze vast met wat water.
Bestrijk de pie met geklopt ei, en maak een gulden-groot gat in de bovenkant.
Bak op 180 graden tot de pie mooi bruin is.



Middeleeuwse grootvader van dit recept: Sauerkraut mit Bratwurst

* Pie deeg
Snijd met twee messen bloem en koude boter en/of reuzel door elkaar (ongeveer aan gewicht drie op twee), met wat zout.
Laat goed koelen, schep om en snijd dan de grootste boter-klompjes verder fijn.
Laat weer goed koelen, en kneed er dan met zo weinig mogelijk koud water een bal van.
Laat rusten in de koelkast.

Elzasser zuurkool hier.

En nog wat.
Ben al jaren op zoek naar het recept van Wanneperveense visschotel, blijkbaar zuurkool met griet.