Oude Cantal
Polenta met kaas
Kook de polenta (rood maismeel) volgens de aanwijzingen (of maak griesmeelpudding met water in plaats van melk, en zonder suiker natuurlijk)
Bak ui heel zachtjes lange tijd in boter
Snijd kaas in kleine blokjes (gebruik kaas-combinaties zoals voor fondue)
Stort een laagje polenta in een ingevette ovenschotel
Beleg met blokjes kaas, daarop polenta enz. en eindig met polenta
Giet er de boter met de uien over en steek goed met een vork overal in de polenta zodat de boter naar beneden kan zakken
Als de polenta nog warm is, dan zijn 10 minuten in een oven op 165 graden genoeg
Chabi
Het is me nog steeds niet duidelijk wat het verschil is met Chabis
Augurk met kaassaus
We hebben het hier over verse, niet-ingelegde augurk
Het recept kan ook gemaakt worden met komkommer (toch wat minder lekker) of met venkel
Blokjes van de groente snijden (venkel even blancheren) en in een beboterd ovenschaaltje doen
Dikke gebonden kaassaus erover (oude nagelkaas!) met daardoor wat mosterd
Gebruik scherpe mosterd; de scherpte gaan er bij verwarming af
Gratineren, en serveren met citroen
Feta in de pekelton
Groenten met Limburgse kaas uit de oven
Lente-ui, halve sjalotjes, stukken paprika, courget, venkel, champignons, snijbonen-stukjes, sperziebonen etc. etc.
Rauw wat rauw kan (champignons),; verder geblancheerd (bv. de venkel) en gekookt (bv. de bonen)
Blancheren en koken steeds in dezelfde bouillon, en die bouillon dan als een ware schat bewaren
De groenten door notenolie husselen en dan in een hete oven, met de saus erover
Basissaus
Maak een basissaus, flinke portie en bewaar in kleine porties in de vriezer
Béchamel, maar met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentebouillon en 1/3 kamertemperatuur droge witte wijn
Laat er voor dit recept Limburgse kaas zonder korst in oplossen, en roer er wat gekneusde karwij / kummel door.
Die basis-saus kan je gebruiken voor welke saus dan ook
Pepersaus, mosterdsaus, uiensaus, you name it
Fougerus
Kaastruffels
Prak blauwe kaas en roomkaas door elkaar, werk er wat boter door, gehakte peterselie, redelijk wat pikant paprikapoeder, en breng op smaak met cognac
Koel goed
Verkruim zwart roggebrood
Rol balletjes van de kaas en rol die door het broodkruim
Houd koel, niet koud
La Tur
Zie de volgende aflevering hier