dinsdag 11 september 2018

Meloen!



Cadeautje voor een meisje dat vandaag 10 wordt

Indonesische zeep



Meloen met gember

Een klassieker uit de Indische koloniale keuken



Serveer meloenschijven bestrooid met geraspte gemberbolletjes (of met bakgember) en met wat gembernat eromheen

En met slagroom natuurlijk

Die bakgember, dat is wat in die groene gemberpotten zat

Maar met geraspte stemgember is het lekkerder



Chinese jasmijnzeep



Meloen met verse kaas

Griekenland



Snijd meloentjes (Cantaloupe of zo) in tweeën, haal de pitten eruit en hol ze zo goeg mogelijk uit

Prak de pulp door verse kaas en vul daarmee de meloenen

Koel goed en serveer met honing



Italiaanse lavendelzeep


Meloenjam


Begin met blokjes meloen in niet teveel water te koken tot ze uit elkaar beginnen te vallen, met ietsje kruidnagel en foelie

Voeg dan suiker toe en kook de jam langzaam in

Breng op smaak met wat citroen



De superklassieke Maja



Zoetzuur van meloenschil

Brabant



Snijd netmeloen zo van de schil, dat daar nog een laagje vruchtvlees op blijft zitten van een halve centimeter dik

Snijd in stukjes van twee bij anderhalve centimeter, en steek in drie van de vijf stukjes een flinke splinter van een kaneelstokje en in twee op de vijf een kruidnagel

Bereid als churney

Perfect bij rundvleeskroketten



Marokkaanse olijfzeep



Meloensoep


Bak in wat boter fijngesneden ui zachtjes aan en voeg even later ook fijngesneden knof toe

Kruid met paprikapoeder, tijm, versgemalen korianderzaad, witte peper, en met ietsje gebroken venkelzaad, laurier en rozemarijn

Bak kort stukjes meloen van het deel dicht tegen de schil mee en prak ze dan

Blus af met droge witte port of met sake, en giet er groentenbouillon bij

Pocheer er bolletjes meloen in, gesneden van het binnenste deel van de meloen en doe er crème fraiche bij

Ik serveerde dat ooit ergens, komt er een blinde vrouw eten, en die somt exact op wat er allemaal in zat...