zaterdag 30 mei 2020

Een fraai diner



Foto's hebben niets met dat diner te maken
Die komen later wel eens
Hier: mooie saus maken
Paprika, bouillon, olijven, ui, knof, peterselie



Met Portugese wijnen



We begonnen met

Sparkling Chave d'Oiro Brut

Een bubbel uit de Bairrada



Ensalada Esplá

Salade met gerookte roggelever



Avocado in blokjes snijden en die met citroensap besprenkelen

De lever in blokjes snijden

Een salade maken van de lever en de avocado, fijn gesnipperde sjalot, en wat cayenne

Een dressing van yoghurt, mayo, Worcester, Fino en wat selderijzout

Niet lang van te voren maken, want dan gaat het erg vissig smaken



Vinho Verde Casal Garcia



Chorizo uitbakken


Lauwe avocado met Roquefort-garnalensaus


Trek een bouillon van rauwe, ongepelde, gehakte garnalen

Zeef

Pocheer er twee halve avocado´s per persoon in, haal die eruit en laat uitlekken

Kook twee-derde van de bouillon flink in

Prak de helft van de avocado`s met Roquefort tot een smeuïge massa

Maak een saus van het praksel, de ingekookte bouillon, Armagnac, room, p/z

Maak de andere helft van de avocado`s warm door ze even in de resterende, niet-ingekookte bouillon te leggen nadat die aan de kook is gebracht

Laat ze uitlekken, snijd een waaier van elke helft (bij het brede uiteinde vastzittend natuurlijk), leg die waaiers op borden en druk ze iets uit (waaiervormig dan dus)

Serveer met de warme saus over het brede uiteinde en ernaast, en daarover heel fijn gehakte bladselderij-stengel



Vinha Paz

Witte Douro



Met kriel in een ovenschotel


Kwartels met chocolade


Kruid de kwartels van binnen, en vul ze met aangemaakt niet te mager kalfsgehakt

Braad ze rondom aan

Giet het vet uit de pan en flambeer de kwartels met Armagnac

Giet er espagnole saus over en stoof kort

Laat tegelijkertijd doperwten in de saus gaar worden of diepvries doperwten erin ontdooien

Rasp wat couverture over het gerecht; roer om en proef

Dit gerecht moet nét niet naar chocolade smaken



Bojador Vinho de Talha

(Gerijpt in aardewerken vaten)




Plateau van Engelse kazen

Moscatel de Setubal



Roomijs met Licor de Poejo

[poeEIzjoe]

Polei likeur





O ja!

Vanmorgen op Radio 4, in dat programma van Niel Schijthuis ("Niel de Hijger"; "U hoort nu de eerste akte Hijg! waarin de waardin de bekende aria zingt Hijg! over de engelen die zij gezien heeft Hijg!), vanmorgen op Radio 4 dus moest die Schijthuis zo nodig een nieuw kookboek van Yvet Retteketet aka Het Kokkerellende Nijlpaard aanprijzen. Je wordt toch doodziek van die weerzinwekkende kontblazerij?! En wat doet dat in een programma over klassieke muziek?? Krijgt die Schijthuis daarvoor extra betaald of zo?

Er kwam ook nog de een of andere ontzagwekkende trut aan het woord, die de boeken van Yvette óók zo aardig vond omdat haar man "een beetje verliefd op Yvette" was. Ik ben Godverdomme een uur lang onpasselijk geweest...

Over dat boek: "Het gaat van zelfgemaakte gnocchi tot ingelegde radijsjes"
Dat wijf is Godverdomme zelf 'n ingelegde radijs...

Ik heb het al eens eerder gezegd: als je die Yvet in d'r reet wil gaan blazen dan moet je een vuvuzela meebrengen. En omgekeerd gebruiken.