dinsdag 25 september 2018

Drie mooie recepten,



Olijfolie, ui, sjalot, flageolets


want voor meer heb ik geen tijd

Ik ga vanaf morgen wat toeren door de Betuwe en over de Veluwe


Café ergens daar, ooit
Komt een vreemd tiepe binnen
Roept kind van een vriendin Dat is vuile Piet!
Vriendin legt uit dat ze daar aan huis kwam om aardbeienplantjes te kopen
Moeder van Piet was er nog niet
Ga maar aan de tafel zitten
Zag ze dat ie zich zat af te trekken
Zegt iemand daarover Dat komt omdat het onweer tussen de rivieren blijft hangen



Pasta met overjarige komijnekaas


Bak in olijfolie ui en knof

Kruid met redelijk wat foelie, wat komijn, wat kruidnagel en zwarte peper

Giet er bouillon bij en droge witte wijn en laat flink inkoken

Roer er diepvries doperwten door en haal van het vuur, maar zet er wel een deksel op

Kook campagnole of een andere compacte soort pasta

Giet af en werk ze door de doperwten

Doe in een ovenschotel, rasp er de komijnekaas over en gratineer



Francesinha saus maken
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Entrecôte met aubergine en bloedworstsaus

Albi


Frankrijk


Bak een entrecôte en serveer die met aubergine in bloedworstsaus

Serveer met "grijze" rosé uit de streek.



Bloedworstsaus


Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knof

Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe

Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe
Laat inkoken tot sausdikte



Halve gekookte eieren in de saus warmen



Lams-spiezen

Shashlik dus



Marineer blokjes lamsvlees (uit de bout of van de nek) 24 uur op een koele plek in olijfolie, met gesnipperde ui, knof en p/z
Roer regelmatig om

Steek op spiezen (houten spiezen altijd eerst een tijd in water leggen met een gewicht erop) en gril, met de olie bedruipend

Serveer met pilav en gegrilde tomaten of tomaten uit de oven