maandag 24 september 2018

Basiskookboeken (4)



Cap of ribeye
Achtergrond: Flat iron steak



Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende


Ik vergelijk zeer algemene kookboeken. Franse keuken, Duitse, Oostenrijkse...
Ook boeken als Fanny Farmer, Henk Molenberg, Sylvia Witteman

Ik kijk steeds naar de asperge recepten, om goed vergelijkingsmateriaal te hebben
Het is nu geen aspergetijd, maar de meeste buitenlandse recepten gebruiken groene asperges
Dat is zo normaal dat het er niet eens bij staat


Vandaag de USA



Stella Standard

Complete American Cook Book

Asparagus with breadcrumbs and cheese


Maak de asperges schoon en kook ze

Leg in een goed warme schaal, bestrooi met bruin vers gebakken broodkruim (rauw gegeten is dat stukken beter dan paneermeel)

Giet er gesmolten boter over (wat inderdaad veel beter werkt dan dat beleggen met klontjes boter)

Bestrooi met geraspte pikante kaas

Eet er zure room bij



Dat wordt een Calzone napoletano
Een calzone waarvan je de bovenkant afwerkt als ware het een pizzaboden


Van der Horst - Bakker

Amerikaans Kookboek

Asperges met peterseliesaus


Ff anders dan het vorige recept

Schoonmaken en koken

Broodkruim bakken in flink boter en halverwege dat bakproces heel fijn gesneden peterselie erdoor, op lager vuur

Warme schaal, asperges, saus

Het vorige recept moet je volgens mij maken met groene, en dit recept met witte



Dadelspijs


Justin Wilson

Cookin' Cajun 2

Asparagus-tuna casserole


Schoonmaken en koken
Kookvocht bewaren

Olijfolie, ui... (geen knof???)

Ovenschaal, asperges, geraspte Cheddar, geblancheerde champignonschijven

Citroenpeper erover

Tonijn uit blik bij de ui

Dit wordt de volgende laag

Dan nog een laag Cheddar, dan Parmezaan, dan weer citroenpeper

Klop eieren met zout, wat van het kookvocht en "Sauterne" oftewel Amerikaanse vrij zoete witte wijn

Over de schotel, paneermeel, oven



Diri kole ak pwa rouj
Du riz collé avec pois rouges
Kleverige rijst met rode (kidney)bonen
Haiti


Paul Prudhomme

Chef Paul Prudhomme's Louisiana Kitchen

Asparagus Hollandaise


Snij de toppen van schoongemaakte asperges, en hak de stengels grof

Sauteer ze in ghee

Kippenbouillon erbij en kook snel flink in

Pureer

Hak de toppen grof

Verhit ghee in een schone pan en haal van het vuur

Werk de aspergetoppen door de ghee en de gesauteerde stengelstukjes
Werk er eigeel door, witte wijn, Tabasco, citroensap, Worcestershire

Verwarm goed kloppend au bain Marie

Haal de pan uit de bain Marie en werk er langzaam en kloppend de ghee door

Direct serveren bij, tsja, dat staat er niet bij

Zalm zou ik zeggen, of gepocheerde eieren, of bij een kalfsmedaillon...

Of misschien zelfs wel bij een Filet mignon
Maar dan moet er truffel bij



Pannenkoek van meel van zoete aardappel




Zie de volgende aflevering hier