Gisteren
O nee, wacht, eerst even het bezoek hier, deze dagen.
Ik had gisteren niet veel bezoekers meer dan vorig jaar rond deze tijd, maar er is toch en groot verschil.
Vorig jaar had je gisteren een korte piek, dit jaar een brede heuvel over vijf dagen.
De afgelopen 30 dagen had ik hier 50% meer bezoekers dan dezelfde periode vorig jaar.
Zo.
O ja, en ik vond toch dat aantal berichten-in-totaal hier terug: tot nu toe 2.315. Dat is 463/jaar gemiddeld.
Goed. Gisteren.
Paddomix en taogé, rijst, ei.
Die grote potten paddomix van Aldi zijn prima, maar je moet ze erg goed laten uitlekken en erg goed sauteren, anders is het wat siepig.
Olijfolie, sjalot, knof...
Gesauteerde paddo's, iets chilivlokken mét pit, paddofond, madera, rauwe rijst... Geen zout want dat zijn die paddo's al.
Pocheer er eieren in, eieren eruit, taugé erdoor scheppen, van het vuur af, eieren terug, deksel, vijf minuten.
Heerlijk!
Culinaria
Ik las dat je kunt sauteren in olie met daardoorheen light soy. Goh.
Dat moeten we eens proberen. Dat dat niet enorm gaat spatten.
(Light soy is Chinese soya die je in de keuken gebruikt; dark soy staat op tafel.)
Recept: heel fijne bamboescheuten erin sauteren tot de vloeistof weg is.
Dan bouillon, wijn (ik neem aan Chinese witte druivenwijn) en suiker (Chinese rietsuiker; bij de betere toko; heerlijk) erbij en weer inkoken.
Ik schreef gisteren dat madera lekkerder is om zó te drinken, en malaga bij kaas.
Een ding. Jonge komijnekaas smaakt heerlijk bij madera, lekkerder dan met malaga.
Die Listrac 2008 gisteren was lekker, "pikant". Maar ja, dat mocht dan ook wel voor die prijs.
En kijk, vandaag. simpele Médoc uit Civrac. Vrij noordelijk. Noordnoordwest van Pauillac, Noordwest van St. Estèphe. Net als St. Estèphe ongetwijfeld een prijstechnisch erg ondergewaardeerde wijn. Beter dan die Listrac en stukken goedkoper. Moulin Rompu 2010. Dus stukken goedkoper, twee jaar jonger en stukken beter...
Civrac-en-Médoc
Ik ga maar in dat huisje wonen denk ik...
Kerstliedjes luisteren...
Stille nacht heilige nacht...
Popia nu. Popiah ook wel. Chinese loempia. Nou ja, zoiets want het is half koud en wordt aan stukken gesneden vóór het serveren.
Net als over dat sauteren hierboven las ik er over in Chinese Gastronomy.
Het heet ook wel The Great Pot, en die pot die zie je hier (alle links hier in een nieuw venster).
Recept hier. Let wel: dit is een eenvoudig recept.
"Oliebollen over? Maak er gebakjes van!" Zie hier. Als je het kan vinden tenminste...
Tabasco proeverij
Nou ja, tabasco; Louisiana chili sauce.
Vlnr.
Jalapeño. Zie hier.
Mooie geur, diepe smaak, niet te heet maar blijft wel lang hangen (mooi toch?!).
Green sauce, zelfde spul als groene Tabasco.
Iha trouwens is trouwens de groene van Louisiana beter als die van Tabasco. En daarnaast vind ík Louisiana altíjd beter, daar berichtte ik al over. Louisiana zie hier.
Maar goed. Wat is dit? Dit is jalapeño én groene tabasco peper. Zie groene tabasco peper hier rechtsonder.
Frisser, ietsje scherper, rest gelijk.
Red sauce. Rode tabasco pepers. Zie hier.
Mooie diepe reuk, scherper, vol van smaak (maar soms wil je dat niet; elk heeft zijn eigen toepassing...)
Chipotle. Dat is rode gedroogde en gerookte jalapeño. Zie hier.
Reuk als de vorige maar frisser (vreemd genoeg). Smaak = gerookt; niet té scherp. Mooi.
Habanero. Soort Madame Jeanette. Zie hier.
Zeer kruidige geur. Lijkt eerst niet zo scherp, maar dan komt het. Mooi trouwens dat het langzaam aan blijft zwellen. Maar de smaak blijft mooi.
Nogmaals: elk heeft zijn toepassing...
Ik bedoel die flesjes...
Varia
Het Wouda-gemaal is op stoom gebracht vanwege het hoge water.
Unesco wereld erfgoedlijst.
Zie Wouda (Lemmer) hier en hier.
Cruquius, nog een werelderfgoed, zie hier en hier.
Wouda heeft stoommachines met hun eigen pompen naast mekaar, Cruquius enkele stoommachines rond een enorme pomp.
(Lag dikwijls met Toon z'n schip bij de Cruquius. Als de kindertjes dan een rondleiding kregen zat ik op een erg leuk terrasje vóór een mooi oud herbergje ernaast.)
Maar goed.
Kerst, "dengelen" hier,
en hier.
en ook hier.
Zat net te denken dat vanmiddag en vanavond het enige moment is in het hele jaar dat dorpswinkeltjes in Spanje en Portugal gesloten zijn.