zondag 16 september 2018

Kroketten intermezzo



Dried soybean cake, Dried tofu cake
Nauwelijks dried, meer geperst
Soort Tau kwa (stevige tofu), gemarineerd in rijstwijn, sojasaus en vijfkruidenpoeder



Kroketten dus


Dit staat los van mijn waanzinnige krokettenserie
Zie de eerste aflevering daarvan, van de tot nu toe 23 stuk, hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster, en in series steeds, aan het einde van een pagina, een link naar de volgende aflevering!" Uren leesplezier!)


Nee, ik las een artikel in de qua culi windbuil de Volkskrant, van Nel Westerkwaken (of was het Nel Kletserlaken?) over de kroket
(Aan die Nel binnenkort een Culinair Windei aflevering!)


"voormalige snack", wat voormalig?
"Kroketten anno 2018... Garnalenkroket van Holtkamp": die voert ie al 20 jaar als het niet meer is, niks anno 2018, nog afgezien van het feit dat ik ze 60 jaar geleden al at in Le Zoute, en mijn oma 100 jaar geleden in Duinbergen...


Dat de kroket nu in ene culi hip is
Ja, bij Amsterdams apenvolk wel ja
Wilde Kroketten (zie hier): Kipcola, Haggis... Flikker op en vreet het zelf!
Kroket Loket (waarschijnlijk al failliet want niet te vinden): Rendang, Pekingeend (gejat uit het Hanos blaadje)... Steek ze in je reet ja!



Konjak uitlekken
Konjak zie hier (ff scrollen naar noodles)


Ook heeft die kwaak nooit gehoord van Valuas natuurlijk, zie hier
Rundergoulash kroketten maken ze, en dat is niet makkelijk; zo beet ik me kapot op bolognese kroketten: het probleem is dat zo'n ragoût doodgeslagen wordt als je het gaat binden
Fazantkroketten maken ze, kalf-truffel, zalm, kreeft, witlof (met kaas mag ik aannemen), fantastisch mooie aspergekroketten proefde ik (een van mijn plannen is kroket met groene asperges, maar daar moet nog diep over nagedacht worden want er moet wel "iets bij"), asperge-ham, paella (shit! had ik ook bedacht!), escargot...
Ik mis op hun website hun overheerlijke groentesoep kroket


Gelul van dat de kroket nu in ene culi is, net zoals de burger (Kranenborg), de hotdog (Blaauw) en de friet (Herman), stuk voor stuk als je er mensen met culinair verstand over hoort shitzaken genoemd


Johannes van Damp wordt geciteerd: "De croquette is de koning van de Nederlandse snacks"
Maar snacks, frituursnacks in een assortiment, dat kennen ze in andere landen helemaal niet, en in Nederland worden meer frikandellen verkocht dan kroketten (kroketten trouwens : 1 rundvlees, 2 saté, 3 kalfs)


Croquetten Boutique: "De kroket heeft een Nederlandse traditie maar komt oorspronkelijk uit Frankrijk"
"Ik ben een apelul maar ik zie er uit als een geitelul"


Het enige goede in die twee pagina's gezwatel is de vermelding van Cafetaria Prinsen (zie hier)



Konjak, ook wel konjac



Mijn kroketten

Ik maakte een hoop onorthodoxe kroketten de laatste jaren, maar nooit never flauwekulkroketten
Kastanje kroketten, adzuki kroketten, geitenkaas kroketten, mosselkroketten...

En ik maakte klassiekers natuurlijk: Fondue parmesan, garnalenkroketten zoals niemand ze ooit at zo lekker (truc: Nuoc mam), nasiballen zo lekker als niemand ze ooit at, bamiblokken idem, arancini...

En wat ga ik nog maken? Hou je vast
Procureur met veel knof en veel peterselie, kip kerrie, ossenstaart, zuurkoolkroketten op basis van duchesse-deeg, oesters, koolvis-venkel, stokvis-mosterd, kip-prei, macaroni-ham-kaas, kaaskroket met Maredsous, kaaskroket met Maroilles, chorizo (op de manier van Spaanse rauwe ham kroket), kip-shiitake, kaaskroket met Maestrichter stroop erdoor, satekroket maar dan gemaakt met petjel (de Javaanse bedoel ik, niet de Surinaamse), witte bonen in tomatensaus (maar dan weer het binden is doodslaan probleem), oester, kalfswang, octopus, bloedworst...



Dried tofu cake, konjak, spekbonen



Kromeskies, daar moeten we ook eens wat aan gaan doen...

Farce, in speklapje, in beslag, frituren