zondag 24 mei 2020

Beanz!




Flageolets

Met lamskoteletten en Tomates provençales

Flageolets: Jumbo, Bonduelle


Tasty Tom halveren
Door flink mooie olijfolie halen
Ovenschaal
Selderijzout, rozemarijn, zwarte peper, vers gemalen knof granulaat
Oven

Flageolets afgieten, vocht opvangen

Olijfolie, ui, flink knof...
Flageolets erin warmen
Proef op p/z

Flink boter heet laten worden in een niet-anti-aanbakpan
Koteletten bakken
Uit de pan, jus maken

Foto ex jus



Berglinzen

Met tofu en prei

Berglinzen: ongepolijste (ongepelde) "rode" (= oranje) linzen


Olijfolie, soepgroenten*, iets sjalot, knof...
(* selderijblad. peterselie, prei, wortel)
Linzen erbij...
Kippenbouillon...
Op smaak met marsala en p/z

Olijfolie, wit van prei...
Basilicum, rozemarijn, p/z...
Kippenbouillon...

Alles bij mekaar, en dan heb je een soepje dus
Tofublokjes erin warmen


Gepolijste rode linzen zijn bijna altijd split, en dus soeplinzen
Ooit vond ik bij Aldi niet-split
Kookten niet kapot
Nooit meer gezien

Foto: linzen naar beneden gezakt...




Veldertjes

Velderwten, jonge kapucijners

Met paprika en verse worst


Olijfolie, puntpaprika sauteren, uit de pan

Olijfolie en boter, en de worst op laag vuur aan beide zijden bruinen
Daarna op heel laag vuur en onder een deksel garen

Het vet van de worst, ui, knof, een pepertje, peterselie...
Milde ajvar (paprikapuree van bij de Turk)...
(Nooit met hete ajvar koken; milde + een pepertje is stukken lekkerder)
Runderbouillon en wat Fino...
Proef op p/z

+ de worst in stukjes...
+ de veldertjes...
+ de paprika...




Witte bonen

Met stukjes vanglap en wortel

Ik sneed een hele vang, vanglap + vinkelap + tussenliggend + aanhangend, 4.5 kilo, uit, en had dus wat afvalstukjes


Wortel bijna gaar koken, liefst kleine in stukjes

Olijfolie, ui, knof...
Pot witte bonen erbij en epazote (vers of poeder)...
Even roeren, wat witte wijn, wat sudderen
Proef op p/z
Iig wat Worcester erbij

Wortel erin afgaren en ondertussen de stukjes vanglap in boter bakken

Bakvet door de bonen




Friese woudbonen

Geel-grijze "witte" bonen

Met fijne rib en rode kool


Bonen weken

De fijne rib vacumeren en zeven uur op 65°

Wat spekjes bakken, soepgroenten (zie boven) met ui en knof daarin bakken, bonen, bouillon, malaga, bonenkruid, laurier
De bonen garen

Boter, ui, knof...
Rode kool, rode wijn, bouillon, wat rozenharissa...

Als de kool gaar is, de saus wat inkoken en eventueel binden

De fijne rib bakken in boter, en de bonen warmen

Foto kwijt