maandag 27 februari 2017

Geen




aardappelen, pasta, rijst of bonen



Pizza

Sloppy Joe's
Met gehakt, tomatensaus, mais, kaas en Sloppy Joe's kruiden


Olijfolie, ui, knof [en een rood lombokje! ssst!]...

Rundergehakt...

Tomatensaus en Sloppy Joe's kruiden (McCormick of zie hier; alle links hier in een nieuw venster; in McCormick zit ook nog kruidnagel maar van mij mag dat achterwege blijven)...

Pizza, die saus, mais, geraspte Emmentaler...




Mooie variant!


Stukjes droge zwarte olijven door de saus

Geen mais

Mooie plakken Mozzarella erop




Béchamel

Nou ja, gebonden saus

Dat kan vaak prima als koolhydraat dienen
(Dit recept kan ook met een pureerand eromheen de oven in)

Met gerookte haddock en kastanjechampignons


Maak Basissaus (Béchamel maar dan met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn; begin trouwens met sjalot en knof)
Maak er mosterdsaus van, met Colman's mosterdpoeder (ik bedoel: maak daar mosterd van eerst)

Ontvel en ontgraat de haddock, en snipper (gebruik eventueel gerookte haring)

Bak kastanjechampignons

De champignons en de haring door de saus en die in een ingevette ovenschotel

Paneermeel, boter(-spray), oven

Serveer met citroen

(Hieronder: ik had de helft uit die schaal geschept, en de saus was onder de rest uitgelopen toen ik de foto ging maken)




Knoedels

In zuurkoolsoep met gerookte makreel


Dit is een gerecht, dat moet in elk Oost-Europees land voorkomen, dat kan niet anders

Ganzenvet, ui, knof en een gehakt gedroogd pepertje...
Kummel en laurier...
Zuurkool erbij en met twee vorken losmaken
Redelijk goed aanbakken
Zuurkool uit de pan, speklappen zonder zwoerd bodembedekkend erin, zuurkool erop, paprikapoeder, scheut witte wijn en fors ganzenfond (betere Duitse super)...
Uren sudderen

Een ei breken, bakpoeder, bloem, prakken...
Volle melk, knoedeldeeg maken, knoedels vormen
Half uur

In gezouten water koken tot ze drijven

Afgieten en in de soep
10 minuten sudderen
Visstukjes in de soep
10 minuten sudderen

Serveren met zure room




Zoete aardappel

Met schouderkarbonade en aubergine


Zoete aardappel schillen, schijven, half gaar koken

Schijven aubergine, flink zout aan twee kanten, 10 minuten...
Afspoelen onder de kraan, uitknijpen (niet onder de kraan!), droogdeppen

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Schijven zoete aardappel meebakken, uit de pan, aubergine bakken...

Karbonade op de grilpan...

Zoete aardappel terug in de pan

Serveren met Tkemali (Russische winkel)




Doperwten en mais

Want kijk, dat zijn beide groenten die tegen koolhydraten aanhangen
Dus een prima "koolhydraat en groente" component

Met sucadelappen


De sucadelappen door de bloem, in boter aanbraden
Uit de pan
Ui, knof, soepgroenten (geen paprika of bloemkool) en peterselie...
Laurier, peperbolletjes...
Vlees erbij en zeer lang op 55° stoven in witte Côtes du Rhône

Olijfolie, ui, knof...
Zoete paprikapuree (betere Turk) (hou het dik)...
P/z, Fino, doperwten, mais...

Uit de saus en in een zeef en een doek erop
Saus inkoken en er wat Crème fraiche doorwerken




En weer vergeet ik Godverdegodver de saus mee te fotograferen...



Trouw, puzzel

"Kookboekenschrijfster en kok, die met de VPRO een serie maakte (3 en 5 letters)"

Raar...

Alleen Retteketet is al 10 letters...