donderdag 5 september 2013

Culinaria



Wat 'n shit...
"Surimi-garnalen"...

'n Paar dagen geleden een nieuw record: 1.014 pageviews op één dag.

Planning

De eerste twee hebben we al besproken, de derde was (overheerlijk) gisteren.

* Bacalao, polenta plakken, prei-room, oven.

* Panir, aardappel, groene paprika, gele currypasta.

* Lamsgehakt, mie, tauge, gele currypasta (om goed te kunnen vergelijken).

* Indiase sojaballetjes, "rijstvlokken" (zie hieronder), soja-stengels, pekel-limoen.

* Gepocheerd ei, zelfgemaakte chapati (met de nieuwe chapati-pan!), tomaten-gember saus, die vorige week gemaakte komkommer-atjar.


Proefje.
Mihoen en een "rijstvlok" (die je hoort te koken).
In de frituur.
Prima!
Zie verderop.

Varia

Producten

Rozenblaadjes-jam uit Turkije: exotische smaak. Geparfumeerd. Wel erg zoet, dat wel.

Fontina (Italiaanse kaas): een ontdekking. Zoet en sterk tegelijkertijd. Onvergelijkbaar.
Er wordt ook Fonduta van gemaakt, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Rookkaas. Dat at ik weer eens bij de rode wijn. Altijd lekker.
Maak er eens kaassaus van. Bij krieltjes of zo (ook lekker met komijnekaas) of bij bief of bij stevige witte vis of gekookte eieren.

Ik zag ergens piombi (loodjes; hagel) pasta.
Dat is net zoiets als die Bulgaarse pasta die "pasta" heet. Grove couscous.
Vond, er naar zoekend, dit hier.

Sambal djahé (gember). Lekker, mooie gembersmaak, maar het heeft met sambal niks te maken.
Dat is gembergelei met Tabasco erdoor, zoiets.


Zo werd die mihoen!
Kan je wel wat mee doen, deco of zo...
AH

Eerst even die vier biologische rode wijnen, huismerk.

* Merlot. Veel te zwaar. Niet te drinken.
* Syrah. Iets minder zwaar, maar nog steeds zwaar. Redelijk mooi, redelijk fris ondanks de zwaarte.
* Tempranillo. Ook weer aan de zware kant. Redelijk mooi.
* Carmenère. Rare exotische smaak. En weer zwaar.


Verder.

500 soorten flauwekul-thee en geen Lipton Earl Grey meer...
Als je bij de Jumbo komt dan hebben ze ook tig soorten puber-thee én Lipton Earl Grey.


Pikant paprikapoeder gekocht.
Niks pikant, en wat dies meer zij: het smaakte niet eens naar paprikapoeder!
Op de markt gekocht, uitstekend en de helft van de prijs.


Dit deed die "rijstvlok" in de frituur.
Net kroepoek dus.
En dat zou je moeten koken??

Utrecht.
Diner Route 66.
Achter het station.
Uitstekende hamburgers.
Zie hier.

Niks op die hamburgers aan te merken, met de beste wil van de wereld niet. Nou ja, ze zouden eigenlijk die broodjes met de snijkant even op de plaat moeten leggen vind ik.
En o ja! Geen friet erbij bestellen want dan kan je niet meer lopen...

"Doet u mij maar een cheese burger met hot sauce mevrouw."
-"Eén hamburger hot sauce met extra kaas."

Enkele dagen later op terugweg.
"Doet u mij maar een hamburger hot sauce met extra kaas mevrouw."
-"Eén cheese burger met hot sauce."


Trottone.
Gebruikte ik vandaag in een enorme pan minestrone die ik voor iemand maakte.
Spaarlampen-pasta!

Iemand at in Hongarije wilde kersensoep.
Koude soep. Hideg Meggyleves.
Geen idee.
Dat was hier.
O, dat zijn geen wilde kersen, dat zijn Sauerkirschen.
Zie hier.


