dinsdag 5 mei 2020

Drie culinaire pillen



Inkopen
Zo'n mesje om brood in te snijden
(Zuid-Europese bakkers lopen de hele dag met een half scheermesje tussen hun tanden)



Ik kocht in één koop drie culinaire zwaargewichten

Letterlijk zwaar van gewicht

Culinair heel erg aardig



Winkler Prins Culinaire Encyclopedie


1984

750 pagina's


Heel veel kleine Franse wijnen waar je nooit van hebt gehoord
(Bestaan die nog?)

Hetzelfde systeem als de Larousse Gastronomique
Aardappel
Algemeen verhaal
De bekendste recepten

Zeer compleet
Een halve pagina in kleine letter op groot formaat over de blinde vink
Bolus: een halve pagina
Bombe: meer dan een pagina
Chaud-froid: meer dan twee pagina's
Ik miste enkel de zee-egel

Enkele foutjes
Casinobrood is niet "gebakken in een vorm" maar in een vorm "met deksel"
Hanenieren zijn geen nieren maar kloten
Sabbatbrood met gist
"Hart van gevogelte wordt niet gebruikt"

Bamicroquette, brambang (fruitjes), een goed recept voor echte haaievinnensoep

Havannahoning?



Parelsuiker
Voor suikerbrood


Culinaire Encyclopedie

Elsevier, "Uitgegeven onder auspiciën van de Winkler Prins Stichting"


1957

800+ pagina's


De voorloper van het vorige boek

Veel hetzelfde, maar zeker niet alles

Enorm veel kroketten recepten
Uhh, croquettes dan dus

Wat verstandiger vormgegeven
In die vorige kon je een lemma nauwelijks onderscheiden van gewone tekst

Ananas-ijs
Dat maakte ik ooit, en dat was ietsje bitter
Hier: half ananas half abrikoos
Ah zo...
Gaan we doen

Ook hier fouten
"Appareil: een mengsel van geklopte eieren met suiker"
Kletskoek
Krokettendeeg is een appareil
IJsdeeg is een appareil
Een julienne is een appareil

Condensmelk: letterljk ook in de Winkler Prins
(En letterlijk overgepend in De Dikke Van Damp)

Hoki-Poki ijs
"Een goedkope ijs-soort waarin geen room maar enkel melk is verwerkt"



Eindelijk heb ik een mooie rijsmand


Elsevier's Culinair handboek


1981

Slechts 500+ pagina's hier, maar wel in een enorm formaat


Bekende verhalen over keukens en pannen en zo

Heel groot fotogedeelte met honderden foto's van gerechten, ingedeeld naar soort

En dan recepten
Echte recepten; niet steno zoals in die vorige twee boeken
Veel echt goede instructieve tekeningen

Bagna cauda goed geschreven!
Caôda

"Kebab teryaki"
Huhh??

Sint Jakobsschelpen met Pernod
Kijk, dat bedoel ik



We gaan weer kruidkoek maken!
Nu met citroenhoning en sukade!



Dodenherdenking

Die zwaktrut Halsema die het volkslied niet meezingt

"Wat zal ik nou weer eens doen om me te profileren"

Je moet toch wat als je niks bent