maandag 18 mei 2020

Zuurkool en Midas Dekker


Zuurkool met kruiden van Kramer (Eko)
De helft van het vocht uit het zakje eruit laten lekken, anders naar mijn smaak te zuur, een paar lepels water toegevoegd plus 6 gekneusde jeneverbessen, karwijzaad, knoflook, laurier en dat alles 25 minuten zachtjes  laten koken.
Champignons ontdaan van de buitenste laag met reeds gebakken spekjes in droge pan bakken tot donkerbruin, op het laatst ui toegevoegd en ook bruin gebakken. P/z, marmite toevoegen, tarwebloem erbij bakken en daarna met water een lobbige jus maken.
Aardappelen koken, afgieten en met crème fraiche, boter, nootmuskaat p/z, niet al te gladde puree stampen.
Lekker Loek? Zeker weten.

Geeft mij even de gelegenheid om jouw oordeel te vragen over de  verhalen nu / recensies eerder  van Hiske Versprille. Ik vind haar stukjes ongelooflijk saai en soms ergerlijk. Het lukt me verdorie niet om ze uit te lezen. Het lasagne verhaal van een tijd geleden was best informatief voor types zoals ik en toch heb ik het, na gedeeltelijk gelezen te hebben, weggelegd. Ligt het nu aan mij? 

Je hebt soms in gesprek ook mensen, ze hebben het gelijk aan hun kant, ze “lullen” tot je oren er slap van gaan hangen, maar hun verhaal is strontvervelend.


Een gesprek van HUMO met bioloog Midas Dekkers laatst, betreffende de Corona pandemie, heeft mijn aandacht een aantal dagen vast gehouden.
Volgens Midas is het krijgen van een kind asocialer dan anderhalve meter afstand houden. Sinds de jaren zestig wordt er al gewaarschuwd voor pandemieën van de huidige omvang. Toch is er nooit aan bevolkingspolitiek gedaan, terwijl in diezelfde zestiger jaren “de pil” verkrijgbaar kwam en daarmee een probaat middel ter bestrijding van overbevolking inclusief eventuele opgelopen virussen. Autoracen of speedbootvaren had ook kunnen helpen, maar langzamer.

Etholoog en Nobelprijswinnaar Lorenz vond uit dat mensen en dieren te verenigen zijn door hun aandacht op een gemeenschappelijke vijand te richten. Lorenz noemde dat ongerichte agressie en had zijn stelling uitgeprobeerd met ganzen. Gevolg? Grote saamhorigheid onder die doelgroep
“Stel: de mensen zien kans als groep de crisis te overleven, zijn ze dan veranderd? Midas: ”Geen spat, zo snel gaat dat niet.” “Een dun bevolkt gebied is voldoende en een goede remedie  blijft ook gewoon dat er meer mensen dood gaan dan dat er blijven leven”. 

Ik dacht daarover na terwijl ik zojuist de hond uit liet in het park. Het was er in verhouding tot vanmorgen opvallend druk. Mensen rond tafeltjes op het grasveld. Groepen fietsers: vergiet op de kop en kont omhoog in een lange sliert strak achter elkaar. Midas krijgt gelijk.

Broodje vleermuis zal toch niet de enige oplossing blijken?

Dag, Loek