Cadeautje voor een meisje dat vandaag 10 wordt
Indonesische zeep
Meloen met gember
Een klassieker uit de Indische koloniale keuken
Serveer meloenschijven bestrooid met geraspte gemberbolletjes (of met bakgember) en met wat gembernat eromheen
En met slagroom natuurlijk
Die bakgember, dat is wat in die groene gemberpotten zat
Maar met geraspte stemgember is het lekkerder
Chinese jasmijnzeep
Meloen met verse kaas
Griekenland
Snijd meloentjes (Cantaloupe of zo) in tweeën, haal de pitten eruit en hol ze zo goeg mogelijk uit
Prak de pulp door verse kaas en vul daarmee de meloenen
Koel goed en serveer met honing
Italiaanse lavendelzeep
Meloenjam
Begin met blokjes meloen in niet teveel water te koken tot ze uit elkaar beginnen te vallen, met ietsje kruidnagel en foelie
Voeg dan suiker toe en kook de jam langzaam in
Breng op smaak met wat citroen
De superklassieke Maja
Zoetzuur van meloenschil
Brabant
Snijd netmeloen zo van de schil, dat daar nog een laagje vruchtvlees op blijft zitten van een halve centimeter dik
Snijd in stukjes van twee bij anderhalve centimeter, en steek in drie van de vijf stukjes een flinke splinter van een kaneelstokje en in twee op de vijf een kruidnagel
Bereid als churney
Perfect bij rundvleeskroketten
Marokkaanse olijfzeep
Meloensoep
Bak in wat boter fijngesneden ui zachtjes aan en voeg even later ook fijngesneden knof toe
Kruid met paprikapoeder, tijm, versgemalen korianderzaad, witte peper, en met ietsje gebroken venkelzaad, laurier en rozemarijn
Bak kort stukjes meloen van het deel dicht tegen de schil mee en prak ze dan
Blus af met droge witte port of met sake, en giet er groentenbouillon bij
Pocheer er bolletjes meloen in, gesneden van het binnenste deel van de meloen en doe er crème fraiche bij
Ik serveerde dat ooit ergens, komt er een blinde vrouw eten, en die somt exact op wat er allemaal in zat...