maandag 10 december 2012

HAZEVENT & HAZEVROUWE

.
Vegetariërs zijn gevoelsmensen, die het rationele snel en gemotiveerd in wisselen voor het subjectieve”. Dit zou zo maar een quote kunnen zijn van oplichter Prof. Dr. Stapel die beweerde dat vleeseters agressief en minder humaan er door werden. Mijn stelling wordt echter bewezen.
Door ene meneer Joeperdepoep van ‘t Hek, en helaas door mijn geliefde Vlaamse volkszanger Willem Vermandere. Zo tegen Kerstmis wordt hun beduimelde eepeetje’s weer op de draaitafel gelegd, en dan snottert bijna iedereen weer mee met ‘Flappie’ en ‘Hazevent en Hazevrouwe’, die zelfs de jagers dood schieten.

de zes jagers
 
zes jagers stappen deur het veld, klakkeboem
en daar lopen twee hazekes welgeteld
hazevent en hazevrouwe, uw uren zijn geteld
vlucht zéére, haast u gauwe, zes jagers in't veld

en met zijne neuze langs de grond, klakkeboem
loopt er ne grote stommen hond
hazevent en hazevrouwe, kruipt diepe in de grond
vlucht zéére, haast u gauwe voor die loebas van nen hond

den eerste jager mikte en schoot, klakkeboem
zodanig mis diene loebas dood
hazevent en hazevrouwe, springt over de diepe sloot
vlucht zéére, haast u gauwe, grote loebas is al dood

den tweede jager, den baas van d'n hond, klakkeboem
vlamde dien eersten tegen de grond
hazevent en hazevrouwe, 't was eerst die stommen hond
vlucht zéére, haast u gauwe, der ligt nen jager op de grond

maar nummer drie had dat gezien, klakkeboem
en daar zakte dien tweeden ook al deur zijn knien
hazevent en hazevrouwe, je moet ni ommezien
vlucht zéére, haast u gauwe, al twee jagers deur hulder knien

en 't liedje eindigt ongehoord, klakkeboem
zes jagers liggen daar vermoord
hoort mensen, haast u gauwe, zes jagers zijn ongehoord
deur een haze en zijn vrouwe schandalig uitgemoord
 
Brainwash-liedjes die kinderen enorm aanspreken. Vleeseters zijn moordenaars… Een vreemde taalkundige omissie, die pseudo-ethisch refereert aan wreedheid en slechtheid. Vleeseters zijn echter ‘doders’ en dat is wat anders dan ‘moordenaars’ en eten door anderen gedode dieren. Het zou me niet verwonderen dat vegetariërs ooit overstag gaan uit duurzaamheidsoverwegingen dat men wel de in de natuur overleden krengen mag verorberen. De vleeseter als aaseter.....
 
Vanmiddag samen met mijn man de Kersthaas geslacht. En dat durf ik bijna uniek te noemen. Ondanks de miljoenen die alleen al in Zeeuws-Vlaanderen gepompt worden voor ‘nieuwe natuur’, subsidie voor verwilderde akkerranden, en nobel strijdende milieu- en natuurverenigingen, en het gebruik van onschuldige spuitmiddelen, zijn er nog nooit zo extreem weinig hazen, fazanten en patrijzen geweest.. Dat verwijten aan de boer kan niet meer. Oorzaken ? Die zijn bekend, maar de natuurbeheerders weten van de prins (welke ? Bernhard ?)  geen kwaad.

HET VILLEN & DE SLACHT
 
De messen geslepen, het vleesbijltje gewet en naar de garage, waar het touwtje van vorig jaar nog hangt. Zelfde slachtconcept. Om de haas in stukken te braden, en de rug filets als mooie  ‘filets mignon’ als laatste voorgerecht voor de gebraden haas. 
 
Klik op de afbeeldingen voor vergroting
 
Een zeer schone haas, zaterdag geschoten, wordt vandaag gevild en in stukken gekapt.
 
 
Eerst een incisie rondom het pootje om de broekspijp door te snijden. Pas op dat ge geen pezen doorsnijdt want dan komt het vlees los. Als de broekspijp ‘los’ is, snijdt dan voorzichtig aan de binnenkant van de broekspijp naar het kruis. Andere poot idem. Ga dan met uw vinger onder het kruis en trek dat wat omhoog, en snij dat door. Dan kunt ge alles naar beneden trekken. Hou er rekening mee, dat de haas gebroken poten of andere beschadigingen kan hebben, ook van de  tegenwoordig milieuvriendelijke hagel..
 
 
 
Knip de voorpootjes af, en haal de voorarmpjes voorzichtig uit de mouwen. Nu het vel naar onderen trekken. (De haas moet echt aan een paar stevige spijkers hangen, want ge dient toch wel een beetje force uit te oefenen). Trek de hals bloot, en snij de kop er af. Dan voorzichtig de buikwand opensnijden. Breek nu het bekken open en maak voorzichtig de endeldarm met poep los, en haal daarna alle ingewanden er uit. Pas op de galblaas die aan de lever zit ! Houd de lever apart in een schaaltje. Laat de nieren zitten. De hals van de haas is volgelopen met bloed. Ik vries dat niet in. Als ge de haas bereidt, die nu op drie dagen al voldoende rijp is, kunt ge het bloed opvangen en in de saus verwerken. Vriest ge hem in, wat wij doen, dan haalt ge voorzichtig de slokdarm en de luchtpijp weg en laat het bloed weg lopen.
 
 
Ik leg de haas even in water met zout en maak hem schoon; er kan nog een restje poep aan zitten en nu kunt ge ook de ‘bloedzwadders’ (uitstortingen) verwijderen en dan spoel ik hem af.
 
 
De ribbenkast knippen we er af en houden dan het complete rugstuk met de twee filets over. Pas op: er zitten ook nog twee kleinere filets bij !
 
 
Nu gaan we hem in stukken snijden en kappen.
Hoe dat te werk gaat, en hoe ge hem bereid, ziet ge hier op een eerdere post op dit blog. Klik op de link : http://www.kookenz.blogspot.nl/2008/10/we-gaan-verder-met-onze-haas.html