woensdag 12 juni 2013

Rookworst, varkens-oren, stro-paddestoelen



Erg lekker spul.
Schelpjes, maar dat zie je niet goed op de foto.
Nogal kort koken en dan krijg je heel mooi "krokant" spul.
Er zit naast boekweit ook guarpitmeel in.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.

Straw mushrooms   
Stro-paddestoelen, tofu, boekweit pasta

Die paddestoelen, dat zijn "ongeboren paddestoelen", "paddestoel-eieren" zeg maar, zie de volgende foto.
Erg lekker.
Blik bij de toko kost nop.

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel...
Sambal trassi...
Dashi bouillon, rode miso... Proef.

De pasta in de soep koken. Neem eventueel gigli of gnocchi sardi of farfalle of orecchiette of zo.
Paddo's erin opwarmen en ff later ook tofu-blokjes.

In Japan maken ze het met beukenzwam, shimeji, 占地. Zie hier.


Culinaria

H. vroeg zich af (nav. die stinky tofu) of er dingen zijn die ik níet lust.
Wat ik niet blief?
Pils, koffie, gebakken lever, koolrabi, koolraap, meiknolletjes, pastinaak, aardpeer, andijvie, hersenen, andouille (maar pens wel hoor!), cherimoya, pickled gourami...
Wordt vervolgd.

Wat een culinaire flauwekul hier... Dat is geen koken, dat is fröbelen...

Iemand zei dat rijst, "ja, dat is altijd gewoon rijst toch".
Ik zeg Ik heb Surinaamse, Sos voor paella, Arborio voor risotto, sushi rijst, rice cakes, twee soorten rijst-pasta, lontong, ketan...
En dan noem ik nog niet eens rode rijst, gefermenteerde rode rijst, pandanrijst, rijstemeel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Basmati, nasi kuning, rijst met "wilde" rijst erdoor, rijst gekookt met inktvis-inkt...


Janneke Next had het over "de Indiase keuken".
Als ze nou had geschreven "de 100 verschillende Indiase keukens"...

Kocht zo'n Veluwse rookworst van De Roller. Verse rookworst.
Werkelijk overheerlijk.
Je hebt gewone en grove.
Kijk in de super niet bij de rookworsten maar bij het verse vleesbeleg.
Zie De Roller hier.


Vadouvan

Ik vond het bij mijn kruidenvrouwtje.
Je kan het wel zelf maken, maar net als met za'atar is het gemengd gekocht dikwijls beter want gemaakt van de locale ingrediënten.
Blijft natuurlijk dat je tig soorten vadouvan hebt en za'atar en raz...
Maar zie hier en lees hier.

Wat gaan we ermee doen? Geen idee nog, maar wat ze ermee doen:
Stoofkip met prei
Kippenvleugels met honing/limoen
Kipburgers met ui, knof en korianderblad
Lam met gember
Linzensoep

En ik ga het door mayo doen en dat eten bij gerookte zalm want dat schijnt te smaken alhoewel ik het een vreemde combinatie vindt.


Varkensoren en -staarten

Hierboven varkensoren. Dat gat, daar is het oormerk weggesneden.

Een oor ga ik koken met uien en spliterwten in hambouillon. Engels, maar in Duitsland is het ook erg bekend.
En eentje heel lang koken, tot het kraakbeen zacht geworden is. Dan paneren en bakken.

Staarten ga ik (weer Engels) koken met wortel, selderij, groene kruiden, knof, rode wijn en kippenbouillon in de oven. Drie uur.
Paneren met bloem, mosterd/ei-mengsel en paneermeel. Op een hete ovenschaal (pas op, "they spit") en afbakken in de oven.

En een paar ga ik er zouten.

Foto hieronder: dat zijn nog gehakte staarten; de echte krullen dat duurt nog even tot het hakken verboden wordt...