dinsdag 19 mei 2020

Kroketten (26)



Foto's Kip jalfreze
Zoek linksboven op dit blog op jalfrezi



Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier

Alle links openen in een nieuw venster

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende

Uren culinair leesplezier

Kan je alle boeken van Het Kokkerellende Nijlpaard en van De Vette Mossel en van Janneke Vreugdeloos wegflikkeren


Vandaag kroket-recepten uit
Le Conseiller Culinaire
in Nederland beter bekend als
De Raadsman in de Kookkunst


Croquettes Elisabeth

2 op 2 op 1 aardappel, rundvlees en gekookte ham

Alles gekookt gemalen of geprakt kneden met eierdooier

P/z

Kroketten vormen etc.



Jalfrezi saus


Kaaskroketten

Die maakt hij van Chester

Met béchamel

Eierdooiers erdoor, p/z, koelen

Kroketten vormen etc


Italiaanse kroketten

Spagehtti-ballen!

5 op 3 op 2 op 3 op 5 (alles aan gewicht natuurlijk) gekookte spaghetti, gekookte ham, gebakken paddo's, Parmezaan en tomatensaus

Begin met een deciliter tomatensaus en doe er dan 75 gram gehakte gekookte ham bij en 50 gebakken gehakte champignons

Gehakte spaghetti en Parmezaan erbij

Koelen, kroketten vormen etc.




Kreeft kroketten

200 gram schone kreeft, 20 boter, 30 bloem, 125 champignons

Champignons bakken (andere boter dan die 20 gram!)

Dikke béchamel maken (van die 20 + 30)

P/z, heel fijn gehakte sjalot, idem peterselie erdoor

Gehakte kreeft en champignons idem

Koelen, kroketten vormen etc.


Kroketten van de fijnproever

Zie die kaaskroketten hierboven, maar dan met Brie

Room in de béchamel en wat cayenne

Koelen, kroketten vormen, paneren met (bloem) eiwit (paneermeel)



Stoofvlees met maxixe
[mahsjIEhhsje]
Maxixe is familie van de komkommer
"Surinaamse augurk"
Zoek op dit blog linksboven op maxixe


Kroketten uit de Jura

Aardappelkroketten met gekookte ham en Emmentaler

Eierdooier en bloem door het deeg

Koelen etc.


Nadar kroketten

Dat is niets anders dan Pommes dauphine met wat nootmuskaat door het deeg

Zoek linksboven in dit blog op dauphine

Wel gepaneerd dus, zoals ik daar ook suggereer, maar voor gewone Pommes dauphine hoort dat niet

De kroketten moeten de vorm van "kleine sigaren" hebben
Serveren bij geroosterd vlees, gebraden vlees, gevogelte, "zelfs bij vis"




Kroketten van de visser

Aardappelkroketten met kaas en garnalen

Pas dus wel op met die kaas

Neem zacht smakende roodkorst roomkaas


Vis kroketten

Dat is dus wat anders

In feite heel simpel: kaaskroketten met witte vis ipv kaas

Serveren met tomatensaus, of rémoulade met mosterd erdoor




Dan heeft hij nog Poolse kroketten, maar dat zijn geen kroketten, dat zijn Cromeskis

Dat wordt niet gepaneerd maar gaat door beslag

En dan nog "goedkope vleeskroketten" van overgebleven soepvlees

En gevogelte kroketten

Restjes kip, gekookte ham, truffel (welja)