Uhh, naar Bordeaux dan dus.
Via Parijs...
Om al in de stemming te komen at ik gisterenavond escargots...
Jumbo.
Stijf krom van de knof stonden ze.
Prima. Niemand komt in de trein aan m'n kop zeuren.
Stijf krom van de knof stonden ze.
Prima. Niemand komt in de trein aan m'n kop zeuren.
Varia
Jumbo
Want dat vroegen me nu al twee kijkers hier.
Nou ja, vroegen, ik lulde ze het aan.
Wat koop je allemaal, ik dan, bij de Jumbo wat AH niet heeft én wat erg lekker is.
* Die slakken dus.
* Heerlijke rode wijnen. Die Bulgaarse, Pireneos (Somontano), Porca de Murça (Noord Portugal), Barton Guestier wijnen en noem maar op.
* Heerlijke Terrasana pasta's: zonnebloem, witte amandel, cashew.
* Lekker zoet spul. Gerstemoutstroop, bosbessenstroop, esdoornstroop.
* Coertjens paardenstoofvlees.
* Arrow root.
* Brabants en Limburgs roggebrood.
* Droge zwarte Barral olijven (voor gebruik in de keuken).
* Kalfsfond, kreeftenfond.
* Zeeuws bloem, gerstemeel.
* Diverse soorten heerlijke Brunswick sardines.
* Lijnzaadolie, amandelpoeder, spelt pasta met wilde knof...
Vannacht word ik nog 10 keer wakker. Dit vergeten, dat vergeten...
(Bacalao!) (Schillerlocken!) (Poolse mosterd!)
En een ding: Jumbo-zaken zijn vrij onafhankelijk wat de inkoop betreft. Die op de Wilhelminakade heeft altijd jalapeño en nooit Madame Jeanette, die op de Euroborg nooit japaleño en u raadt het al: altijd Madame Jeanette.
Er is een nieuwe pepersoort naar dit blog genoemd.
Het staat nog even verkeerd geschreven maar dat komt goed.
Soort langwerpige uit Afrikaans spul gefokte Madame Jeanette.
Parijs dus
Ik zit vandaag een beetje aan de plaatjes vast want die zette ik er voor vertrek op.
Ik zit nou prutspruts op mijn splinternieuwe tablet in de trein er de tekst bij te zetten.
Allemaal meegenomen notietietjes.
Groningen, Rotterdam, Brussel, Lille, Parijs (Tours, Poitiers, Bordeaux...).
Wat zo jammer is: je kan tegenwoordig niet even bijvoorbeeld een of twee uurtjes in Lille uitstappen, want je kan alleen op gereserveerde plaatsen reizen. Toen ik vorige keer terugkwam ben ik van Bordeaux in en ruk naar Lille gereisd en heb daar heerlijk Potjevleesch gegeten. Zie, ook over Carbonnade Flamande (rundvlees!), hier.
Niks speciaals meegemaakt onderweg trouwens, maar ja, veel op de tablet en veel in de boeken gekeken...
Ja, gratis ("gratis") eten was niet te vreten.
Ga vanavond hier (alle links hier in een nieuw venster) eten dus dat komt wel goed, hahaha.
Uhh, ik vind Parijs niks prachtigs of zo hoor, gewoon een vieze stinkstad vol chagrijnen en dieven en peperduur ook nog. Geef mij maar Bordeaux...
Hotel zie hieronder.
Daar kom ik al 40 jaar (op doorreis ja!) en ik ben nu toe aan de vierde eigenaar.
De vorige, het allerkleinste vrouwtje wat ik ooit heb gezien (geen dwerg hoor), zal ik missen.
Net als de allereerste. Dat was voor de grote verbouwing, toen de trap nog zo scheef zat dat je duizelig werd.
Ouwe baas, mank, hersenbloeding, werd kordaat door madame met ontbijten en zo de tent doorgejaagd. Villa des Roses zeg maar.
Vlak bij Place Clichy.
Helemaal aan het eind op de foto zie je het Cimetière de Montmartre. En dat buigt rechtsaf, achter het hotel door.
Ik heb er altijd dezelfde kamer.
Die kijkt uit op het graf van Berlioz.
Kijk.
Notities
Ik zag op het station in Rotterdam een dropje op de grond liggen en moest enorm lachen.
Ik was 15 of zo, middelbare school, een of ander feest.
Liep achter de pastoor (want die was daar dan altijd bij) een trap op. Pastoor enigszins aangeschoten (altijd).
Wijst ie naar een traptree, "Kie! Dor leit un drupke!" -Neie menir pestauwer, dè is gin drupke, dès unne kneup!"
Dat is een knoop!
Kranten
* Merkel kookt graag aardappelsoep.
Aardappelsoep?
Wiki: "Het belangrijkste ingrediënt is aardappel". Zo leer je nog eens wat.
Maar zie Brigitte hier.
