woensdag 5 juni 2013

De culinaire pers



Wat vind je toch veel bij Jumbo.
Dit kende ik alleen uit Indonesië.
Bindmiddel. Werkt mooi. Wel € 3,20.
Komt van dezelfde tent als dit hier (alle links hier in een nieuw venster).
 Pas op voor nep; zie hier.

Als ik "De culinaire pers" schrijf, dan bedoel ik niet dit hier maar krantenknipsels.

Culinaire knipsels

"Smaak" en "Eten"
Twee Volkskrant rubrieken.

"Rollende keukens", dat eetkramen op wielen-festival.
Ik schreef er al over. Nu lees ik erover.
Mister Kitchen (zie hier) stond er met rabarber.
Pizzabakkers met "deeg speciaal geïmporteerd uit Napels", hoe kan je zo godvergeten stom zijn om, als culi-schrijver, zulk gelul te schrijven.
Pizza-deeg moet je binnen een half uur gebruiken (diepvries? forget it), want anders gaat het plakken aan het werkvlak...
"Als de pizza na een spannende anderhalve minuut uit de houtoven komt...". In een -hetere!- oven met een elektrisch verwarmde lava-plaat, op maximum temperatuur (300°), duurt het bakken van een heel dunne Napolitaanse pizza drie minuten...

Groente toe
"Het groentedessert is volgens chefs een van de culinaire trends van 2013. In honing gekarameliseerde bietjes met bramen en kaneelsabayon". "Warme crème van rodekool met foelieijs en gedroogde kruidkoek".
Flikker op!


Ongelofelijk wat een diepe smaak!
Ga ik in brood gebruiken.
€ 3,30 overigens... 
Ook Jumbo, evenals de volgende.

"We eten jaarlijks zes rookworsten per persoon". Nou, jullie misschien dan. Maar bedenk dat als je er geen zes eet, dat je buurman je dan compenseert. Die eet er tien...

"Is roken wel gezond?" Worsten wel, sigaretten niet zou ik zeggen.
* Het gebruik van rookaroma is gezonder, omdat teer en PAKs eruit worden gehaald.
* In geen enkele rookworst werd een aantoonbare hoeveelheid teer of PAKs gevonden.
* Het Worstmakersgilde (ambachtelijke worst) zie hier.
* De Roller (verse rookworst voor de supers) hier.
* Dat dat "rookdruppeltje" op de bolle kant van de worst zou duiden op echt gerookt, dat klopt. Maar als je een hele partij echt gerookte worsten doorspit, zoals ik eens deed, dan zie je dat het er dikwijls helemaal niet op zit of nauwelijks zichtbaar is.
* Hema worst is echt gerookt (zie die "partij" hierboven), en zit in echte varkensdarm. Typische HEMA smaak: relatief lange rooktijd van zeven uur.
* Nepdarm kan je makkelijk van de worst afrollen, natuurdarm niet, én is knakkiger.
* Discussies over het gebruik van nitriet. Maar dat is verplicht ja. En het Voedingscentrum zegt dat je er veel sneller teveel van kunt binnenkrijgen als je spinazie eet.
* Ingrediënten "kruiden". Lees foelie, korianderzaad, mosterd.


Weer een exemplaar voor mijn mosterdpotjes-verzameling. Polen.
Erg lekker: Beierse zoetige Weißwurst mosterd maar minder zoet, én sterkere smaak.
Weer een hele "nieuwe" soort.
Ennuhh, € 0,99... 
Ennuhh, Bez konserwantów!
Komt van dit bedrijf hier.

Die Olivier en dat je gerechten in 15 minuten kan maken, dat gezeur.
"Als ik zou weten hoe de keukenmachine werkt, dan zou ik het halen". En het schoonmaken ervan, telt dat niet mee bij die 15 minuten? Dat alleen is al 10 minuten. En "De keuken is inmiddels veranderd in een chaos. Trek daar ook gerust nog een kwartier uit." Ja.
"Het kan, maar zo wil ik niet koken." Kijk. Een man naar mijn hart.
"Per maaltijd hebben we gemiddeld 4 Euro per persoon uitgegeven". Maar dat is veel geld! Dat hoeft helemáál niet!

Die groentekoker Karpathioskop maakt gedroogde bonen met sperziebonen. Oud met jong, "dan is de cirkel rond". Ik vind het belangrijker of het lekker is.
En gepocheerde eieren gaan paneren en frituren, lazer op!


Ik las dat je dat ergens in nodig had, ik denk Dat zal ik weer eens kopen.
Ben ik vergeten in welk recept dat werd gebruikt...
(Vanaf hier inkopen toko, gisteren.)

Culinaire blaadjes.
Oordeel zelf.
* Beef! hier. Für Männer mit Geschmäck. Slechte naam trouwens; op "beef" vind je het natuurlijk nooit...
* Lucky Peach hier.
* Gastronomica hier.
* The Art of Eating hier. Titel gejat van dat fantastisch boek van Fisher.
* Diner Journal hier.
* The Professional Cooking". Niet te vinden, weer zo'n domme naam. Net als Edible, wat je enkel vindt als je er informatie bíj hebt en die ik niet heb.
* Trois Étoiles hier. Heb je die Bocuse weer...
(Die Bocuse, dat is net zo'n zak als De Dikke. Bij leven een prijs met je eigen naam instellen, godbetere de blaaskaak...) (Kunnen die twee culinaire druipkaarsen niet ff ongelukkig over een meloen struikelen of zo?)
* Les Cahiers Gastronomiques hier.


Kijk. Verse, nou ja, verse... bamboescheuten.

Knipsels van overal vandaan

"Het single-cuisine restaurant is hip. Je eet óf worst óf bal óf burger. Op het menu staan alleen verantwoorde burgers zonder E-nummers op voedzame desembroodjes."
Flikker op naar Foodlog!
"Je kunt je karaf gratis bijvullen met kraanwater en je lege flesjes moet je zelf opbergen. Er hangt een hippe huiskamersfeer."
Sodemieter op naar je huiskamer!

Apicius in Bakkum (waar??) hier.
Weer zo'n Facebook gekut en een ongelofelijke partij gezeur over wildplukken

Ton's mosterd (zie hier) bespraken we al.

Blauwebessen clafoutis.
Een erg goed idee, dat lijkt me erg lekker.
En eindelijk weer eens clafoutis maken.
En het zag er uit als kersenstruif dus dat gaan we ook maar weer eens maken.


Kokos-suiker
Geen "gewone" palmsuiker dus, zie die hier.
Heel erg lekker. Heel fijne mooie aromatische smaak.
Een beetje richting Chinese rietsuiker, maar fijner.
Had ik niet verwacht...

"Boodschappen". Ken ik niet.
Zie hier.

"Erwtensoep met doperwten gemaakt" dat is helemaal geen uitvinding.
Dat is gewoon een Franse soep.
Crème (of velouté of -niet helemaal correct- soupe) aux petits pois.
Zie hier.

Een recept met "kleine maïskolfjes" wat eigenlijk moet met "een blikje bamboescheuten als je er tenminste aan kan komen". Sic.

"Wintergazpacho met oranje peen, gele wortel en oerwortel".
"Zwezerik met ananas en koffie"
"Buikspek met haringkuit"
Jonnie Boer.
Vreet het zelf!


Reserve 2009. Bulgaars.
Hierover volgt nader bericht...
Onder die foto staat Mavrud, druivenras uit die streken.
Kan ik het eens puur proeven.
Jumbo heeft Mavrud met Merlot en Cabernet Sauvignon.
Erg lekkere wijn trouwens.