maandag 11 mei 2020

Twee mooie boeken



Nog wat foto's uit de opruiming vandaag



Waverley Root

Food


600 pagina's barstensvol lemma's die kort of uitgebreid worden uitgelegd

E stands for Eagles spitting fire, served to Charles V of France by Taillevent in the fourteenth century

Ja, want de ondertitel luidt
An authoritative and visual history and dictionary of the foods of the world

En ja, heel mooi geïllustreerd inderdaad

En de humor en de intelligentie spat er vanaf

E stands for eel, en ditmaal komt er geen kort verhaal maar anderhalve pagina


Van Root zijn ook de boeken The Food of Italy en The Food of France erg goed

En zijn autobiografie The Paris Edition


O ja!

Ik omschreef hier al eens hoe dat uit zijn bek stinkende vette onderkruipsel Van Damp citaten uit Root verdraait om zichzelf als groot kenner neer te kunnen zetten

Over de Kaapse bes ging dat

Roots werk met de Dikke Van Damp vergelijken, dat is een wintertruffel met een hondendrol vergelijken




Er staan wat foutjes in
Maar ja, op duizenden lemma's...

Een Boysenberry is geen kruising van twee maar van vier vruchten

Dat de chufa, de aard-amandel, geen aandacht waard is
Nou, horchata is best lekker hoor

Dat Henri IV "unknown to history is"

Uit de tekst maakt je op dat hij niet weet dat salep enorm gezocht en duur is

Dat de lamprei aan elke kant zeven gaatjes heeft, "purpose unknown"
Dat zijn de kieuwgaten

En sumak heeft niks met vlier te maken

Dat dat ding in tequila flessen een worm is
Dat is een larve


Er ontbreken wat dingen

Kaffir lime bijvoorbeeld


Leuk

Een oude Amerikaanse advertentie voor ingeblikte boerenkool
"Borecole"

"Leather-breeches beans"
Rijbroekbonen
Dat is hetzelfde als die Oost-Friese en Groningse opdroogt bohne / updroogt boone


Interessant

Dat quinoa náást aardappel werd geteeld in Pre-Columbiaanse culturen
In quinoa zit wat in, wat in aardappel ontbreekt




Henriette Lasnet de Lanty

Cuisine Périgourdine


Rauwe jonge tuinboontjes, dubbel gedopt, met grof zeezout

Mayonaise van notenolie en knof

Dat de lokale variëteit van Œufs en meurette wordt geserveerd op beknoft geroosterd brood
Een uitstekend idee!

Beignets van acaciabloemen

Gestoofde aardappelen
Heerlijk en ik maak het zelf ook graag maar je komt het nauwelijks tegen

Melon d'Espagne wordt er gebruikt
Een soort langwerpige lichtgroene watermeloen
Het kost je een kwartier om zo'n ding vloekend en tierend in stukken te krijgen
Daar ketsen kogels op af, verdomd