vrijdag 23 november 2012

Zeezout, poon, Limburgse kaas



Griezelkookboek deel 3

Mooi dat Marieke terug is. Daarom postte ik gisteren niet, want dan zou ik er bóven staan, en zoals nu viel het beter op.

Ennuhh, die Eindhovense worstebroodjes komen morgen ter sprake en die tomatenjam overmorgen.
Trouwens (of schreef ik dat al?) waar slaat dat nou op, worsteNbroodjes? Dat betekent broodjes van worst...

Ennuhh, De pest in van Loek staat deze week bovenaan kwa bezoekersgedrag...

Culinaria

Ik proefde dat Middenlandse Zeezout waar je het over had Loek. AH molentje.
Och, kwa smaak niet slecht. Haalt het niet bij Guérand, maar slecht is het niet.
Het heeft iets van Waddenzout (wat dat laatste sterker heeft), wat ik je binnenkort wat stuur.

Kocht op de markt gele stekelzwam / pieds de mouton (zie morgen) en na jááááren weer eens Trappistenkaas. Heel lekker hoor!

Op de markt hadden ze knorhaan. Dat betekent niets meer en niets minder dan poon. Dus dan weet je nog niks. Ja, dat het geen rode poon is, dat zag je. Grauwe poon was het ook niet (dat is te plat). Waarschijnlijk was het stekelpoon, een soort vliegende vis. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maïs pannenkoek, zie verderop.

In De Balie gaan ze slachten. Zie hier.
"Het dagelijks eten van vlees is grotendeels verworden tot een bloedeloze farce. In supermarkten kopen we zachte, roze stukken ondefinieerbaar materiaal in en achter plastic."
Jij wel, onnozele eikel...

Gisteren

Gruwelijk lekker...
Maïs-pannenkoek, Limburgse kaas, witte ui.

Zorg dat je echt goed rijpe kaas hebt. Gebruik eventueel Munster of zo. Of Maroilles!
Maak pannenkoekbeslag met geel maïsmeel en tarwebloem, 2 op 1.
Zout, bakpoeder, ei, melk...
Bak dikke pannenkoeken en draai ze vrij snel en zorg dat ze van binnen niet echt gaar zijn, want ze gaan nog in de oven. Als ze bij het draaien breken (dus; krokant van buiten, zacht van binnen): maakt niks uit.


Ovenschotel, (geen ronde want met een vierkante kan je mooi vanuit de hoeken scheppen) invetten, pannenkoek erin.
Inwrijven met wat geperste knoflook/olijfoliemengsel.
Geblancheerde witte ui erop en beleggen met de kaas (zie boven); fijngewreven komijn en chilivlokken-zonder-pit erover.
Tweede pannenkoek erop, goed aandrukken, iets invetten en in de oven.
Uit de oven een kruis erin snijden, niet vanuit de hoeken maar vanuit de punten waar de rand van het baksel de schaal raakt. Hierboven bv. links onder. En dán kan je mooi vanuit de hoeken van de schaal scheppen.

Als je pannenkoeken bakt, dan moet de bleom goed garen, en hoe dikker de pannenkoek hoe langer, en met rood maïsmeel (zo noemen ze geel maïsmeel ook wel) al helemaal.
Zet een pannetje op een plaatje. Boter er in, vuur hoog. Aan de boter merk je wanneer het pannetje echt heet is. Beslag erin en vuur laag. Wachten tot de bovenkant droog is. Draaien, vuur hoog, wachten tot je merkt dat het pannetje weer heet is, vuur laag.

Schunnig lekker...


Twee proevingen

Hummus van AH. Hummus bin tahini om precies te zijn. Nou ja, à la.
Niet slecht hoor. Wel heel erg zalvig, geen enkele structuur. En ietsje zwaar op de maag, ik bedoel: vers gemaakte heeft dat niet, en daar is niet-zalvigheid (= gestructureerd verteren) debet aan.
Heel redelijk gekruid.

Truffel-mayonaise van AH.
Ach, prima mayo, daar niet van. Maar "truffel", nee. Er zat 10% van 7,5% zomertruffel in, 0,75. Maar 0,75 kán genoeg zijn als je vers gebruik, of als je het verhit gebruikt. Maar vers ho maar natuurlijk, en verhitten dat is weer ingewikkeld als je er mayo van moet maken.
Maar goed, lekkere mayo, dat wel.


Ongepubliceerd recept nu.

Koreaanse pannekoekjes
Adaptatie van een Telegraaf recept.
Als bloem gebruik je half gewone bloem, half rijstebloem.
Maak er beslag van met goed koud water, zout, ei en wat sesamolie voor de smaak.
Roerbak (in een koekenpan!) paprika, rode ui, rode Spaanse peper, knoflook, bos-ui en reepjes paddestoelen (shiitake!) in iets arachide olie.
Uit de pan, wat sesamzaad in de pan aanbakken (uhh, doe dat maar voordat je er de groenten in kiept bij nader inzien; ik maakte het wel maar dat is eeuwen geleden), wat van de groenten erover en daarover wat beslag.
Na even draaien en nog even bakken, uit de pan, warm houden en verder pannekoekjes bakken.
Serveer met een dipsaus van sojasaus, gembersiroop, chilisaus of sambal en citroensap.

Marieke nu

Mooi dat je van opera houdt en er over publiceert. Ik weet daar te weinig van. Ik heb wel enig verstand van dit soort opera, en dit soort...

Mooi! die duiven met knolselderij-puree.

En Lidl, Ardeense week, mag ik aannemen dat dat Lidl België is?


Televisie

Ik kijk echt helemaal nooit televisie behalve F1 (morgen!), maar nu wilde ik toch wel Keuringsdienst van Waarden zien, over die peterselie.

Maar goed, ik was te vroeg en ik raakte ongewild verzeild in DWDD (nu weet ik eindelijk wat DWDD betekent). Wat een mongolen...

Maar goed. Peterselie.
De intro van het programma is, erg slap ook nog, gejat van Monty Python.
En het ging over gedroogde peterselie. Maar wie gebruikt er in Godsnaam nou gedroogde peterselie?? Dan moet je toch de allergrootste culinaire niks-nul zijn?!

Over potjes peterselie: "verpakkingskosten zijn er ook niet". Hoezo niet?? En trouwens als je je over de prijs beklaagt, dan koop je toch 'n plant en hang je stengels te drogen?!

"Maakt dat veel verschil in gewicht, vers of gedroogd?" Tsjongejongejonge...

De Keuringsdienst van Baarden...
"Als kruiden veel smaak hebben, dan zijn ze niet populair". Nee, bij half zwakzinnige spruitjersvreters niet nee...

En dan komt, over zwakzinnig gesproken, die Braakbekke ook nog ten tonele.
Die bijt 'n stuk van een stengel en geeft dat stuk dan te proeven aan een ander, gatverdamme.
En dan zo'n kop erbij alsof je in een rundervagijn staat te kijken...


Vrijdag is Gedicht

I have not had one word from her

Frankly I wish I were dead
When she left, she wept

a great deal; she said to me, "This parting must be
endured, Sappho. I go unwillingly."

I said, "Go, and be happy
but remember (you know
well) whom you leave shackled by love

"If you forget me, think
of our gifts to Aphrodite
and all the loveliness that we shared

"all the violet tiaras,
braided rosebuds, dill and
crocus twined around your young neck

"myrrh poured on your head
and on soft mats girls with
all that they most wished for beside them

"while no voices chanted
choruses without ours,
no woodlot bloomed in spring without song..."