donderdag 27 september 2018

Het lekkerste met (12)



Chausson met artisjokhart maken
Mozzarella
Zoals gewoonlijk hier zijn afbeeldingen en tekst twee verhalen


Het lekkerste met appel


Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende



We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd, gebraden...
Maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gestoomde appel ken ik helemaal niet



Oven-appels

Een wat verfijnde versie van een bekend verhaal



Snijd goudrenetten van steel naar kroosje in twee stukken

Hol ze wat uit rond het klokhuis en bestrijk de snijkant met wat gesmolten boter
Leg ze in een met boter ingevette ovenschaal

Meng suiker met kaneel (drie op een) en bestrooi de appels daarmee; strooi wat meer in de holtes
Leg in die holtes ook een klein klontje boter

Bak de appels in het midden van de oven op ongeveer 160 graden

Als de boter gesmolten is daarmee de bovenkant van de appels bestrijken



Ui en knof, in olijfolie gebakken


Konijn met gedroogde appel


Bak stukjes konijn rondom bruin in boter, en voeg halverwege stukjes rookspek, ui en knof toe

Giet er redelijk wat bouillon bij en doe er partjes gedroogde appel bij

Laat aan de kook komen, en op laag vuur en met een deksel op de pan garen

Kook zonder deksel de vloeistof in of bind eventueel; proef op p/z



Artisjokharten


Krabsalade met appel


Maak een salade van krab en appel
Gebruik goede krab (kook scharen etc.)
Gebruik geen te zoete of te zure appel; licht zuur is het mooiste

Haal de stukjes appel direct na het snijden door wat citroensap

Serveer met een dunne mayonaise; zelf maken en verdunnen met droge witte wijn en wat room

Er kan wat niet al te pikant paprikapoeder over, maar gebruik geen gerookt paprikapoeder



Parmezaansnippers


Toscaanse appeltaart


Roer 150 gram boter smeuïg met 150 gram fijne kristalsuiker

Werk er 300 gram patisseriebloem door, 150 gram gesmolten boter, rasp van een citroen, nootmuskaat, bakpoeder, wat zout en 100 cc volle melk

Vet een vorm in en bestrooi met bloem

Giet het beslag in de vorm en leg daar flink stukjes appel op

Bak een uur bij 170 graden en serveer, bijna afgekoeld, met slagroom



Ik had het deeg te vroeg uit de koeling gelegd
Plakkerig, niet goed te vormen


Kernhem met appel


Breng in een sauspan een bodem appelsap aan de kook, met een scheut niet te droge amontillado, wat citroensap en wat appelstroop

Zodra het kookt hierin snel appel-partjes gaarkoken (gebruik licht zure appel)

De appel uit de pan halen, warm houden, en de vloeistof snel inkoken
Proef op zoet (appelstroop) en zuur (citroensap)

Gebruik als garnering bij blokjes Kernhem

Koop Kernhem altijd bij een goede kaasboer op de markt, nooit in de super!
(Vergelijk maar eens...)





Zie de volgende aflevering hier