zondag 23 juni 2013

Bulgur, Quorn, lupine



Dit is die chayote van laatst.
Een enkele pit, niet bepaald normaal voor een komkommer- of meloen-achtige.

Bulgaarse vermicelli, chayote, dubbel dooier eieren

Die chayote wordt veel in de schil klaargemaakt.
Halveren, gaar koken, vlees eruit, mengen met gehakt of kaas, terug erin, paneermeel, oven etc.
Ook veel gestoofd in tomatensaus.

Maak mooie runderbouillon met de helft van een flink pak soepgroenten. Als de soep klaar is de groenten eruit.

Bak in olijfolie sjalot, knof...
Bak de rest van de soepgroenten mee. Het wordt een dikke maaltijdsoep.
Voeg espelette peper toe. Proef en breng eventueel op smaak met Oxo of Marmite.

Kook stukken chayote bijna gaar in de soep (duurt wel even), en later ook de vermicelli terwijl je er tegelijk eieren in pocheert. Eieren of de vermicelli in het midden, niet door mekaar, want je moet die nestjes met twee vorken uit elkaar kunnen trekken.
Ik gebruikte dus Bulgaarse, zie hieronder.

Die pasta is werkelijk erg goeg.
Ik weet dat dat soort spul de smaak van de (hier heerlijke) kookvloeistof opneemt, maar toch was de pasta-smaak stukken beter dan als je gewone vermicelli had gebruikt. Ik denk dat dat komt doordat je het in nogal compacte nestjes kookt.


Bulgur, Quorn, tomatensaus

Nou ja, het was geen Quorn maar een AH "Naturel vegetarische filet voor de BBQ (Nieuw!)" of woorden van gelijke strekking.
En het had "veel beet". Ja, inderdaad. Zeg maar gerust dat het taai is.
Smaak OK, daar niet van. Ei- en soja eiwit. Of was het melk- en soja eiwit?

Olijfolie, rookspekblokjes (ter compensatie)...
Rode ui, knof, lombok...
Tomatensaus en zwarte olijven erbij. Proef.

De bulgur koken en die flappen grillen.

Zie hieronder die flappen.
Ik vind het aandoenlijk hoe er wordt gepoogd die flappen er niet-fabrieksmatig te laten uitzien...


Lupine-zaad

In de VK een artikel over de Vegetarische Slager (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en vegetarische kroketten.

Van die VeSla had ik laatst die Jumbo "kip" en dat was uitstekend, kwa smaak en ook mondgevoel. Maar dat was niet gemaakt van lupinezaad, en die experimentele kroketten (nou ja, falafel) wel.

Het werd gemaakt van het zaad van de Blauwe lupine en de schrijfster liet die weken, maalde het met ui, knof en koriander, en maakte er uitstekend eetbare ballen van.
André Jurrius (zie hier) was ermee komen aanzetten ("de soja van het noorden") en inderdaad, veevoer. Maar ook dat "bonenmeel" wat je op etiketten tegenkomt. Stroopwafels, bitterkoekjes, pannenkoekmeel, pasta...

Ik vroeg me meteen af waarom ze niet het zaad van Witte lupine gebruiken. Veel groter zaad en wordt al eeuwen gegeten. Gepekeld bijvoorbeeld, als borrelhapje. Zie altramuces hier. Bij de Echt-Betere Turk.
الترمس
in het Arabisch, uitspraak datOErmos, vandaar het Spaanse woord tramuce.

(Vraag. Wat is falafel? Antwoord. Mohammedaanse bitterbal.)


Dit is dat zeer forse stuk varken (van het bot afgesneden kotelet-vlees) ná het pekelen.
Wordt vervolgd.

Oer-dieet

Nou, vies klinkt het niet.
Alleen: geen pasta, aardappelen...
Komkom; aten die Neandertalers geen knollen? En die Groningers dan?
Maar goed.

Ontbijt
Aardbeien, sinaasappel (ik zie die oermens al...), walnoten, glas amandelmelk, thee.
Tussendoor
Koffie of thee, gedroogde vijgen, amandelen.
Lunch
Gebakken ei met spekjes, ui, knof, courgette; wortelsalade met gebakken zonnebloempitten, olie, citroensap.
Tussendoor
Droge worst met zure augurkjes, radijsjes.
Avondeten
Salade van rauwe spinazie, witlof, avocado, pijnboompitten, gemengde tuinkruiden, olijfolie, citroensap; gegrilde bio-citroenkippenpoten. Blauwe bessen.

Lijkt me ook wel wat voor mij, maar dan met af en toe een zak friet of een stuk pizza als extra-tussendoor...


Crackertje kaas met die Afghaanse heerlijke abrikozen pickles
Zwarte pitjes: nigelle

Culinaria

NRC video over Brood maken zonder kneden hier.
Dat deeg zou heel wat meer gerezen zijn als die pan niet in plastic ingepakt was geworden. Zó wordt het zuurstof gehalte te laag om dóór te kunnen rijzen.

En een video over wildplukken (je mag van mij; kom het maar brengen) hier.
"aan de waterkant" anderhalve meter van de provinciale weg...
En vlierbloesem moet je door beslag halen en frituren en dan bestrooien met poedersuiker.

Bij AH hadden ze geen scones...
Ik bedoel nooit dus...
Structureel zeg maar...

VK, eerste stuk in Reizen.
Drie domheden.
"het likeurtje Aquavit", "langoustines" (garnalen), en dat gerookte varkensham typisch Corsicaans is.

Links

* Mauviel pannen (zeur-website, goh wat zijn we modern, maar de helft werkt niet) hier. En de smerige honden hebben wél een JavaScript waardoor je het webadres niet kunt veranderen. Eerst tab sluiten dus, voordat je verder kunt.

* En bij bol.com hebben ze houten wegwerpbestek van Seletti, maar helaas, Bol ligt op z'n bolle gat.


Dit heb ik net uit.
Niemand die de naam van de man nog kent, maar hij hield Nederland wel buiten WO I.
Interessant, deze tekst naast die van de Wilhelmina biografie.
Van der Linden werd zo rond 1925 beschouwd als Vader des Vaderlands.
Gebrandschilderd raam in de Nieuwe Kerk.