dinsdag 4 september 2018

Nationaalgerechten




(of is dat een germanisme?)


Hierboven Diri kolé ak pwa rouj
Creools, Haiti
Didi kolé ak pwa roej: du riz collé avec pois rouges (maar het zijn geen pois, erwten, maar bonen)(en collé: plakkerig, dwz dat het vochtig genoeg is om met de vingers te kunnen eten)

Vandaag is geen receptendag, dus ik geef links
Bedenk daarbij dat ik er altijd heel wat doorspitte tot ik er een vond waarmee ik tevreden was; geen Pinterest of Facebook gezeik dus
Want al deze gerechten heb ik natuurlijk weleens of zelfs meerdere keren gemaakt, want anders zou ik er mijn bek over houden (ik wel)

Prima recept hier (alle links hier openen in een nieuw venster) maar gebruik minder kruidnagel en wel ook tijm en ook rode peper

O ja, dit is natuurlijk sterk verwant aan BB met R (zie hier)




Yassa

Senegal


Ik heb in Senegal gewerkt, dus mij eigen recept is het beste

Zie hier

Ook hier "plakkerige" rijst

Belangrijk: mooie grote uienringen, boter, Dijon mosterd, heel veel limoensap heel lang sudderen zodat het zuur eruit is maar de smaak niet

O, en trouwens eigenlijk hoort het met parelhoen

O, en eigenlijk eet je vooraf Tartare de thon, zie hier

O, en voorafgaand daarvan nóg iets met gember, Tektek de bois, houten hart (tiktik!)
Rasp een duim verse geschilde gember in een glas bruine rum
Leng aan met ijskoud passievrucht-sap
Roer goed om




Mofongo

Puerto Rico

Dus net naast die Diri kolé ak pwa rouj

Dit hier is een prima recept

Canola: canadian oil, in Canada veel geproduceerde raapzaadolie, canola genoemd omdat rape seed ook verkrachtzaad betekent

Pork skin: laat maar; neem kaantjes