Respectievelijk twee denkers, twee kwasten en een oude man
Komrij
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Uiterst actueel!
Met allemaal verstandige lui eromheen, en ook nog Jet Bussekwaker
Hij woonde in Tras os Montes ("Over de bergen"), Noord-Oost Portugal
Een recept van daar
Frango no speto
Kip aan het spit
De kip inwrijven met citroensap, en een half uur laten liggen
Weer inwrijven en weer een half uur laten liggen
Flink ongesneden platte peterselie in die kip proppen met in het midden een stuk spek met zwoerd van rauwe ham
De kip inwrijven met een mengsel van Piripiri en olijfolie, en dan aan het spit of grillen
Piripiri kan je eventueel imiteren door in flink olijfolie zachtjes sambal een tijd te laten sudderen, met komijn en knoflook.
Of bij de Marokkaanse slager Harissa halen, en dat met olijfolie aanlengen.
Hermans
Zie hier
(Van Dis probeert te valse nichten, "Hebt u geologisch onderzoek verricht?", maar dat lukt hem niet)
Tsja...
Voor zover ik weet schreef hij enkel over sperziebonen en over gebakken long qua culi
Maar hij woonde graag in Parijs (hij verhuisde naar Brussel om dichter bij Nederlandse ziekenhuizen te zijn), dus:
Flageolets op de manier van Parijs
Week de flageolets.
Kook ze zoals bonen iha, maar met in ieder geval een of twee halve uien, stukken winterwortel en bleekselderij, peterselie, tijm, bonenkruid en laurier.
Verwijder ui en laurier.
Bak in boter gesnipperde knof en sjalot, en voeg zonder de boter toe aan de bonen, samen met stukken vochtvrije tomaat.
Laat de bonen nog vijf minuten op het vuur staan, af en toe omroerend.
Maak jus van de boter.
Eet dit alles bij gebraden lamsvlees.
Hermans, NRC 27 april 1990
"[Museum Scryption] staat onder leiding van een sympathieke jonge directeur, Van Thiel genaamd"
Kijk... Jong en sympathiek dixit Hermans... Nou u weer... Hermans ja!
Wolkers
Zie de blaaskaak hier
"20 jaar lang heb ik meesterwerken geschreven!"
Geen hond die ze nog leest edoch...
Die twee jongetjes zaten bij een vriend van me in de klas
"Nooit zulke dreiners meegemaakt"
Ik was er ooit, op zijn verjaardag
hijg hijg Proef deze whisky! hijg hijg Of deze whisky! hijg hijg Deze garnalen zijn de beste! hijg hijg Proef deze kreeft! hijg hijg En deze Chablis!
Allemaal in staccato achter mekaar...
Iets moois met Tessels lam
Mansaaf
Noord-Afrika
Breng blokjes lamsvlees (schouder of zo) langzaam aan de kook in weinig water en schuim af.
Kook gaar met stukjes wortel, p/z.
Laat op het laatst de vloeistof zonder deksel op hoog vuur flink inkoken.
Bak in olijfolie ui en knoflook, en roer er op laag vuur Raz hanout door en geroosterde pijnboompitten.
Laat wat afkoelen, en roer er dan flink yoghurt, met wat maizena erdoor geklopt (tegen het schiften) door.
Dat mengsel bij het iets afgekoelde vlees en op laag vuur nog een tijdje laten stoven tot mooi gaar.
Het hoort met schaap en dan van die gebroken gedroogde limoenen erdoor tegen de vieze smaak, maar dan doen we dus niet
Mulisch
Zie hier
Mulisch schreef voor namaak intellectuelen: kunsthistorici, dansers en zo zeg maar; officieren van justitie, dat soort volk
("Bête comme un musicien")
Wolkers schreef voor idem maar dan in de puberteit of daarin vastgelopen
Wentelteefjes?
Nee, iets Cubaans!
"Waar de ziekte door het communisme is overwonnen!" de idioot...
Arroz mejicano
Mexicaanse rijst
Maar dat is dus een Cubaans gerecht
Week Surinaamse of Amerikaanse rijst vijf minuten in warm water, spoel af en laat uitlekken.
Bak in olijfolie ui, knof en wortel.
Laat de rijst meebakken.
Voeg tomatensap, bouillon en peterselie toe, en groenten die snel gaar zijn.
Laat de rijst en de groenten garen.
Warm in de rijst eventueel stukjes "zwarte" bakbanaan op.
Reve
Een heel verduidelijkend interview
Wat zijn situatie betreft bedoel ik
Heel mooi
Het spreekt allemaal voor zichzelf
En: een Aga fornuis
Zie hier
Kipje Rozijn
Tekst uit dat boek van Teigetje en Woelrat:
"Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien. Nu: een hele Loué scharrelkip of biologische kip."
Kip inwrijven met p/z
In een braadpan goed heet rondom aanbakken in royaal boter
Afblussen met twee waterglazen rode wijn
Fors tenen knophje look, flink rozijnen en tijm toevoegen
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen.
Impeachment komt er aan
Dump Trump
(Dank P!)
Uhh...
Komrij gaat de discussie in
Hermans blijft er erg slim buiten
Reve, tsja, daar was wat op komst
Toegift
Kwaakstraal interviewt kwaakstraal, zie hier