dinsdag 28 augustus 2018

Gekookt!




Mayo met geroosterde paprika erdoor


Dat is wel lekker

De paprika (uit een pot; Aldi!) schoongemaakt en wat kleingesneden
Samen met de mayo in een blender of zo

Maak het wel wat pikant met cayennepeper

En breng op smaak met citroensap

Overal lekker bij, behalve bij kaas en tofu




Schelvislever met mosterdsaus


Schelvisleverblikje uitlekken
Olie niet gebruiken itt wat je soms leest
Je neemt ook geen levertraan voor je plezier

Saus van grove maar niet te pikante mosterd, iets volle witte wijn, Worcestershire en citroensap

Serveer met toast

Schelvislever nooit bewaren in de koeling!
Vreselijk vies!




Salade van octopusjes

À la Polbo á feira

Spaans Pulpo a feira, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


Ik heb het dus à la gemaakt, ja

Kriel koken, afgieten, koelen, kleinsnijden

Rode paprika kort blancheren in gezouten water, afgieten, koud spoelen

Een pot octopusjes (Aldi!) uitlekken, olie opvangen

Kleinsnijden
Lijven = koppen weggooien (dat vreten ze enkel bij de Volkskeuken)

Alles mengen
Koelen

Op smaak met zoet paprikapoeder (maar zet pikant op tafel) en wat van de olie




Fraai fruitbrood

Het rees zo mooi dat het tegen de gril aan kwam


300 gram "droge" cranberries, gemaakt met appeldiksap, spoelen en uitspreiden op een blad

50 gram boter op kamertemperatuur

275 volle melk met 100 gram witte basterdsuiker wat verhitten, roeren, suiker oplossen, van het vuur af

Keukenmachine, deeghaak, 500 gram patentbloem
14 gram droge gist door de melk en die door de bloem, en deeg draaien

60 minuten rijzen

Een ei en een eigeel (wit bewaren) door die boter werken met de rasp van een biocitroen

Door het deeg werken met de machine, en eventueel deeg of melk toevoegen

Cranberries, en gelijke volumes sukade en kleingesneden schilletjes door het deeg draaien

In de broodvorm, 60 minuten rijzen

Over de lengte insnijden
Kwast in met het eiwit waar wat water door geklopt is

Bakken op 175 graden (als je een extra grote vorm gebruikt zoals ik; normale vorm: dan heb je er twee nodig, 185°)
Prikken om te zien of het van binnen droog is




Rabarberjam


Normaal schoonmaken

Vrij klein snijden

200 gram geleisuiker (van de soort waarvan je 250 gram op 500 fruit moet gebruiken) erdoor
Enkele uren op kamertemperatuur en zeer regelmatig omscheppen

Langzaam aan de kook
Goed garen tot het makkelijk te prakken is
Prak
Test op geleivorming (lepel, koelen)

Er hoeft normaliter geen extra suiker of citroensap bij

Wordt dikwijls met gember erdoor gemaakt



Dank P!


Journaal


"Turkse fluittaal uniek in de wereld"

Flikker op, ignorante aap
D'r zijn er wel 10 andere