Gekookte rijst, nasi goreng, rijstflapjes, rijstpasta, rijsttorentjes...
Nasi goreng
Met baby octopus en soepgroente
Basmatirijst koken, afgieten, uitspreiden, koelen
Baby octopus bakken in reuzel (ik gebruikte het vet wat kwam bovendrijven toen ik varkenspoten had gekookt / afgekoeld)
Uit de pan, grof snijden
Weer dat vet, trasi...
Ui, knof, lombok, laos, gemberwortel, verse koenjit...
Vers gemalen koriander, soepgroenten (geen bloemkool of paprika), peterselie...
Ietsje rijstwijn om die groente te garen (droogkoken!)...
Houd wat apart
Octopus in de rest warmen...
Rijst bakken met dat vet en ietsje van dat groentenspul zonder octopus...
Weer verder bakken met wat groentespul enzovoorts
Recept afgeleid van een van Felix, Telegraaf
Hij bakte de rijst op de bakplaat
Huhh??
Witte rijst
Met panir en tomatensaus
Kashamiri salmaan
Pakistaans Kashmir, maar dat is relatief
Basmatirijst koken
Blokjes panir goudgeel bakken in de frituur, uitlekken
Pindaolie, ui, knof, lombok, gemberwortel, laos...
Tomatenprut, kaneel (de twee belangrijkste verschillen met de koenjit van het vorige recept), kardamom...
Shaohsing rijstwijn...
Panir erin warmen
Over de rijst serveren
Rijstflapjes
Met gekookt gebakken ei en sperziebonen
Telor goeleh
Uit het kookboek van de marine
Ja, die was in Indië belangrijker dan hier dus die zijn Indisch georiënteerd
Een ei heet bij de marine telor en rijst nasi
Het recept lijkt op dat bakken van gekookte eieren in Suriname
Eieren hard koken, pellen, rondom goed inprikken met een vork (dat doen die Surinamers niet; daar worden die eieren meer gebakken dan meegestoofd)
Pindaolie, stukjes sperzieboon sauteren, uit de pan
Pindaolie, ui, knof, lombok, laos (geen gember! de verschillen zijn subtiel!), koriander, komijn, (hier droge) koenjit...
Sperziebonen, rijstwijn (nu witte, van kleefrijst; Kwantung mijiu), kippenbouillon...
Die eieren erbij...
Santen met mosterd mengen (het is een koloniaal recept dus)
Gedroogde sereh erdoor en kruidnagel
Bij de sperziebonen
Langzaam laten dikken
Rijstflapjes koken (zie ze hier; alle links hier in een nieuw venster; betere toko; het zijn driehoekjes en de meeste rollen op bij het koken)
Enzovoorts
Serveer met stukjes rode tofu als zout (zie hier)
Rijsttorentjes
Met Szegediner zuurkool en krabstukken
Marineer die krabstukken (zie de foto onder voor wat ik bedoel; ze heten overal anders) in witte wijn met daarin geperste knof en een scheutje olijfolie
Doe olie blijft eerst in rondjes maar dat lost zich op, letterlijk en figuurlijk
Vier uur minstens, en regelmatig draaien
Afgieten (wijn bewaren!), droogdeppen, bloem, bruinen in reuzel, uit de pan
Ui, knof...
Soepgroente (geen paprika of bloemkool), peterselie...
Marinade, vlees, anderhalf uur sudderen
Ik deed er in Duitsland gevonden ganzenfond bij, wow werd dat!
Reuzel, ui, knof...
Zuurkool... (met twee vorken...)
Laurier, peper, kummel, paprikapoeder...
Bij het vlees (vlees op de zuurkool leggen), wat dan een half uur opgestaan heeft
Amerikaanse rijst koken en serveren in torentjes
De bakjes daarvoor, van die glanzende metalen bekertjes, hebben ze bij Blokker
Gewoon rijst erin proppen en klats omkeren
Rijstpasta
Met ei-spinazietaart
Valencia
Spinazie spoelen, niks snijden, met aanhangend water kort koken met zout en wat Condimento balsamico ("witte balsamico")
Uit, uitdrukken, heel grof hakken, blaadjes hoogstens in tweeën
Olijfolie, rookspekjes...
Ui, knof, grove witte peper...
Eieren kloppen (meer dan voor een omelet) met volle melk
Geraspte kaas (niet te zware Emmentaler zou ik zeggen en zei ik ook), p/z en Worcestershire
Spinazie bij de spekjes bakken even
Door de eieren
Ff kloppen (luchtbelletjes erin!)
Vette ovenschotel
Hete oven
Ondertussen rijstpasta koken in bouillon
Uit de pan, bouillon snel inkoken met Malaga
Binden met Beurre manié en dat is dan de saus
Prachtig komt het uit de oven
Eet snel want koud zakt het in
(Dat rood is rode peper, dat had ik er stiekem ingedaan...)
Bij Weekend zijn ze nou ook onderuit gegaan voor een paar van die frigide vego kooksters
Truus A zie hier
Truus B zie hier
Truus C zie hier
En dat allemaal in één mailing...
Je zou er Godverdomme impotent van kunnen worden, van die vagoterische smile koppen
Ik heb Godverdomme twee rookworste achter mekaar opgevrote ter compensatie...
(De dag erna kwam doos vier. Zie hier.)
Die
Boomboer
daar heb ik nog ooit eens een restaurant voor opgezet
Qué Pasa in Wageningen
Caribisch, want ("want") hij had een Surinaamse vrouw
Groot succes, tot ik vertrokken was
Personeel opgepakt wegens coke smokkel, en die Suri vrouw die het werk moest doen, tsja, ze wist alles altijd beter, maar de handjes laten wapperen dat was toch wat anders...
Pensioenpremie nooit betaald...
En
O ja!
Ik boekte een stedentrip naar Praag, blijk ik rond de Paasdagen geboekt te hebben!
Wist ik veel, maar mooi toch! Zie hier!