zondag 22 september 2013

Naar Bordeaux



Vandaag wat foto's uit Parijs.
Gevel-ornamenten.
Ben ik altijd erg in geïnteresseerd.

Gegeten

Waar? Zie gisteren.

Langoustines, zeeslakken en zeer fraaie moussige mayo
Erg lekker. Ik maakte zo'n mayo ooit bij een krab-appel salade.

Gegeten met een mooie Chardonnay ernaast, ik ben vergeten wat precies. Val de Loire. En dat smaakt er prima bij; je ziet ook recepten van langoustines met een Chardonnay reductie.

Over die namen verbaas ik me altijd.
Langoustine heeft scharen en betekent "kleine langoust". Maar een langoust heeft géén scharen.
En Spaans langostino is geen langoustine maar een gamba.
Scampi is wel weer langoustine.
O ja, langoustine heeft ook een Nederlandse naam. Noorse kreeft. Kijk. Een kreeft heeft tenminste wél scharen.

Langoustines bereiden zie hier.
En u weet het: zeikreclame = twee of drie keer op Refresh klikken en weg is ie.

Tig recepten hier.

Twee dingen vallen op als je op langoustines zoekt.
* Veel uit Schotland en Ierland (Dublin Bay langoustines)
* Met enige regelmaat zie je tartaar van rauwe langoustines langskomen.


Eendeborst met petit légumes en die aardappel-wafeltjes
Foie gras in de rode Graves-saus.

Die eendeborst was van foie gras-eend uit het Zuid-Westen, bij Bordeaux dus.
Een IGP eend trouwens, Indication Géographique Protégé.

Zie die pommes gaufres, lace potato hier.

Fles Château Monbrison 2007.
Heel erg mooi.

Ik heb wat met die Crus Bourgeois.
Pleegkinderen bracht ik naar Monbrison voor het zwembadje daar.
Op Sénéjac heb ik gewoond.
Siran (Cru Bourgeois Exceptionnel!) heb ik regelmatig gedronken want die bakker waar ik boven woonde kende lui daar.
En bij die slakken de dag voor vertrek dronk ik een L'Argenteyre.

Maar de klassificatie schijnt opgeheven te zijn. Daar heb ik hier al eens over geschreven.
Zoek op Bourgeois.

(Ik zat een keer met een van die pleegkinderen, een van de meiden, bij La Provence in Zaltbommel te eten, Monbrison erbij. Zegt ze "Er woonde daar een erg aardige man, en altijd als we gingen zwemmen zat hij te kijken. En na het zwemmen mochten we altijd op zijn schoot komen zitten." En na even nadenken "Oops, I think I understand now..." Die man was Martin Bamford, de uitvinder van de Vacuvin en van die dubbelwandige koeler.)


Prachtig...

Kaas
want ik had nog wijn over.

Ik heb geen foto's gemaakt, want dat zou niet in goede aarde gevallen zijn lijkt me.

* Charolais
Zie hier.

* Echourgnac
Zie hier.

* Langres
Zie hier.

* Saint-Maure
Zie hier.


Ze hadden trouwens ook maatjesharing.
Met licht gerookte zalm, aardappelsalade en "jonge scheuten".

Aardappel met haring is erg Frans.
Lauwe aardappelsalade met gerookte haring.
Franse gerookte haring is stukken beter dan Nederlandse, veel fijner, zachter.
Uhh, komt ook gewoon uit Nederland hoor.


Naar Bordeaux

Vandaag om 09.30 weg, 12.45 aan in dat fantastische Gare St. Jean.
Zie hier. Ziet er nog steeds precies hetzelfde uit.
Daar weten ze beter.

Ontbeet in mijn vaste ontbijt tent.
Twee goeie croissants (een neem ik er altijd mee), jus (niet vers maar uitstekend), pot thee, € 3,-.

In dat platte landschap, dat heel wijde landschap van Midden-Frankrijk, daar heb je niet de indruk dat je in een TGV zit...

12.45 aan omdat ik dan tegenover het station in mijn hotelletje op tijd geïnstalleerd ben voor Formule 1.
Toen ik aan m'n schouder geopereerd moest worden heb ik in datzelfde hotelletje een tussenstop gemaakt richting ziekenhuis. Kamer gehuurd enkel om Formule 1 te zien. Nou ja, € 30,-, dat moet kunnen.

Goed.
Ik zet het blog erop en we gaan eten.
Jammie!


Vanavond hier eten.
La Tupiña. Uhh, vroeger. Nu la Tupina.
Zie vroeger La Tupiña hier. Niet Frans genoeg, toen ze bekend werden.

Die link, dat zijn enkel de voorgerechten.

Een ongelofelijk ingewikkelde website trouwens.
O wacht! Op Les Plats klikken voor de hoofdgerechten.

(Ik ken iemand met een voornaam die met S begint en wie het water in de mond loopt...)

Een heel goeie tent. En hélemaal niks duur voor wat het is.

Sarkozy eet er ook. Maar is dat een aanbeveling?