zondag 9 december 2012

POEP (Slot)

.
DARMEN

De volgende informatie kunt ge ook lezen in een kookboek dat elk Vlaams meisje kreeg als ze zich verloofde of trouwde. ‘Ons Kookboek’, Uitgegeven door het KVLV (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) Ik heb mij altijd afgevraagd wat met ‘landelijke’ vrouwen bedoelt wordt. Is dat ‘nationaal’ bedoelt ? Nee. Landelijk is hier de opponent van ‘stedelijk’. Wij koken niet zoals de stedelijke madams. Want die huiveren bij poep. Bij onze laatste huisslacht (7 jaar geleden) in de ‘Biezen’ bij Aardenburg hebben we ook de darmen gekuist.
Ge moet onderscheid maken tussen de dunne en dikke darmen. Beiden dienen als vel voor de worsten, maar de dikke kunt ge koken en braden. Wij kuisten niet de dunne, omdat de hoeveelheid werk niet in relatie staat tot de commerciële beschikbaarheid, maar kuisten wel de dikke darm.

klik op de afbeelding voor vergroting
Let op de man die een varkensblaas op blaast.
Wij vochten er vroeger om, wie hem kreeg...
 
Voor de slacht moeten de darmen goed leeg zijn; daarom moet het varken goed uitgevast zijn voordat het geslacht wordt. Het kuisen van dunne darmen; spoelen en dan ‘keren’ zodat met een lepel of bot mes de slijmlaag verwijderd kan worden, is een delicaat werk. Als ze na veel spoelen schoon zijn, dan worden ze afgedroogd en in een goed afgedekte pot met zout bewaard. De dikke darm is minder delicaat maar wordt op dezelfde wijze gekuist. Als deze schoon is, blijft hij er grauw uitzien. Wij zetten darmen een nacht in water met azijn. Dit ook om ze goed te ontsmetten. Ze worden er ook bleker van, en daarna in botermelk wat ze nog witter maakt. Goed gekuiste darmen blijven altijd een specifieke reuk houden, die niet op die van rozen lijkt. Die geur komt ook vrij tijdens de bereiding, en heeft voor mij eerder iets landelijks, dan vies.

Een mooie beschrijving van de thuisslacht vindt ge op de site van de Heemkundige Kring van Moerbeke

PIGS (PINK FLOYD)
KLik op de afbeelding voor muziek
 
 
ANDOUILLETTES
 
De schrik van de Hollandse vakantieganger in Frankrijk... Worst gemaakt van het poepkanaal. Gedver.. Een heel mooie beschrijving hoe Andouillettes wordt gemaakt vindt ge op dit blog. Sommigen van u zullen toch wel een beetje gruwen, vrees ik. Ge zijt gewaarschuwd.
 
 
TRIPES À LA MODE DE CAEN

Ons recept voor maag en darmen wijkt niet veel af van wat ge op internet vindt. Ik onderscheid twee benaderingen:
1.  Koken; stoven in witte wijn met look, patatjes en wortels, laurier en timoen, en voorzichtig (niet te overheersend) calvados toe voegen. Wijn: Gros Plant uit de ‘bouche de la Loire”
2. Dito, maar gaar stoven met tomaten en meer look. Een frisse rode wijn er bij drinken; een Bourgueil, die ge hier niet rap vindt ?


POEP EN HYGIËNE

Een alarmerend bericht dat snel weer verdween. In meer dan 50% van de gecontroleerde shoarma zaken werden de kwaliteit bacterieel ‘matig tot slecht’ bevonden. De Voedsel en Warenautoriteit deed twee jaar geleden eerder onderzoek bij shoarma- en döner-kebabzaken. Toen bleek dat bij 40 procent van de circa 1800 bedrijfjes de hygiëne onder de maat was. De poepbacterie, oftewel Escherichia coli en de Staphylococcus aureus werden er gevonden. Oorzaak: te weinig hygiëne na toiletbezoek.
Natuurlijk ligt er een link naar afwijkend westerse ‘schoonmaak’ methodes..

1. In de islam is de linkerhand onrein; men spoelt met een waterslang of een kan water zich van achteren met de linkerhand. Dan spoelt men de hand af, maar meermalen viel me op dat zeep ontbrak. Niet de fles met ‘rozenwater’. Reizend vanuit Singapore (ik ‘mocht’ mee op zakenreis als een soort verpleegster toen de gezondheid van mijn man te wensen overliet) werden we gewaarschuwd in Malakka niets te consumeren van wat op straat aangeboden werd. Malaysia is tegenwoordig grotendeels islamitisch, vroeger niet, en handen geven aan een westerse vrouw is er nu ook heel dikwijls taboe. Op de markten in Malakka werden heerlijkheden aangeboden, en wetende van de reinigingsmethode met de linkerhand, viel me op dat die blijkbaar niet taboe is om de gerechten te bereiden...
Onderweg in de trein van Singapore naar Malakka werd ik eigenlijk al dubbel gewaarschuwd. Tot mijn verwondering waren er op de leren banken dikwijls natte plekken te zien. En mijn verwondering werd nog groter, toen ik mannen met een kleddernat kruis in hun wijde broek zag lopen. Geplaagd door hevige aandrang ontdekte ik in een ontzettend smerig treintoilet, een gat in de bodem met alle wanden en deur onder de poepspetters. Er hing alleen een vieze plastic slang die met een smerig kraantje bediend kon worden. Geen papier. Ik heb nog twee uur met dichtgeknepen billetjes me in gehouden.  Ik vrees, zoals in de Chinese restaurants hier, dat er ook veel illegalen in de mediterrane shoramatenten aanwezig zijn. Inclusief een wat minder hygiënische reiniging. Ik durf niet meer binnen. Soit.
Waarmee niet gezegd, dat veel Hollanders en Vlamingen zich beter gedragen… Moest iedereen een kijkje in de restaurantkeuken vooraf nemen, dan zouden velen op de vlucht slaan.

2. Juist door stijgende werkeloosheid bij allochtonen en ‘om de economie te bevorderen’, werd het ‘Middenstandsdiploma’ afgeschaft. Het was een waarborg voor minimale kennis van bedrijfsboekhouden, wetskennis en hygiëne op bijna lagere schoolniveau. Als ik me verveel kijk ik wel eens naar de ‘smaakpolitie’. Ik vrees dat veel ‘buikgriepjes’, misselijkheid en andere kwaaltjes hun oorzaak vinden in een slechte keukenhygiëne. Ik ben bang dat de vestigingseisen voor eethuisjes aangepast moeten worden. Taalachterstand of niet.

3. Een goede kennis in Poppel (bij Turnhout) is zeer trots varkens te mogen leveren aan een zeer grote supermarkt. Regelmatig worden zonder afspraken vooraf de stallen gecontroleerd. En…. het toilet en de keuken van de boer zelf. Want daar begint het..

PIGS & ART

Een zeer bijzonder blog, waar ook het volgende schilderij vandaan komt, vindt ge hier. Varkens in de kunst. Onderstaand schilderij is van Sarah Maple; 'Haram muslima with pig'.
Het varken, geliefkoosd door zoveel culturen, maar ook afgewezen door enkele...
Wel vrees ik dat in Malakka, Sarah (en misschien ook ik) het gevangenkot in vliegen voor het publiceren van een zo'n onreine schildering. De madam in kwestie trekt er zelf ook maar een vies gezicht bij..