Koken met cascabel pepers
Cascabel: belletje (zoals aan een paardenhaam)
Familie van de ñora (zie hier)
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Eerst maar even de planning
Van de oude planning heb ik nog twee dingen over
Vanavond pasteitjes met ragoût van escargots en venkel
Morgen sereh-sate van kipgehakt (met sereh als satestokje dus)
(Zie hier)
Wordt ook veel gedaan met kippenlever
Schoonmaken en weken
Het weekwater, daar gaat het om (kwam ik pas later achter)
Dus eigenlijk had ik het kleiner moeten snijden
Maar goed, de nieuwe planning
In onderstaande volgorde
Altijd in zes dagen een keer rood vlees, een keer gevogelte, een keer vis, en kaas en ei en tofu
Deze keer niet een dag ei en een andere dag tofu, maar twee keer ei met tofu
Nasi goreng (vond ergens een klassiek recept met veel trasi) met gefrituurde tofu en reepjes van zo'n platte omelet.
Met tauge
Een lamsschenkel in de slow cooker
Met Diri kolé ak pwa, dat is Creools, Haiti, voor Du riz collé [plakkerig, want je eet met je vingers, en dat lukt niet met droge rijst] avec pois
En het zijn geen pois maar rode kidneybonen
Er hoort groene paprika bij
Dadar isi
Geprakte tofu met rauw ei wordt omelet, met kokos en prei
Nou ja, dat kan op veel manieren
Maar ik maak kerrie-kokos-preisaus en ik eet er gebakken krieltjes bij
Aardappelen met kerrie, ach ach ach...
Alweer kokos, maar vooruit dan maar
Trouwens de vorige is met geraspt en deze is met santen
Grote garnalen
Met rode currypasta en iets kokos
En wokmie en kouseband
Kaassoufflés van extra oude Beemster
(Ik heb nog nooit kaassoufflés gemaakt...)
Met artisjokhart en aioli
Drumsticks
Met tomatensaus, gemaakt met oa. Red Chefoo Wine
En met pannenkoek van half bloem half zoete aardappelenmeel
Met het weekwater tomatensaus maken
Ik had ook de paprika zelf erin, maar die moest eruit gezeefd worden
Niet te vreten
Zie je maar weer dat internet recepten niet te vertrouwen zijn
(Lekker was het wel)
Appelstroop
Je hebt Maestrichter stroop en je hebt Luikse stroop
Respectievelijk appel peer dadels, en appel peer druiven
En op van alles en nog wat is dat erg lekker
Op een boterham met kaas
Kiës mit zeem
Dat is in de orde van grootte van kaas met membrillo
Op gerookte paling
Melba toast, stroop, gerookte paling
Op balkenbrij
Op bloedworst (neem dan geen zoete bloedworst)
Op Herve
Limburgse kaas
Uitspraak erf
Platte omelet bakken in Beurre noisette
Vega
Er is hier een restaurant in de buurt, dat heeft elke week een ander hoofdgerecht (meestal vlees, soms vis), en een "vega" gerecht (dat betekent vagoterisch)
Die niet vagische gerechten klinken altijd heel leuk (picanha gisteren), maar ja, koken kunnen ze niet
Die wel vagistische recepten zijn tragisch
Gisteren hoorde ik de bediening uitleggen wat een raar gerecht was
Enkel groenten dus?, zei die tiepe verbaasd
Ja...Ook geen aardappelen of zo?
Nee...
En twee weken geleden hadden ze het tegenover gestelde, ik weet niet meer hoe het heette, maar het was linzencurry met zoete aardappel en kikkererwten
Waar slaat dat nou op!
Niet schrikken van die bruine omelet
Dat is heerlijk!
Uit het blog van Coen (zie linksboven)
De biologische kaasboer veroorloofde zich een vrije dag. Met een vriendin zat hij urenlang op het terras. Na het afrekenen vroeg ik hem belangstellend wat de rest van de dag hem zou brengen. ‘Een geit uitbenen. Dat is mooi werk.’