zondag 11 november 2012

Sandwich spread, bonen, Brussels lof



Dat wordt een heerlijke spread!
Gisteren

Sandwich spread
Kook eieren hard, schrik, pel, in stukjes.
Blancheer rode puntpaprika-stukjes, liefst in bouillon (die daardoor meer smaak krijgt). Afgieten, koudspoelen, uitlekken.
Ei en paprika door piccalilly halen en op smaak brengen met chili saus.
Heerlijk...



Misschien het ei wat kleiner snijden...
(Bah wat een vies kommetje!)

Witte bonen in tomatensaus (Beanz van Heinz!), met geraspte kaas
Maisolie, rode ui, knof, gemberwortel, lombok...
Komijn, laurier, iets lamsblokje, selderijblad...
Chinese witte wijn (ik bedoel dus druivenwijn) en wat droge sherry... Proef.
Blik beanz erbij,,,
Geraspte kaas erover...
Wow...

Weer een voorbeeld van iets wat prima smaakt maar toch elke keer wordt verbeterd. Nu die droge sherry, vorige keer die Chinese wijn ipv rode wijn "van hier".

Heinz zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
"My late husband knew 57 different ways of making love. I used to call him Heinz."


Die hele pan leeggevroten gisteren.
Vanmorgen lag ik in de loopgraven onder gasaanval...

Links

* Kerntemperaturen hier.

* De Wilde Keuken hier. Maar het blijft een kwaakhoofd.
Hun weetje-weetjes hier.

* De Rotterdamse Oude (weg met Old Amsterdam) hier. Ergens hier, want het is weer Flash en dus niet te downlinken. Nog afgezien van het feit dat de site niet laadt als je die www weglaat, tsjongejonge...

* Melkgeitenconferentiezalen hier.

* Vis hier.


Culinaria

Abalone. Zie hierboven.
Daar gaat Kleuter Woutwijk het binnenkort over hebben. Normaler formaat zijn het die asbakschelpen, zie hier. Ik heb die ooit in die streek net onder Bretagne gegeten. Erg lekker.

NRC video groentebouillon maken hier.
Tip. Begin met het harde spul aan te bakken. Wortel, broccoli- of bloemkool stronken...
Tip. Gebruik uiteindelijk in plaats van zout Marmite of Oxo.

Las over Brussels Lof in Groningen. Mooie kaart!
Zie hier.
Daar gaan we heen!

In NRC Wetenschap een heel verhaal van Karel Knip over wel of niet vieze smaak / geur haai en rog.
Heel veel mee gewerkt. Niks vieze geur of smaak. Twee uitzonderingen. 1] (Misschien) stinkt een haai als je hem net hebt gevangen. 2] Als je kraakbeenvis te heet stookt dan geeft het kraakbeen amoniaklucht af. Van het vuur, ff iets koelen, probleem opgelost.
Mooiste haai recept: dunne lange moten mét vel (doornhaal bv.), ingewreven met ganzevet in de oven met door ganzevet gehusselde fruits de mer en champignons...


Varia

Classic FM. Net als Marieke en Henk Hofland luister ik naar die zender, omdat je van het gelul op Radio 4 doodziek wordt. De zelfingenomen musici ("Bète comme un musicien"!), daar ga je van schiften.
Maar af en toe is het wel romantisch gekweel. Maar goed, je hoeft in ieder geval niet naar Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat te luisteren. Dat maakt heel veel goed.

Twee links. Cultuur. Hou je vast.
Fotografie hier.
Avondlicht hier.

Zag Memoirs of a Geisha.
Aangrijpend, maar ook moeilijk.
Bekijk het zelf ("Bekijk het maar!").
De moeite waard, misschien later iets langdradig.


La Femme du Boulangier, de vrouw van de bakker.
Schitterende film.
Zie hier.
(Leuk: in de aankondigingsteksten hebben ze een kleine P ipv een kleine R)