Dadelspijs
Ik heb geëxperimenteerd met het maken van een banketstaaf met filodeeg, maar dat wordt dus niks
Dat bladdert teveel
Toen kreeg ik wel het idee om zoete vlammetjes te maken op deze manier
Maar eerst die banketstaaf opnieuw, en dan met bladerdeeg
Erg lekker
Hieronder die dadelspijs
Lichter van kleur dan hierboven, maar dat is omdat ie langer in de koeling heeft gelegen
(Maakt voor de smaak niks uit)
Zo'n fors blok kost bij de betere Turk of Marokkaan € 2,50
Dadelspijs op kamertemperatuur in kleine stukjes snijden, en prakken met een rauw ei (Eén op zo'n blok is net te weinig) (Maar je hebt later meer nodig)
Citroensap of -rasp erdoor prakken en wat zout en wat versgemalen kruidnagel (Gebruik nooit gemalen gekochte kruidnagel! Ik maal het prima met het halvemaanmes)
Rollen van vormen
Bladerdeeg (grote lap) uitrollen en in tweeën
Banketstaven maken, en met de naad naar onder op bakpapier
Inkwasten met ei, wat indrogen, herhalen, amandelsnippers erover strooien
Een klein half uur bakken op 200°
Wat die vlammetjes betreft ging ik eerst die banketstaaf in het vlammetjes formaat maken
Zelfde verhaal als hierboven
Per stuk twee halve amandelen erop
Lekker, maar met filodeeg was het lekkerder
Het ziet er niet echt mooi uit, maar dat komt omdat het filodeeg te lang in de vriezer had gelegen
Zelfde verhaal als boven, maar nu werk je met een lap filodeeg, gesmolten boter, herhaal twee keer
Maak twee van zulke lappen
Daarop ga je met de spijs te werk zoals je ravioli maakt
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Tweede lap erop
Inkwasten met boter
Uitsnijden met een deegrollertje (niet zo'n zigzag)
Oven 180°, 10 minuten à een kwartier