zaterdag 24 november 2012

Polenta, mosselen, quiche



Pieds de mouton / gele stekelzwam

Pieds de mouton

want die kwam ik op de markt tegen.
Ik zeg Heet dat niet stekelzwam? Nee zegt die dame -volledig terecht-, stekelzwam is de familie, en dit zijn een soort stekelzwammen, pieds de mouton (lamspoten).
Nou ja, volledig terecht: bijna. Pieds de mouton is gele stekelzwam.

Half olijfolie half boter, knof bakken, steel-stukkies erbij... Hoedenstukkies..., ietsje ietsje met witte wijn afblussen, p/z...

Erg lekker, erg stevig.
Las vroeger ooit dat het lekker met zwezerik is. Dat kon ik me nu voorstellen, nog afgezien van het feit dat ik het toen maakte met zwezerik en dat dat inderdaad enorm lekker was.


Culinaria

Uhh, dat worstebrood en die tomatenjam, dat komt. Geduld. Ik heb er ff geen plek voor.

Loek. Je had het over polenta.
Ik begrijp niet precies wat je met "bakken van polenta" bedoelt. Polenta is óf pap, en dat kan je moeilijk bakken, of stijf, plakken, en dat kan je prima bakken, maar jij hebt het over "korrelig".

Als je polenta maakt, dan moet je altijd de dubbele hoeveelheid maken. De helft gaat dan in een cake-vorm en dat laat je opstijven. Plakken, dakpansgewijs ovenschotel, tomatensaus erover, later ook kaas.

Iemand schreef me over moules parquées, geparkeerde mosselen.
Ja, dat is lekker.
Mosselen rauw uithalen, los halen, terug in een schelp, wat witte wijn erover, wat wachten, eten.
Kan ook met citroensap, of met sjalottensaus.


Recept

Quiche met Brie en olijven
Ik hoop dat ik het niet al heb gepubliceerd; de lay-out die we nu tijdelijk hebben is een ramp voor het opzoeken van oudere posts. Morgen ga ik er iets aan doen.
Rol een stapeltje ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak tot een lap waarmee je een quiche-vorm kunt bekleden.
Vet de vorm in en bekleed.
Bak blind, met bakpapier erop en daarop rauwe bonen of zo, bij 125 graden totdat het deeg bruin is. Die bonen bewaar je voor soortgelijk gebruik later.
Meng door dikke tomatensaus stukjes gekookt ei, crème fraiche, zout, peper en groene kruiden.
Giet de helft van het mengsel op het deeg, leg er plakken Brie op, daarop gehakte groene olijven en daarop de rest van het mengsel.
Bak een dik half uur op 180 graden totdat de quiche bruin is.


Dank, PJ!

En nu ga ik koken, eindelijk.
Witte wijnsaus waarin broccoli-roosjes waarover geraspte belegen schapenkaas waarnaast aardappelkroketjes.

En wie weet of ik vanavond nog wat cultuur erin druk hier, je weet maar nooit.

Formule 1 classificatie fantastisch trouwens...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).