zondag 10 mei 2020

Een paar mooie recepten



Ik ben oude foto's aan het opruimen
Maiale al latte
Varkensrollade in melk



Beslag


Maak beslag van 125 gram bloem, een eigeel, 200 cc bier, zout en eventueel koenjit

Laat een half uur rusten in de koeling

Klop een eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het beslag

Gebruik het beslag direct


Met?

Uienringen, ringen calamares, champignons, garnalen, ansjovisfilets, stukjes gekookte kip...




Klassiek bladerdeeg


Neem 70 gram bloem en snijd daar 125 gram kalfsniervet door met twee messen tot het mengsel kruimelig is

Snijd er dan wat zout, wat peper, twee druppels witte wijnazijn en zes eetlepels koud water door, tot je een redelijk samenhangend deeg hebt

Rol dat deeg uit op een bebloemd werkvlak, en snijd het los

Vouw in drieën, draai een kwartslag en rol het deeg uit naar de vouw toe

Herhaal dit alles minstens zes keer, steeds op een opnieuw bebloemd werkvlak

Laat het deeg een uur rusten op een koele plek

Rol uit op een bebloemd oppervlak en snijd op gewenst formaat




Deegbakjes met prei en Ricotta


Maak pizza-deeg, doe in folie en leg in de koeling

Stoof prei; bak het kort met wat gesnipperde ui en iets knof aan, giet er bouillon bij en stoof zowat gaar

Kook in en werk er wat room door

Kruid met p/z

Bedek ingevette vormpjes (of een grote vorm) met het deeg

Bak kort blind op 180°

Giet er de prei op en beleg met stukjes, klontjes Ricotta

Bak tot de deegranden bruin zijn



Moeflon op de Aga
Vrienden hebben er een
Die staan de hele dag hout te hakken...


Hachee


Fruit flink fijngesneden ui in boter in een braadpan op niet te hoog vuur; de ui moet niet teveel bruinen

Blokjes rundvlees toevoegen (draadjesvlees) en rondom iets aanbraden

Flink bouillon toevoegen en een scheut witte wijnazijn; kruiden met p/z, laurier, grof knof granulaat en foelie

Bijna aan de kook laten komen en met een deksel op de pan op heel laag vuur (95°) het vlees gaar laten worden

Het kookvocht (vlees eruit eerst!) op hoog vuur en zonder deksel op de pan inkoken, en/of het kookvocht binden




Okra, ingemaakt


Doe in een goed schone pot kleine okra, een in de lengte gespleten rode peper en twee idem gespleten knoftenen

Breng azijn en water aan de ook (drie op een), met wat zout, venkelzaad en geel mosterdzaad

Giet over de okra, sluit de pot en weck

Laat een maand staan vóór gebruik