zaterdag 1 september 2018

Alweer geen patatten!





En zelfs geen rijst of pasta of bonen!



Sloveense pizza

Met extra belegen Beemster en niet te hete pekelpepers


Pepers kop kont en uitlekken
Opensnijden en zaadjes en zaadlijsten eruit
Door olijfolie halen

Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Koel

Oven heet met lavasteen erin

Pizzadeeg maken (of gebruik een lap Flammkuchendeeg van AH)
Het deeg uitrollen (goed pizzadeeg verwerk je zowat meteen altijd, want anders gaat het plakken) en vormen, zie boven

Op het middenvak de ui etc
Extra belegen grof geraspte Beemster
De pepers
Oven




Pita

Met pekelvlees en geroosterde paprika


Olijfolie, redelijk dikke knofschijfjes heel langzaam uitbakken

Ui erbij, vuur hoger

Pita in de oven

Bak uitgelekte geroosterde paprika (Aldi!) in olijfolie op niet te hoog vuur
Bak er twee keer opgevouwen plakken pekelvlees naast

Serveer met wat van die gepekelde pepers erbij, en pita




Konjak

Met Dried soya cake en spekbonen

Konjak: een soort tot klosjes opgewonden pasta van het meel van de knollen van deze plant hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Misschien zou dit gerecht dus bij pasta moeten staan
Zie de foto hieronder

Dried soya cake, ook wel Dried bean curd, zie hier
Dat is dus wat anders dan Japanse gedroogde soja (Koya dofu); het is meer geperst dan gedroogd, en het is ook gemarineerd, met vijfkruidenpoeder, rijstwijn en sojasaus


Spekbonen kop kont stukjes, koud water
Afgieten na een half uur en wat drooghusselen
Sauteren in pindaolie
Uit de pan

Dat soja spul kleinsnijden en sauteren
Uit de pan

Pindaolie, ui, knof, rawit...
Rijstwijn, bonen, kippenbouillon, garen

Kokend water over de konjak
In een vergiet
Bij de bonen, met dat sojaspul




Pasteitjes

Met escargots en venkel


Blik escargots lekken
Sauteren in boter
Uit de pan
Klein snijden

Venkel goed klein snijden
Sauteren in boter
Kort garen in kippenbouillon
Uit de pan

Flink zoete boter
Sjalot, knof, peterselie, grove witte peper...
Bloem...
Versauzen met de kippenbouillon en witte wijn...
Proef op zout na er wat Worcestershire door gewerkt te hebben

Escargots en venkel erdoor en ff warmen

Pasteitjes vullen en in de oven




Bladerdeeg

Met artisjokharten, oude Goudse, en Beurre blanc


Het idee was het hele procedé van gefrituurde gepaneerde kaasflapjes ("Kaassoufflé's", wat het natuurlijk niet zijn want er wordt niks gesouffleerd) te vereenvoudigen tot een ovenschotel, en dat is wonderwaarlijk wel gelukt
Je kan koken (en ook nadenken ja) of je kan het niet

Olijfolie, sjalot, peterselie, grof gemalen witte peper...

Net ontdooide bladerdeegplakjes (twee pp) bebloemen en ietsje uitrollen
Dat uitrollen moet je altijd doen, want dan rijzen ze beter

Een aluminiumfolie bakje maken waar die bladerdeegplakjes in passen, een onder een boven naast mekaar
Plakjes erin, uienspul erin, plakken kaas erop, randen van het deeg bevochtigen, plakjes bladerdeeg erop, randen aandrukken
Koel wegzetten

Artisjokharten stomen

Geklopt ei over de plakjes deeg en flink grof paneermeel
Oven

Beurre blanc maken
Sjalot, laurier, witte wijn, Noilly Prat...
Inkoken tot de helft
Zeven
Room en inkoken tot de helft
"Monteren" zoals dat in het Nederlandse gebrekkige Keukenfrans heet (met koude boter opkloppen dus)
Proeven op p/z