vrijdag 21 december 2012

Pasta, coquilles, witte wijn



Golden mushrooms

Gisteren

Coquilles, golden mushrooms, mie

Kook mie-nestjes, roer los met een vleesvork enz. Zout is niet nodig.
Pinda-olie, sjalot, knof, gemberwortel...
Die goed uitgelekte paddo's erbij, redelijk wat chili"vlokken" (soort zonder pit) erdoor...
Chinese rijstwijn (gebruik in dit geval zeker geen Shaohsing maar gebruik Hua Tiao)... Proef.
Breng op smaak met oestersaus.
Mie erdoor, klaar.
(Afhankelijk van de kwaliteit van de paddo's kan het zijn dat de stelen taai zijn. Snij dan met twee tafelmessen de hele handel kort.)


O wacht, je moet nog wel de noix van de coquilles bakken.
Gewoon in boter, hoog vuur, steeds maar draaien tot ze tweezijdig korstje hebben.
Beter is misschien ze dwars in tweeën te snijden en die dunnere plakjes dan nóg sneller te kunnen bruinen.
Deze waren van AH (diepvries, wild, sustainable) en uitstekend.
(Lidl schijnt ze ook te hebben nu, met schelp geloof ik zelfs, maar zijn die wild? Daarnaast hebben ze iig. kreeft in de aanbieding.)

Coquilles, dat is net als snoekbaars. Heel fijne smaak, maar tóch prima met wat heftiger spul te combineren. Snoekbaars met Antiboise saus!
Maar coquilles met vanille (waar las ik dat?), dat gaat me te ver.
Eerst maar eens coquilles met, uhh, uhh, ja! Ansjovisboter!


Culinaria

Loek
Die kok, dat is een man naar mijn hart.
Welk programma is dat?

Werken
Ik liep bij Mendini binnen voor een glas wijn. Mendini zie hier.
Wat een suffe site!
En helemaal dat op de homepage zetten van de naam van de ontwerper van dat restaurant. Alsof er daar ooit iemand is binnengekomen die heeft gedacht Hé wat ziet het er hier leuk uit. Vager en karakterlozer kan die inrichting slechts met titanische inzet.

Maar goed, ik liep daar binnen. [Dikke papzak:] Meneer! Over vijf minuten gaan we sluiten! Ik zeg Dan heb ik mijn wijn al op. Maar nee, dat kon dus niet. Ik zeg Je moet 's leren werken. Ik draai me om, hij zegt luid Pardon? Ik zeg Je hebt me gehoord dus.
Enfin, ik verwacht dat ie op me afstormt, ben er helemaal klaar voor: door je knieën zakken als ie nét achter je is, zodat ie met z'n bakkes tegen de stenen slaat, maar helaas, het was een dikke schijter ook.
("M'n schoenveter was los, agent")

Chileense witte wijn
Waarbij raadde ik nou laatst Elzasser wijn te gebruiken aan? O ja, die kaassaus van komijnekaas bij die krieltjes.
Kan ook prima, en dééd ik (ook fris fruitig), met AH Chileense witte. En die hebben ze ook in kleine flesjes, waarvan ik er dus altijd twee heb klaarstaan. Stel je hebt wel witte maar je wil geen dure openmaken. Of je hebt wel witte maar die staat in de koeling.
Als kleintje rooie hep ik Cabernet Sauvignon Merlot. Redelijk, maar minder dikwijls nodig want ik hep de rooie nooit in de koeling.

Boze pasta
Die Broekbaard van NRC Next ("de vieze man"), die raakt maar niet uitgejoeld.
"Pasta all'arrabbiata dat betekent boze pasta". Heeft de kwaker Google Translate gebruikt, en ook alleen arrabbiata opgezocht ipv pasta all'arrabiata, want dan had hij gezien dat er iets niet klopt.

Afgezien van dat het normaliter met penne wordt gemaakt, betekent arrabbiata de woedende. De woedende vrouw trouwens, want het is arrabbiata en niet arrabbiato. Dus: penne van de woedende vrouw.
Woedend? Ja, en daarom flikkert ze er voor die klootzak van die man van d'r zoveel pepers in.

Van die culinaire molshoop hier moet er tijm in, kaneel en steranijs, het idee...
Als je het zo doet is die vrouw niet woedend, maar wordt die man het!
Kaneel en steranijs, de culinaire braakbal...

Recept hier (alle links hier in een nieuw venster).
En verder geen gelul.


Vast voor de komende dagen...

Vrijdag,

dus een gedicht.

De lente komt,
De winter gaat voorbij.
Heb dank daarvoor,
O communistische partij!