Ik kocht een boek over garneren en daar stonden van die uit een wortel gesneden rozen in.
Dat kon Oude Li heel goed.
Ik kookte een tijdje in het asylzoekerscentrum Lunteren (vlak bij het "Middelpunt van Nederland") en daar zat die man.
Kwam altijd aan de achterkant van de keuken zijn eten ophalen want hij had een of ander dieet.
Een keer kreeg ie bloemkool. Had ie nog nooit gehad.
Bakje open, hij ruikt, schrikt zich de pleures en mikt het in de struiken.


Mini pompoentje.
Gebakken is het niet vies maar niks speciaals.
Ik denk dat je daarvan iets moet maken waarbij je het heel laat.

Over Patisserie Holtkamp had ik het al, zie hier.
Pas later zag ik hun bedrijfsfilm.
Enorm goed. Zie hier.
Heel erg goeie film, heel erg goeie lui.


Foodsubs

Op die Thaise mini aubergine'tjes zoekend vond ik dit hier.
Dat Foodsubs, The Cook's Thesaurus, is wel goed!
Zie hier.


Selderie

Over die selderie van laatst nog twee dingen.

Zie Seledri hier.

En een trouwe lezeres schreef Ik maak trouwens graag bleekselderij, inderdaad liefst gestoofd in bijvoorbeeld overgebleven jus van sudderlapjes, met wat extra stukjes tomaat erdoor. Daarna de gare selderij in de oven gratineren. Dat is erg lekker. Ik wist helemaal niet dat niemand dat meer at. Rauw vind ik er niet zoveel aan.
Maar bleekselderij ligt gewoon bij de supermarkt hoor! Ga maar kijken.

En later O, sorry, ik begrijp nu dat je ingeblikte bleekselderij bedoelt…, ik dacht verse...


Ik liet iemand zien hoe je met koks-stokjes werkt.
Zó moet het dus niet, met die vinger ertussen!


Deed me denken aan
"Meissie waar gaan die mooie benen vanavond naar toe?"
-"Naar de film as er niks tussen komp"

En verder...

360 Magazine

Ik las een exemplaar.
Artikel 1: Istanbul.
Op pagina 22 was ik nóg in Istanbul...
(Trouwens wel eens van Stamboel gehoord? Een varieté vorm. Zie hier en hier. En zie ook hier en hier.)


Poetin

Zondag: Het bewijs is vervalst.
Maandag: Het waren de opstandelingen zelf.
Dinsdag: Eventueel steun voor een aanval op Syrië.


E-Matching

Ik deed mee aan die actie, ik dacht Ik wil het zien.
("Durft u het aan?" Nou eerlijk gezegd niet, nee. Je moet er toch niet aan denken, aan zo'n hoger opgeleid tiepe rondlopend in je huis...)

"15 gratis contacten!"
"U wordt nu al gevonden!"
Voorbeeld-dames in mijn mailbox. Heel aardige vrouwen, dat moet ik zeggen hoor. Maar ja, dat is dus nep! Als je later echte reacties krijgt, dan is dat in ene heel wat anders! Uhh, hoe zal ik het zeggen...
Laat ik het zo zeggen. Tsja. Er was een heel erg groot verschil tussen de aantrekkelijkheid van die "U wordt nu al gevonden!"-dames en die van de echte reacties.
En het mij sturen van die fraaie voorbeeld dames, die natuurlijk helemaal niks met mij te maken willen hebben, dat is natuurlijk niet leuk voor die echt-reagerende dames... Die worden dus ook in de maling genomen...

Daarnaast ongevraagd zooi in je mailbox, MVSingles mailings, Geluks-zone of zoiets, Alleenstaanden weekagenda, Weblogmail whatever that may be...
En als je er van af wil dan moet je "uw instellingen wijzigen". Hoezo mijn instellingen? Ik héb niks ingesteld...

Weg ermee met die hoger opgeleide nep.


Dit zat in dat dadelbrood.