zaterdag 15 september 2018

Kaas (2)



Het maken van een forse "kaassoufflée"
Althans dan dus wat wij verstaan onder kaassoufflée
Geen soufflée dus

Bladerdeeg, en in olijfolie aangebakken ui en knof
Ik deed er ook rode lombok door



Zie de eerste aflevering van deze korte serie hier

Alle links hier openen in een nieuw venster




Kaastaart



Kaastaart uit de Pyreneeën

150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren door kloppen

Daarna een kop room erdoor, een kop melk, een kop volle yoghurt

Bloem erdoor werken (en zout) tot een vrij dik beslag

Eén uur en drie kwartier (jawel!) bakken op 170 graden

Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dik gemaakt met maizena



Bedekken met plakken belegen Beemster



Kaastaart met blauwe kaas


Meng verse kaas met een flinke scheut room, breng op smaak met p/z en roer er uitgeknepen gelatine-blaadjes door

Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel

Beleg de vorm met een dubbele laag plakjes volvette jongbelegen Beemster

Leg op de kaas een laagje van het al iets opgesteven verse kaasmengsel, daarop dunne plakjes stevige blauwschimmelkaas (Danablue is prima), dan wat verse kaas, dan dunne plakjes roomkaas (kernhem, St. Paulin...), verse kaas, blauwschimmelkaas etc.

Eindig met verse kaas en decoreer met fruit en/of noten

Laat goed koelen voor het serveren



Rand bevochtigen
Nog een lap bladerdeeg, erop
Aandrukken met een vork
Inkwasten met ei-watermengsel



Kaastaart met fruit


Maak een mengsel van gepureerd fruit naar smaak (eventueel een mengsel) en verse kaas

Breng op smaak met citroensap en suiker

Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel

Doe er het fruitmengsel in en garneer met fruit

Koel goed voor het serveren



Mooi gerezen
Bladerdeeg (bebloemd) altijd ietsje uitrollen, dan rijst het beter



Kaastaart met rozijnen en noten


Week grote zachte rozijnen lang in witte port

Ontdooi bladerdeeg, voldoende om een lage vierkante bakvorm mee te kunnen bekleden

Klop twee eieren met vier lepels room, en wat z/p

Vet de bakvorm iets in en bekleed met bladerdeeg
Prik gaatjes in het deeg

Leg om en om plakjes Leerdammer, harde geitenkaas en belegen Goudse kaas in de vorm, met daartussen vrij fijn gebroken cashewnoten en de afgegoten rozijnen

Giet er het eimengsel over en bak 25 minuten op 200 graden

Koel



Met artisjokharten, en Beurre blanc met Noilly Prat