woensdag 14 november 2012

Gedroogd vlees, gedroogde ananas, gedroogde mango



Gedroogde ananas.
Mooi zoet-fris.
Deze en verdere foto's: inkoop gisteren. 

Culinaria

Interessante (eindelijk) Slurp hier (alle links hier in een nieuw venster).

De Wakkere Winkelaar hier.

Heel fraai recept, Loek, en welkom hier als "echte" blogger trouwens.
Het recept, dat blenden, lijkt erg op iets Spaans, maar dan met amandelen ipv. kaas. Het schiet me niet te binnen, wel dat dát weer lijkt op ajo [Áchoo] blanco, "knoflook wit", zie hier.

NRC vleesvideo, gesponsord door Wakker Dier, hier.


Gedroogde mango.
Heel aromatisch.
Planning

Wind en weder dienende en si Dios quiere, als God het Deo volente wil, want het zal wel weer deels door de feiten ingehaald worden, maar goed.

* Vanavond op z'n Surinaams gestoofde snijbonen met kerrie djawa, Chinese roerbakmie en geroosterde pecan noten.

* Morgen Engelse mosselsoep met cider, en stokbrood met een puree van die Provencaalse sjalotten.

* Zaterdag (vrijdag Stad, vergadering ook nog) dolmas met rijst erin dus, van die wijnbladeren van laatst, en witte uien gevuld met lamsgehakt.

* Zondag maíspannekoek in de oven, dichtgeslagen gevuld met Munster en dat wat hierboven uit die uien kwam.


* Maandag tempeh kerrie Madras, met naan en puntpaprika. En gebakken kappertjes, zie hier.

* Woensdag (dinsdag Stad) zoutevis met blatjang (Zuid Afrikaanse aardappelen met massala; dan maar twee keer kerrie achter mekaar, wat zeg ik, drie keer in één week) en kouseband.

* Donderdag roomroerei (met room constant roerend gemaakte "eiersaus") met doperwten, maïs en die zelf ingemaakte groene peperbolletjes.

* Zaterdag (vrijdag...) zoutvlees, tortilla en een of ander soort Surinaamse bladgroente waarvan de naam me niet te binnen schiet, nooit gegeten, en dat hebben ze volop dezer dagen.


Zoutevis
Recepten

Pudding van mascarpone en griesmeel
Laat 250 cc melk aan de kook komen met de helft van een gespleten vanillestokje, twee eetlepels suiker en iets zout.
Sla een eiwit stijf.
Strooi 75 gram griesmeel bij de melk, roer goed om, laat aan de kook komen en laat dan nog vijf minuten op laag vuur staan.
Werk er een losgeklopt eigeel door, dan 125 gram mascarpone, en spatel er dan het eiwit door.
Giet in een met water natgemaakte puddingvorm, laat koelen met folie erover en koel dan verder in de ijskast.
Serveer met koude rabarber of appelmoes van zure appelen, gekookt met het andere deel van het vanillestokje en met sinaasappelsap bij het kookwater.
Decoreer met stukjes sinaasappel en met muntblaadjes.


Beef Jerky.
Ongelofelijk, ja verslavend lekker.
Gedroogd, gerookt en (ietsje zoet) gekruid rundvlees.
Cowboy food.
Bracht iemand voor me mee uit Texas.
Zie hier.

Kool met aardappelen, Colcannon, Ierland
Kook aardappelen in de schil.
Kook witte kool op hoog vuur in zo weinig mogelijk water gaar.
Pel de aardappelen, en maak er met melk, wat boter, nootmuskaat en zout puree van.
Meng daar de kool door.
Op borden scheppen, kuiltje in maken en daarin een klont boter.

Raita, India
Breng yoghurt op smaak met knoflook pickles (toko).
Werk er blokjes komkommer door, heel fijn gesneden ui-ringen, fijngehakte groene peper en fijngehakt muntblad.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Serveer als dipsaus of bij India`se gerechten, bijvoorbeeld bij Samosa.


"Italiaans bruin brood" van Basarz (zie hier).
 Lekker van smaak maar ietsje klef.

Quenelles, Frankrijk
Niet gemakkelijk maar erg geschikt voor riviervis met veel graten.
Maak panade en koel.
Pureer rauwe riviervis en draai door een zeef om de graatjes te verwijderen.
Breng op smaak met peper en zout en koel goed.
Meng goed met koude panade en werk er een ei door. Het moet niet echt deegachtig zijn, maar nog net iets plakkerig.
Klop zeer goed om en voeg al kloppend een voor een eierdooiers toe.
Maak iets smeuïger door er wat losgeroerde boter door te werken.
Koel goed.
Maak van ingekookte goed gebonden visbouillon een vissaus, met warme bouillon en witte wijn; de saus moet niet al te dik zijn.
Schep met twee lepels een hoeveelheid van het vismengsel op een bebloemde snijplank en vorm er een kroket van.
Leg op een andere bebloemde plank en verwerk zo de rest van het vismengsel.
Koel de quenelles goed en pocheer ze dan vijf à 10 minuten (afhankelijk van de grootte) in de zo zacht mogelijk kokende saus.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en serveer ze met de saus, eventueel op smaak gebracht met citroensap en/of dille, en bestrooid met wat fijngehakt selderijblad.
Kan met snoekbaars, snoek, baars, karper, ruisvoorn... maar gebruik geen forel.
Maak de saus liefst van Loire-wijn.


Rambutan.
Familie van de lychee.
Rambut: haar; rambutan: harig.

Varia

Aardige blogpost van Coen hier.
Ik zat te denken Je mag blij zijn dat ie je niet op je gezicht heeft geslagen...

Iemand had er commentaar op dat ik lid van omroep Max ben. "Doelgroep". Ik zeg Welke andere omroep heeft een programma met klassieke muziek voor kinderen? Populair ook nog?
MiniMax, zie hier.
Radio 4, woensdag 13.00 - 15.00.

Ik zat te denken Wat is Fandango nou ook weer?
O ja, zie hier.
En hier.
Het wordt ook veel als klassieke muziek gepresenteerd, zie hier.


Mammamini.
10 cent.