woensdag 22 augustus 2018

Geleisuiker




Ik heb weinig gewerkt met geleisuiker, maar je hebt natuurlijk toch diverse soorten fruit waarbij je het wel móet gebruiken
Als je althans geen pectinehoudend spul wil toevoegen, zoals zure appels, kweepeer...

Ik heb met verschillende soorten fruit geëxperimenteerd, ook met soorten waarvan je leest dat ze veel pectine bevatten, maar waarvan jam/gelei nooit goed wilde lukken (aalbessen, fris smakende druiven...)


Je hebt drie soorten geleisuiker in de handel

Voor 250 gram op 500 fruit (en soms minder! Van Gils! tweede soort)
Voor 500 gram op 500 fruit
Lees dus goed!
Bedenk één ding: gebruik normaliter 80% van het suikergewicht, dus 200 of 400

Voor sommige soorten fruit is deze dosis te weinig, voor sommige teveel (druiven); ik geef dat aan




Je begint met fruit klein te snijden, te mengen met de suiker, een paar uur laten staan en regelmatig omroeren

Zijn het bessen zoals hierboven, dan meng je met suiker, je prakt met de linker stamper, je laat het een uur staan, regelmatig omroerend, en prakt dan met de rechter stamper
Daarna nog een uur of twee, drie laten staan, af en toe omroerend
Komt er weinig vloeistof vrij, laat dan langer staan

Is het bijvoorbeeld meloen, snij dan in blokjes, meng met de suiker, prak meteenmet de linker stamper, twee uur, regelmatig omroeren, stampen met de andere stamper, twee uur, regelmatig omroeren

Als het wat anders moet dan meld ik dat, ook als er citroensap bij moet

En dan langzaam aan de kook, ff doorsudderen, lepel ervan nemen, koelen, kijken of het dikt




Hierboven jam van blauwe bessen

Citroensap!




Hierboven zoete witte druivenjam

Prak het niet té veel tot moes
Prak eerst grof, en pas tegen het einde wat meer

Je kan ietsje minder dan de standaard hoeveelheid geleisuiker gebruiken




Hierboven frambozenjam

Dat was de lekkerste (zeiden ook anderen die alles meeproefden)

Tweede keer prakken niet nodig




Rode bessenjam

Wat minder suiker dan de normale dosis

Niet teveel prakken (we maken jam, geen gelei)




Galia meloenjam

1/8 meloen, schoon, is ongeveer 50 gram

Je hebt wat meer suiker nodig dan de normale dosis (ipv. 200 gebruik je 225), en voeg aan het einde wel citroensap toe

Wordt nooit echt dik




Jam van blauwe druiven

Bedenk (wat het klaarzetten van de potjes betreft) dat deze druiven wat minder rendement geven

Niet teveel prakken de tweede keer



Jam van watermeloen

Ik ben de foto kwijt, nou ja, vergeten te maken ongetwijfeld

Heel goed kleinsnijden

Weinig prakken de eerste keer, goed prakken de tweede keer

Redelijk wat citroensap erbij!




Jam van cantaloupe

Voor 500 gram schoon fruit heb je twee kleine of één grote nodig
Gebruik 250 geleisuiker


Goed prakken!

Citroensap naar smaak (redelijk wat, om de extra suiker te compenseren)




Jam van Piel de sapo

Niet piel maar piël
Huid betekent dat; huid van pad

Goed prakken beide keren

Redelijk wat citroensap




Jam van honingmeloen

Dat was by far de lekkerste meloenjam

Gebruik wat meer suiker; 250 op 500 fruit

Goed klein snijden
Suiker erdoor roeren en niet prakken
Laat lang staan met de suiker erdoor, en regelmatig omroeren
Dan goed prakken

Behoorlijk wat citroensap erdoor




De potjes zet ik twee minuten in de magnetron op volle sterkte

De deksels overgiet ik met kokend water

Vullen

Rand schoonvegen

Licht sluiten

Zijkanten schoonspoelen

Wecken

Controleren of de deksel nog verder moet worden aangedraaid





Later maakte ik nog rabarberjam

Zie hier aan het einde

En nog later ananasjam en mangojam

Zie hier aan het einde

En nog weer later mandarijnenjam

Zie hier aan het einde