* Vismarkt Tokio.
Hiroyuki Ushioda is gespecialiseerd in makreel op zuur en gedroogde zeebarbeelkuit.
Die kuit dat is ongetwijfeld hetzelfde als hueva (zie hier), kuit van mul en harder en zo. Bottarga in Italië. Zie hier.
En die makreel zie hier.
Zie hieronder.
Dat "bord warm eten" dat was Philip Mechanicus volgens de een, Peter Vos volgens de ander.
Straal bezopen. Door Karel van het Reve een restaurant ingetrokken, zo van Die moet wat eten.
Dikker en Thijs, want dat was er vlak bij.
Wat meneer wilde eten.
"Ober, geef mij maar een bord warm eten!"
Uit de Elsevier.
Gaan ze ergens sjiek met iemand eten in Breda.
Vier (VIER!) tuinbonen, gristus...
Ik zou gezegd hebben Flikker op en geef me een bord warm eten!
Die saus-ejaculaties... ("O Jee! Een creatie!")
Ik dacht dat de nouvelle cuisine uitgestorven was.
Maar ja, in Breda is dat misschien tegen uitsterven beschermd.
Dat je daar niet mag bouwen en zo...
Maar ja, in Breda is dat misschien tegen uitsterven beschermd.
Dat je daar niet mag bouwen en zo...
Linzentaart
Kreeg van T een recept van Limburgse Linzentaart.
Niks linzen erin (had ik het geloof ik al over). Die naam komt van Linzer Torte, gegarandeerd.
Het is een beetje een beknopt recept.
300 gram bakmeel
200 gram boter
1 ei
1 pakje vanille suiker
25 gram gele basterdsuiker
1 eetlepel koud water
Baktijd 55 min op 175 graden op de onderste richel in de oven
Bovenop insmeren met koffie.
Naar wens vullen met fruit of jam.
Vergelijk met Linzer Torte hier.
Die koffie, dat is het Limburgse accent, en geen slecht idee.
Ook van T. Dank!
Aerpel: aardappel. Unnekes: uitjes. Zoermoos: zuurkool. Gei: geen. Sjtruip: stroop (van stropen).
Nog meer notities.
Kruidkoek
Ik heb er een in de planning met (ik kan nooit op het woord komen; even denken, o ja) sukade en kandij. Lijkt me een lekkere combi.
Maar eerst nummer 1 van een serie experimenten.
Kijk, je hebt de klassieke Noord Europese, die ik enkele maakte (noten, gember, dadels, vijgen...). Roggemeel.
En aan de andere kant van het spectrum heb je Dijon: fijne tarwebloem met roggebloem. Dus geen roggemeel, roggebloem.
Maar dat is zo'n verschil, dat ik de tussenstappen ga uitproberen.
Eerst half roggemeel half volkoren tarwe (welke combinatie je trouwens ook in Middeleeuwse recepten vindt).
Daarna tarwebloem.
Daarna fijne tarwebloem (Zeeuws) en roggebloem (roggemeel zeven).
En allemaal met noten (walnoot, amandel en hazelnoot; klassieke noten) en gekonfijt fruit.
Moet ik verder nog met (Limburgs) bier erin en citroenrasp experimenteren, met (Belgisch) notenbrood met bier, met zwarte boekweithoning, pfffff...
(Heb spul voor die fantastische vijgenkoek bij me, om in het bakkerijtje in Arsac te maken!)
Kruidkoek
Ik heb er een in de planning met (ik kan nooit op het woord komen; even denken, o ja) sukade en kandij. Lijkt me een lekkere combi.
Maar eerst nummer 1 van een serie experimenten.
Kijk, je hebt de klassieke Noord Europese, die ik enkele maakte (noten, gember, dadels, vijgen...). Roggemeel.
En aan de andere kant van het spectrum heb je Dijon: fijne tarwebloem met roggebloem. Dus geen roggemeel, roggebloem.
Maar dat is zo'n verschil, dat ik de tussenstappen ga uitproberen.
Eerst half roggemeel half volkoren tarwe (welke combinatie je trouwens ook in Middeleeuwse recepten vindt).
Daarna tarwebloem.
Daarna fijne tarwebloem (Zeeuws) en roggebloem (roggemeel zeven).
En allemaal met noten (walnoot, amandel en hazelnoot; klassieke noten) en gekonfijt fruit.
Moet ik verder nog met (Limburgs) bier erin en citroenrasp experimenteren, met (Belgisch) notenbrood met bier, met zwarte boekweithoning, pfffff...
(Heb spul voor die fantastische vijgenkoek bij me, om in het bakkerijtje in Arsac te maken!)
Dank PJ!
Ja, daarheen dus!
Bordeaux!
Ze voelen me al komen!
Un voyageur solitaire est un diable...
Ze voelen me al komen!
Un voyageur solitaire est un diable...