vrijdag 22 mei 2020

En vlees én vis (2)





Voorpublicatie

Recepten



Mosselen met chorizo


Galicische mosselen met chorizo

Voor vier personen
150 gram chorizo
1 bak mosselen (een hoge, niet zo'n platte)
500 gram soepgroente: winterwortel, prei (geen donkergroen!), ui, knoflook, platte peterselie, selderijblad (gebruik ook de selderijstelen want dat is lekker; hier kan dat maar in Zuid-Europa niet want daar kennen ze geen bladselderij en gebruiken ze blad van knollen)
1 glas bagaço of anders een ander soort marc
½ fles droge witte wijn

Snij de chorizo in schijven en bak ze aan in wat olijfolie.
Uit de pan.
Bak soepgroenten aan in het bakvet met gebroken witte peperbolletjes, en laat wat sudderen tot de wortel gaar is, eventueel met wat witte wijn erbij.
Flambeer met bagaço en giet er de (rest van de) witte wijn bij.
Breng tegen de kook aan, zet het vuur laag, en proef op peper.
Laat volledig afkoelen met de chorizo erin.
De mosselen erin en op hoog vuur omscheppend garen.

In andere delen van Spanje wordt het wel gemaakt met blokjes rauwe ham. Ik zou die er samen met de mosselen bij doen.



Mosselen met chorizo bolognese en friet (Amerikaans-Italiaans)

Voor vier personen
100 gram chorizo
Eventueel 6 ansjovisfilets uit olijfolie
150 gram rundergehakt
6 goed rijpe romatomaten
1 tak peterselie
2 keer 150 cc droge witte wijn (men gebruikt meestal Pinot grigio)
Balsamico naar smaak
2 rode paprika's
650 gram aardappelen, geschikt (soort, formaat) voor friet

Eerst die chorizo bolognese.
Olijfolie, stukjes chorizo, ui en knoflook; alles grof gesneden.
Je kunt stukjes ansjovis uit olie meebakken, maar pas op voor het zout, wat ook uit de mosselen gaat komen.
Schuif alles naar de rand van de pan en bak het rundergehakt in de vorm van een plak aan beide zijden bruin.
Steek met een spatel het vlees tot stukken met het volume van een grote dobbelsteen.
Grof gesneden tomaten erbij en met gehakte peterselie aanbakken.
Witte wijn erbij en de boel versauzen.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat balsamico.
Nu de rest van het recept.
Schil de aardappelen, snij er frieten van in gemiddelde dikte, en leg in koud water.
Blaker rode paprika's boven een vlam en pak ze in krantenpapier.
Laat koelen, waarna je ze makkelijk kunt ontvellen.

Snij in tweeën, haal uit, snij in stukken en werk door de saus, die je indien nodig opwarmt.De friet afgieten, droog deppen, en vóórbakken op 150° tot gaar.
Bak in een andere pan in boter wat ui en knoflook.
Bak ondertussen de friet af op 190°.
Voeg weer witte wijn toe en de mosselen; laat op hoog vuur de mosselen omscheppend openen.
Schep de mosselen in een schaal.
Schep er saus over.
Verdeel de friet erover en daarover nog wat saus.




Portugese mosselen met chorizo

Voor vier personen
150 gram chorizo
1 flinke ui
1 rode paprika
3 tenen knoflook
3 laurierbladeren
3 goed rijpe romatomaten
300 cc droge witte wijn
1 bak mosselen (een hoge, niet zo'n platte)
4 takken peterselie en één tak korianderblad

Bak in wat olijfolie op niet te hoog vuur stukjes chorizo iets aan.
Voeg grof gesneden ui, paprika en knoflook toe, en de laurier; blijf even roeren.
Voeg na even op hoog vuur nu de grof gehakte tomaten toe en na weer even de witte wijn.
Breng tegen de kook aan, en laat vijf minuten sudderen.
Breng op smaak met flink zwarte peper en laat afkoelen.
Voeg de mosselen toe, breng met een deksel erop tegen de kook aan.
Deksel eraf en omscheppend de mosselen openen.
Schep de mosselen in een schaal, en dek af.
Doe gehakte peterselie en wat gehakt korianderblad in de pan
Kook snel wat in en schenk over de mosselen.



Zie een inkijkexemplaar van het schitterende kookboek En vlees én vis op de pagina Publicaties van Uitgeverij ViesLekker

Alle links hier openen in een nieuw venster