zaterdag 11 februari 2017

Pasta!




Boncuk

Turkse kralenpasta

Met kip, Fa chong van kip, sperziebonen


Fa chong, Chinees-Surinaamse worstjes met vijfkruidenpoeder en zo erin, heb je van kip en van varken. Het mooiste vindt ik altijd ze te gebruiken bij respectievelijk kip en varkensvlees

Het schiet me nu te binnen dat Fa chong niet in het Groot Surinaams Kookboek staat, net zomin als Bandroeja
Er loopt momenteel een rel over dat Groot Surinaams Kookboek, illegale uitgave? zie hier (alle links hier in een nieuw venster; "Haagse hindoestanen stemmen massaal op PVV"), maar ja, de stichting die het uitgaf heeft het zelf integraal op het web gezet, zie hier; dan vraag de derom

Ghee, kiphaasjes zeer kort, uit

Fa chong in stukjes bakken, uit

Pindaolie, hoog vuur, sperziestukjes...
Ui, knof, verse laos en gember, lombok...
Witte wijn, Fa chong... Proef op zout

Die pasta koken (zie hier) en afgieten

Kip zeer kort doorwarmen bij de rest, pasta erbij




Tagliatelle all'aglio

Tagliatelle met knof erin

Met koolvis en sjalotten


Pasta koken, afgieten, koelen, wat olijfolie erdoor

Sjalotten pellen; je moet wel eenteens sjalotten gebruiken, of verse zilverui natuurlijk

Boter, knof, grofgemalen witte peper...
Sjalotten iets bruinen...

Kippenfond en Fino en sjalotten stoven

Bak de vis in citroenolie

Pasta bij de sjalot

Serveer met Tkemali




Mie

Met sperzie en tofu


Weer sperzie? Ja, Jezus, dat is twee weken later ja!

Sperzie kop kont en snijden en een tijdje in koud water
Altijd doen
Ook met sepjes snijboon

Mie koken, uit, koud spoelen, wat pindaolie erdoor

Pindaolie, sperzie... Uit
Ui, knof, laos, lombok...
Wat kippenbouillon, wat santen, asemwater, daoen salam, goela djawa...

Sperzie erin gaarkoken

Tofuplakken erin warmen...

Mie erbij...

Foto kwijt of vergeten
Hieronder volgende gerecht




Pipe rigate

Met paprika en smetana


Ik had gelezen dat als je op een ovenschotel een laag Smetana (Russische zure room maar veel lekkerder; Duitsland: Schmand) legt, dat het een soort deksel wordt
Klopt

Nu moet ik nog uitproberen saus van smetana te maken met eigeel erdoor, want anders schijnt dat niet mooi te worden

(De eerste keer dat ik smetana at dat was laatst met blini en kaviaar... Heerlijk! Nooit meer met zure room!)

Maar goed

Kook de pasta, afgieten, koudspoelen, olijfolie
Wat zegt u? Dat vers gekookt lekkerder is? En dat proeft u???

Olijfolie, puntpaprika... Uit de pan

Ui, knof, grove zwarte peper...
Tomatenpuree...
Rode wijn, Green za'atar (geen gewone za'atar dus maar als het niet anders kan...)...
Proef, kleingesneden gedroogde tomaat uit olie erbij en droge soort zwarte olijven gehalveerd...
Paprika erbij

Ingevette ovenschotel
Pasta, saus, op het aanrecht bonken met de schaal zodat de saus wat zakt, smetana, oven




Kluseczki walokwany

Zie hier

Met bimi en escargot tempura (like wow man!)


Kook de pasta, en: enzovoorts

Lek een blik escargots

Olijfolie, sjalot, knof...
Bimi stengelstukjes en grove zwarte peper...

Witte Côtes du Rhône, Oxo...
Proef

De roosjes erbij en grof geraspte wintertruffel...

Maak tempura beslag (de mix die je bij de betere toko daarvoor kan kopen is helemaal niet slecht, maar als je het zelf maakt gebruik dan wel de juiste soort bloem)(toko)(ik gebruik ultra fijne bloem voor dim sum en zo)

Escargots op spiesjes, door het beslag, frituur

Pasta in de saus warmen en vreten maar




げっぷ!



O, trouwens, ik las een wat ouder stukje van Sylvia Witteman waarin ze zich beklaagt over Punselies
Zo van Dat zijn geen echte stroopwafels

Nee, dan klopt, het is namelijk iets anders, dat kan je niet vergelijken
Ik vind stroopwafels lekker en punselies ook

Dat is net zoiets als die vruchteloze discussies over verse vs gedroogde kruiden

AH heeft tegenwoordig verse majoraan; Nieuw!
Geen hond met culinair verstand gebruikt dat

Ja, Retteketet, Vreugdeloos, dat soort vrouwen

Ja, of die Mossel met die retro kop, waw...


당근과 빌어 먹을!