maandag 5 november 2012

Gedroogde paddestoelen, pepertjes weer, prei



Die pepertjes, weer

Heel erg lekker.

Ik ga nou niet precies omschrijven hoe en wat, en het verschil tussen die Westlandse en die Spaanse. Dat komt als ik alle reacties binnen heb. Maar ik kan vast verklappen dat er weinig verschil is...

L.
Ik kreeg een uitermate aardige mail van die Westland mensen. Ik vraag me af: hoeveel pepers gaan er in een kilo?  Ik heb geen idee. Anders ga ik ze toch ook bij hun bestellen.

Je zou ze het kunnen vragen...
Maar wacht eerst even mijn zending af.


(Waarom dat nou in ene zo donker is, geen idee...)

Culinaria

heb ik niet zoveel vandaag.

Janneke flatert er weer op los in NRC Next. "gedroogde shiitakes (toko)". Niks gedroogde shiitake (geen S) toko. Wat? Dat ze zo genoemd worden? Ja, tsja... Maar ík heb verstand van zaken.
Wat ze iha hebben dat heet Po Ku. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Verkopen ze ook "vers" in blik. En wat ze ook wel hebben, en wat ze nog meer gedroogde shiitake noemen, dat is dit hier. Maar dat heet Flower mushroom.
Gedroogde, echte gedroogde shiitake kom je erg weinig tegen. Wordt in dunne schijfjes gedroogd / gepresenteerd. Erg lekker. Lijkt, zelfs ook qua smaak, op ook weer moeilijk verkrijgbare gedroogde wilde oesterzwam.

En nog wat. Die Chinese kook-rijstwijn heet niet Shaoxing maar Shaohsing. Zie hier.

Wat me in ene te binnen schoot.
Die frisée (zie verderop), die roerbakte ik vroeger in Spanje met veel knof in olijfolie.
Gaan we doen!


Kijk, ik vond de foto van het eten van eergisteren, die ik gisteren miste, terug.
Verse witte bonen, puntpaprika, versgemalen Parmezaan.

Recepten

Prei-coulis
Laat kleingesneden prei op laag vuur minstens een uur heel zacht stoven in flink boter.
Voeg droge witte wijn toe, zet het vuur hoog en laat de wijn verdampen.
Voeg fijngehakte verse salie toe en roer enkele minuten om op laag vuur.
Voeg room toe en laat aan de kook komen.
Proef op peper en zout.

Simpele Provencaalse salade
Garneer frisée, krulandijvie, met stukken van artisjokken uit blik, zwarte olijven en tomaat.
Serveer met olijfolie en witte wijnazijn.

Pruimen in deeg. Tsjechië of daaromtrent.
Vul gewelde pruimen met amandelspijs.
Maak brooddeegballetjes en werk daar per balletje een pruim in.
Bak bij 180 graden tot mooi bruin.
Serveer met flink zoete slagroom.

Franse? snijbonenmolen.
Dank PJ!
Het lijkt wel een buikorgel...
L.

(Nav een link van mij)

Waar ik niet aan kan wennen: Jan Marijnissen en kunst!! Is het toevallig dat programma dat op televisie is geweest? Waarin hij samen met de grote allesweter Jan Mulder interessant loopt te doen? “Schoenmaker houd je bij je leest” hadden ze het moeten noemen. Moet ik ineens denken: was de vader van die Mulder niet schoenmaker? Zouden buitenstaanders toentertijd die uitdrukking hebben bedacht?? 
Even serieus:  ik word al kwaad als ik aan die uitzending terug denk. Wat krijgen die mensen toch veel ruimte op televisie. De volgende generatie staat al te trappelen, nee: is al present. Marijnissen zijn dochter, Mulder zijn twee zoons. Moet je eens kijken naar de familie Krabbé. Wat is er toch fout met die mensen, dat we ze allemaal te pas en te onpas op televisie moeten zien. Zijn die bang dat ze, als ze binnen blijven, binnen de kortste tijd een hoopje stof worden?

Nee. Dan vangen ze geen poen. Nog afgezien natuurlijk van het feit dat ze geilen op gezien worden.
En het was niet een programma mét Marijnissen, maar een tentoonstelling van. Zijn keuze of zoiets.

Ivo Niehe was gisteren te gast op Ibiza bij mensen die zo schandelijk leuk zaten te wonen.
Groeten, L.

Films

* Ocean's Eleven
Voornamelijk flauwekul voor de minus habentes.

* House of Sand and Fog
Veel te ingewikkeld verhaal, en schiet ook niet op ook niet.

* True grit
Schiet nóg minder op...

Doedelzakken, eindelijk...

Edinburgh hier.

Beduidend minder massaal hier.

Maar niet alleen in Schotland heb je Kelten. In Ierland ook en daar heb je Piobai uilleann, elleboog pijpen. Zie die elleboog hier.

En in Bretagne heb je Kelten, en die hebben cornemuses. Hoor en zie hier. Uhh, die spriet die er uit steekt, dat is om in geval van nood je vrouw mee te kunnen laten blazen als je bezopen bent.

En nog wat: niet alleen in Frankrijk in Bretagne. Meer naar het Oosten vind je een volledig zakloos type. Kijk hier.
[Correctie. Tegen het einde blijkt hij toch ergens een stiekeme zak te hebben, want hij speelt door terwijl hij niet blaast...]

En (ex-)Kelten heb je in Galicië. Daar, en ook in Asturias spelen ze de gaita. Erg Schots, zie hier. Dit is Asturias.
Als ie zingt, dan drukt ie dat blaaspijpje tegen zijn wang. Dat er geen lucht uit loopt terwijl hij extra op die zak moet drukken omdat hij zingt = niet blaast.

In Galicië: ook vrij Schots, maar toch origineler, hoor hier.
En beiden, die vorige en deze, spelen door, terwijl ze niet blazen. Dat kan hier, omdat ze niet van die constant lucht nemende grondtoon-buizen hebben, zie plaatje hieronder. (Uhh "je ziet je geen zak" maar die moet er dus toch zijn want anders kan je zonder blazen niet doorspelen.)

Toch is die Galicische gaita, a gaita gallega [gallEEga, niet galjEEga] heel erg Schots. Zie hier. Verbazingwekkend, en ook wantrouwenwekkend.


Doei! (Piep-piep-piep!)