Marcel Proust
Voor het eerst bewegende beelden waar Proust op staat!
De gasten arriveren op een huwelijksfeest, 1904
Het huwelijk van Proust’s vriend Armand de Guiche met Elaine Greffulhe, dochter van Gravin Greffulhe
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Proust op 0.36
Tijd voor Madeleines!
Maar ja, wat moet ik daar nou over schrijven, als alles er al over is gezegd?!
Zie hier!
Et bientôt, machinalement, accablé par la morne journée et la perspective d'un triste lendemain, je portai à mes lèvres une cuillerée du thé où j'avais laissé s'amollir un morceau de madeleine. Mais à l'instant même où la gorgée mêlée des miettes du gâteau toucha mon palais, je tressaillis, attentif à ce qui se passait d'extraordinaire en moi. Un plaisir délicieux m'avait envahi, isolé, sans la notion de sa cause.
Nou ja, over twee dingen schreef ik nog niet
Magdalenas
Spaanse Madeleines dus
Ik geef hier de ingrediënten, de rest moet duidelijk zijn als je de eerste link hebt bekeken, of een normaal Madeleines recept ernaast legt
3 eieren
200 gr suiker
70 ml melk (oei)
200 ml zachte olijfolie (oei!)
250 gram patisseriebloem
Zout
8 gram bakpoeder
Citroenrasp en/of kaneel
Trouwens, die Spaanse, die zijn altijd gewoon zo hoor
Madeleines met amandelmeel
De ingrediënten weer
2 eieren
100 gram suiker 50/50 rietsuiker
Echte vanillesuiker
100 gram patisseriebloem
40 gram amandelmeel
½ zakje gedroogde gist
120 gram licht gezouten boter (of dus ongezouten en wat zout, maar met licht gezouten boter werkt het toch ietsje mooier)
Industrialisatie
Er bestaan natuurlijk veel variaties op Madeleines
Een springt er uit, ik bedoel: kom je dikwijls tegen
Madeleines au chocolat
Maak het Franse standaarddeeg, maar wel met iets melk
150 gram patisseriebloem
125 boter
150 suiker
"2 grote eieren" (2½ gewoon ei of koop die Jan van Schaffelaar eieren bij een winkel van de Superunie, zie hier) (Uitstekende wijn ook voor sympathieke prijzen; Château David Bordeau Superieur, Viña Collada Rioja, Côtes du Rhône Villages...)
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder
Deeg maken, 50 gram gesmolten couverture erdoor, goed koelen etc.
Wat meer industrialisatie
Een keer heb ik
hartige Madeleines
gemaakt
Mwah
Deeg hetzelfde in principe
Geen suiker, wel wat z/p
Parmezaan door het deeg
Vulling van gerookte zalm en dille
Super industrialisatie
Dit bedrijf overigens probeert momenteel middels crowdfunding een failissement voor te blijven
Dit bedrijf overigens probeert momenteel middels crowdfunding een failissement voor te blijven