maandag 26 november 2012

Bearnaise, soep, Stroganoff



Dank, Marieke
Gooien jullie daarmee, dat je er zoveel koopt?

Michelin

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ja, dat was me op de volgende site al opgevallen, dat Groningen eruit was. En Leens dus ook.

Zie het volledige overzicht en ook de historie hier.

Nou ja, belangrijk? Mwahh...

(Trouwens, lid worden van het Koksgilde? Zie hier. Dat lijkt me vier keer niks...)


Volgens PJ is deze wijn van de Lidl uitstekend.
Loek
Heel mooi! Dank.

Nog even over die polenta van je.
Ik ken een Antilliaan en die eet het elke dag. Maar dan heet het funchi.
Zie hier.

Recept hier. ("Surinaams eten! Antilliaanse funchi!")


Daar dacht ik in ene aan. "De Gesloten Steen" in Utrecht.
Daar gooide de duivel 's nachts mee, dus die steen hebben ze "gesloten".
Geen idee hoe ik er op kwam...

Janneke slaat op hol

Vandaag twee keer in NRC Next.

Hoe je thuis Michelin kan koken. Hou je vast.
* "Bearnaise kan je een uurtje of twee warm houden in een thermoskan"...
* "Soep kan ook in een koffiekopje"...
* "Kies wijnen die passen bij het menu". Wow!!

En wat later in de krant over bœuf (zo schrijf je dat) Stroganoff (zo schrijf je dat). (In het Russisch trouwens "Bef", БЭФ, uitspraak beef.)

"Wat is nou het originele recept?"
Simpel Janneke, dat moet je aan mij vragen.

Paardenbiefstuk Russisch, Stroganoff zoals het hoort
Week gedroogde paddenstoelen.
Maak Don Kozakkensaus.
Bak gesnipperde ui in boter en voeg daarna de uitgelekte paddenstoelen toe en blokjes verse augurk (of komkommer).
Laat kort stoven op laag vuur en kook dan in.
Doe er biet uit het zuur bij en het gezeefde weekwater van de paddenstoelen.
Kook in.
Hamer de biefstuk plat met een deegrollen (gebruik dus niet de meest malse soort) en braad ze bruin in boter.
Serveer er de saus bij, het paddenstoelenmengsel en zure room.

Officieel moet je de lappen niet hameren, maar tussen paard en zadel leggen en dan een tijdje galopperen.


Don Kozakkensaus
Pureer in een vijzel of blender een rode paprika en een rode peper.
Voeg zout toe.
Leng aan tot sausdikte met een volle halfzoete rode wijn, bijvoorbeeld Krim of Hongaarse.

Varia

Wat zei nou iemand, dat Jack Nicholson dood is? Nee hoor.

En hier had ik het vandaag met iemand over, over de spuitkomkommer.
Zie hier.

En ik had iemand die hier af en toe mooie citaten zou gaan posten. Maar daar hoor ik maar niks van.
Dan post ik er zelf maar een.
"O Löwenzahn, die Welt ist schön", sagte Seidenpfote. "Nur die Menschen stören." 
Zie hier.

Gekwaak hier.
Jee wat heeft dat reclamebureau die ambtenaren weer fraai genaaid...




(Elke overeenkomst met andere afbeeldingen is strikt toeval)