woensdag 25 september 2013

In Arsac



Op advies van mij zijn ze in 2009 met die broodjes begonnen.
En vooral: dát soort en formaat broodjes.
Dat deden ze af en toe met halve stokbroden en zo.
Zonder sla of zo. En niets vego.
De vulling moet eruit steken! riep ik.
Loopt nog steeds als een trein.

Gisterenavond

Eten in de plaatselijke kroeg
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Die pizza's, dat is nieuw.

* Salade Landaise
Vrij goed recept hier.
Maar bij ons gisteren ook paté de foie gras erbij.

* Côte de bœuf
Tweepersoons porties natuurlijk.
Was heerlijk, maar als het aan mij had gelegen had ik vis genomen (aal in goene = peterselie-saus!).
Het zag er ongeveer uit zoals hier. (Ik maak als ik ga eten geen foto's meer. Gedoe...)
Wijn: Chateau des Graviers Haut Médoc 2008.
Hun Haut Médoc is beter dan hun Margaux. Margaux verkopen ze toch wel, op de naam. Maar producenten van Haut Médoc zijn er veel meer, dus daar moet je harder aan trekken.

* Profiteroles
IJs erin, dik chocoladesaus erover.
Zie hier.
Burp!
(Teveel vanilline, vanillesuiker, erin ook.)


Vanmorgen

Eerst weer die bestellingen natuurlijk.
06.00 uur...

Ik vergat gisteren een weeshuis te vermelden geloof ik, en een pedagogisch iets, en o ja Château Giscours (waar ik toendertijd heb gewerkt).

Giscours is + croissants als ze gasten hebben, en bij die nonnetjes moet ik ook croissants afgeven als een vrouw die in de buurt boomhutten exploiteert gasten heeft.

Vanmiddag drie schalen zie hierboven voor het personeel gemaakt.
Bloedworst, appel, aardappel.
Eerst de aardappel rondgedraaid in ganzevet in de oven (de electrische oven van de patissier want de broodoven is overdag te heet), Later die obscene worst erop (ganzevet) en weer later die (ganzevet) appels.

Vooraf pasta-salade tonijn.
Zie hieronder.

Fors Ricard en rosé. Maar dat jochie niet, pas op!
Mislukte broden (twee aan mekaar gebakken hier).
Taart (twee stukjes pruim eraf want ietsje schimmel).
Die vijgen op de achtergrond.

Dit hieronder was de tweede zitting.


Vanmiddag

Naar Castelnau.

Het regionale hoofdstadje zeg maar.
Mooi plaatsje.
Een castalnau is een vestigingsplek van verhuizende volkeren uit de 13e, 14e eeuw. "kasteel [= versterkte plaats] nieuw". Je hebt er veel in Zuid-West Frankrijk; deze heet voluit Castalnau-en-Médoc.
Je had ze ook rond bestaande kastelen of bij kloosters, en dan heet dat anders, vergeten wat. Saint Emillion is er zo een. En Bazas.
Zo'n castelnau ontwikkelde zich (ondanks ontbrekende bescherming tóch) op een handelstechnisch interessante plek.

Naar de bank, uitleggen waarom mijn Franse pensioen niet naar hen wordt overgemaakt (omdat de SVB ook dat regelt want die moeten het aanvragen).

Naar de weekmarkt.
Spruitjes, mooie rattes (zie hier), pruimen, gedroogde haring ("Gendarmes"; uitleg 1: omdat ze zo stram zijn; uitleg 2: ze zijn vrij klein dus je koopt er twee, gendarmes zijn altijd met z'n tweeën).
Foto's komen.

Naar een supermarkt waar ze een fantastische Portugese afdeling hebben.
Kocht er Bairrada, heerlijke wijn.
En een blik pens in pikante saus, om mee te nemen,
En drie soorten Portugese "sambal": piri-piri, vinha d'alhos (met knof en witte wijn) en Preparado Timorense, Timorees Spul zeg maar, erg lekkere echte sambal, sambal uit Timor.
En een paar soorten droge bonen, onder andere super kleine oogboontjes (frade) die heerlijk zijn met zoutevis, en superkleine zwarte boontjes.


Vanavond en morgen

Nou ja, vanavond, vanmiddag dan aan het eind van de middag, als de bakkerij weer opengaat om 16.00, dan loop ik naar de bibliotheek om dit verhaal erop te zetten (wat ik dan al in Word klaar heb gemaakt op de non-internet computer van de bakkerij, die voor de facturatie dient) en daarna naar de kroeg.

Dit verhaal staat dan op een USB stick, en in de bieb (alles gratis!) zit dan de pinnige directrice (USB stick scannen) of haar lieve assistente (Loop maar door!).

Daarna wezen kijken bij iemand die van alles teelt met zaad wat ik hem stuur.
Kouseband, waarmee hij het gehele dorp epateert.
Schokkers, capucijners, kennen ze enkel in Noord-Frankrijk, gros pois.
Puntpaprika (zie je daar nergens).
Boerenkool, kennen ze niet, maar die is nog klein. (Ik lever ook de basisrecepten.)
Hij verdient er goed mee en ik word natuurlijk weer volgegoten.

Daarna koken.
Een fazant die al drie dagen hangt. Spruitjes en kastanje-puree. Enkel voor mezelf.
Foto's morgen...


Morgen

Bezorgingen.
"Worstebroodjes" maken, maar dan met merguez erin. Kom je de winkel binnen en dat ruikt dan...
Broodpudding maken.


Uhh, die fazant is niet alleen voor mezelf natuurlijk...

Ennuhh, ik kom gewoon nooit meer terug...

Zoek het maar uit jullie daar, met je eeuwige regen, en met die tandpasta-reclame en die vastgeroeste zombie ernaast.
Met jullie spoelstopknop en je woon-werkfiets.
Zoek het maar uit.
Succes!