woensdag 28 november 2012

Gedroogde dadels, gedroogde tofu, gedroogde banaan



Inkopen gisteren.

Was weer eens bij Toko Weuro (Groningen, niet Nijmegen). Enorm aardige mensen. Hij had last van z'n keel. Ik zeg Glaasje maotai! (naar after shave smakende gierst-jenever).

Hierboven Century eggs, Duizendjarige eieren. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat verhaal over die paardenurine klopt niet, of beter: klopt wel, want dat heb ik zelf gezien. Paardenstal, aflopende vloer, holtes in de bodem met een stevig rooster erboven vullen zich met (zich steeds verversende) paardepis, en daarin liggen die eieren.

Erg lekker. Pellen, in vieren, beetje sojasaus erover (geen ketjap!), of nog beter Fish sauce / Nuoc mam. Bij AH, maar lekkerder bij de toko. Mijn favoriet: Tiparos.

Foto geopende "Eieren van de Grote Roerganger" (Karel van het Reve; eieren = kloten) binnenkort.


Gedroogde banaan, of beter: gedroogde mini-banaantjes. Vietnam.
Enorm lekker, ook gedroogde niet-mini bananen uit Angola (Portugese winkel).
Die Portugese zijn wat smeuïger, maar die Vietnamese hebben een diepere smaak.

Culinaria

In Restaurant As hadden ze een hele Lakenvelder ontbeent  etc. Foto's in NRC Next.
Nou, het zag er niet uit! Of die stukken vlees uit elkaar gescheurd waren ipv gesneden. Ongelofelijk wat een zooi... Geen enkel mooi glad stuk, enkel rafelige zooi.

"Zo'n koe kan een goed leven hebben gehad, maar als je slecht omgaat met het vlees dan is dat beest voor niets gestorven".
Bij deze dus.

Zie trouwens hier.


Gedroogde dadels

En wat kan je, met gedroogde dadels?
Al sla je me dood. Wat nou precies de reden is dat ik het gekocht heb.

Niet zo opeten in ieder geval, want het is zo hard als een steen.
Maar kijk.
"To prepare for soup, simply rinse with cold water and add to the COLD water of soup (prior to boiling).
In general, 2-3 large dried dates are sufficient for any soup."

Zie  hier.

Ze hadden trouwens ook gedroogde oesters ("Vool nieuwjaal meneel!") maar afgezien van peperduur waren die diepvries en dat schiet niet op als je pas uren later thuiskomt.


Gedroogde lelie-bol

(Van die "Gedroogde lelie-bol. Ingrediënten: Gedroogde lelie-bol" van gisteren.)

En wat kan je, met gedroogde lelie-bol?
Al sla je me dood. Wat nou precies de reden is dat ik het gekocht heb.

Kijk.
"Dried lily bulb flakes will need to be rinsed in warm water and can be directly used to soups."

Link. 
Op het gevaar af dat ik die al eens postte.
Alleen eten (in je eentje; niet enkel-eten) hier.



Gedroogde tofu.
Tofu "cakes".

En wat kan je, met gedroogde tofu?
Al sla je me dood. Wat nou precies de reden is dat ik het gekocht heb.

Kijk.
Niet te vinden op internet, of beter: je krijgt resultaten op gevriesdroogde tofu, koya tofu.
Zelfs niet te vinden hier.
Dat gaan we uitzoeken.

(Ze verkopen het ongetwijfeld hier.)


Blik € 0,95
Daarvoor komt het uit China...

Golden mushrooms, dat is Enokitake.
Lekker spul!
Zie hier en hier en hier.

Beetje zoals die Nameco, zie morgen.

Links

* De Wankele Wikkelaar hier.

* Vis uit blik hier.


Kaki
Waw wat waren ze lekker...
En nogmaals: dat is dus geen Sharon fruit! 
Dit is rood en heel erg zacht.

In NRC Next een artikel over de genen van de watermeloen.
Chinezen waren daarmee bezig.

Ik zal die Chinezen eens wat wijzer maken.
Dat is niet Citrullus lanatus maar C. vulgaris. En die komt uit de Kalahari woestijn. Heet daar Tsamma.
Zie  hier.