zondag 2 september 2018

Van alles nog eens



Vandaag foto's ravioli maken
Hierboven volledig met de hand gemaakte
Lapje, vulling, dubbel
Randen met de tanden van een vork aandrukken


Ja, want ik ben dus aan het opruimen

En dan komen er lijken uit de kast

Zoals van kokkerellende nijlpaarden


Maar eerst iets wat ik vanmorgen las

De nieuwe restaurant recensent van de Volkskrant

Hilske Verspillen

Ze heeft wel productkennis, alleen moet je daar niet zo mee lopen te hijgen
Vijgenbladolie, kamille-olie, cannoli, gepreserveerd tonijnhart...
Laat dat beter maar aan mij over

En bonitovlokken zijn niet "plakkerig en zilt", in tegendeel

En dat fytonutriënten afweermiddelen van planten zouden zijn, dat is klets



De bekendste klassieke methode
Vel deeg, hoopjes vulling, bevochtigen, vel deeg, aandrukken, lossnijden met zo'n zigzag rollertje


Ik was een lijstje aan het maken van klassieke "Hollandse" gerechten, om daar eens wat mee te doen

Filosoof
Jachtschotel
Hete bliksem
Bonenstamp
Boerenkoolstamp
Zuurkoolstamp
Hutspot
Macaroni ham kaas tomaat

Maar dan zou je de stamppotten apart moeten behandelen (en waar ligt dan de grens voor wat klassiek is; met rauwe andijvie, is dat klassiek?)

En daarnaast blijft er dan weinig over, of je moet ook in andere categorieën gaan werken
Haring-bietensalade, griesmeelpudding...

En mogen er enkel dingen in die voornamelijk in Nederland worden gegeten, of moeten het dingen zijn die enkel veel gegeten werden in Nederland?



Dat is al wat handiger
Ik heb een vierkante


Ik had ook een notitie om een uitzending te wijden, (weiden?) aan websites van die culinaire apelullen

Schele Otto (alle links hier openen in een nieuw venster)
De Gluiperige olifant
Hij had een ander!

Maar ja, als je ergens depressief van wordt...



Nooit gezien
En ik vraag me af of dat in de praktijk lekker werkt...
En het vormt dus alleen, het snijdt niet los
Ik denk dat je eerst met dat ding over een lap deeg moet gaan om een raster aan te brengen
Dan hoopjes vulling etc.


En ik had een idee om menukaarten van Nederlandse en Belgische sterrenrestaurants te gaan vergelijken

En idem Nederlandse twee sterren restaurants met elkaar

Laat maar


En een idee om een post te wij/eiden aan al die flauwekul componisten

Julius Eastman
Arvo Pärt (Arbo Paard / Is zeer bejaard)
Phillip Glass ("Einstein on the beach"; hahaha! PDQ Bach componeerde daarop Einstein on the fritz)
Ludovico Einaudi
Eric Whitacre
Simeon ten Holt
Charles Ives
Ralph Vaughan Williams
Samuel Barber
Marius Flothuis
Francis Poulenc
Benjamin Britten
John Adams

Laat maar



Dit lijkt me het beste systeem
Naar zo'n ding ben ik op zoek
Deeglap, vulling, nat, lap, deegroller erover
Het deeg ligt hier natuurlijk niet op de juiste plek


Allerlei notities over wijn, daar besteed ik een aparte uitzending aan

Dat je in allerlei zuidelijke landen in een supermarkt blind een flesje wijn kunt kopen en dat dat dan prima smaakt
En als je in een Nederlandse super blind een flesje pakt dan is het uilenzeik

Veel notities over Duitse druivenrassen en wijnen


Dat je in Portugal aan een wegwerken naar informatie over een museum kunt vragen
En dat je in Spanje in een straat naar een daar gevestigd museum kunt vragen aan iemand die er al zijn hele leven woont, en die van niks weet


En over die familie van mij
Zowel de Van Thiels (mij twee keer dezelfde kast laten erven en twee keer de boel daarna besodemieteren)(de enige met fatsoen was mijn vader) als de Tiddens (fors gekwaak op internet, maar de onwelvallige zaken, tsja...)



Ook dit lijkt me meer theorie dan praktijk