Inkopen
Zo'n mesje om brood in te snijden
(Zuid-Europese bakkers lopen de hele dag met een half scheermesje tussen hun tanden)
Ik kocht in één koop drie culinaire zwaargewichten
Letterlijk zwaar van gewicht
Culinair heel erg aardig
Winkler Prins Culinaire Encyclopedie
1984
750 pagina's
Heel veel kleine Franse wijnen waar je nooit van hebt gehoord
(Bestaan die nog?)
Hetzelfde systeem als de Larousse Gastronomique
Aardappel
Algemeen verhaal
De bekendste recepten
Zeer compleet
Een halve pagina in kleine letter op groot formaat over de blinde vink
Bolus: een halve pagina
Bombe: meer dan een pagina
Chaud-froid: meer dan twee pagina's
Ik miste enkel de zee-egel
Enkele foutjes
Casinobrood is niet "gebakken in een vorm" maar in een vorm "met deksel"
Hanenieren zijn geen nieren maar kloten
Sabbatbrood met gist
"Hart van gevogelte wordt niet gebruikt"
Bamicroquette, brambang (fruitjes), een goed recept voor echte haaievinnensoep
Havannahoning?
Parelsuiker
Voor suikerbrood
Culinaire Encyclopedie
Elsevier, "Uitgegeven onder auspiciën van de Winkler Prins Stichting"
1957
800+ pagina's
De voorloper van het vorige boek
Veel hetzelfde, maar zeker niet alles
Enorm veel kroketten recepten
Uhh, croquettes dan dus
Wat verstandiger vormgegeven
In die vorige kon je een lemma nauwelijks onderscheiden van gewone tekst
Ananas-ijs
Dat maakte ik ooit, en dat was ietsje bitter
Hier: half ananas half abrikoos
Ah zo...
Gaan we doen
Ook hier fouten
"Appareil: een mengsel van geklopte eieren met suiker"
Kletskoek
Krokettendeeg is een appareil
IJsdeeg is een appareil
Een julienne is een appareil
Condensmelk: letterljk ook in de Winkler Prins
(En letterlijk overgepend in De Dikke Van Damp)
Hoki-Poki ijs
"Een goedkope ijs-soort waarin geen room maar enkel melk is verwerkt"
Eindelijk heb ik een mooie rijsmand
Elsevier's Culinair handboek
1981
Slechts 500+ pagina's hier, maar wel in een enorm formaat
Bekende verhalen over keukens en pannen en zo
Heel groot fotogedeelte met honderden foto's van gerechten, ingedeeld naar soort
En dan recepten
Echte recepten; niet steno zoals in die vorige twee boeken
Veel echt goede instructieve tekeningen
Bagna cauda goed geschreven!
Caôda
"Kebab teryaki"
Huhh??
Sint Jakobsschelpen met Pernod
Kijk, dat bedoel ik
We gaan weer kruidkoek maken!
Nu met citroenhoning en sukade!
Dodenherdenking
Die zwaktrut Halsema die het volkslied niet meezingt
"Wat zal ik nou weer eens doen om me te profileren"
Je moet toch wat als je niks bent