maandag 19 november 2012

Tonijn, blad-kool, quiche



Kreeg een mooi boekje van Coen (zie hem hier; alle links hier in een nieuw venster).
De keuken in de omgeving van Napels.
De foto's van vandaag zijn uit dat boekje, "Sapori", smaken.
Dank Coen!

Culinaria

Vandaag met lamsgehakt gevulde witte uien, maar A] waren die uien te klein (er vallen na het eerst kort koken diverse rokken af) en B] witte uien laten zich niet uithollen (of ze moeten vers zijn?) want dan flikkeren ze uit mekaar.
Eerst kopje kontje en dan kort koken zal prima zijn, maar niet voor witte.
Nu maak ik lagen aangemaakt lamsgehakt, afgewisseld met lagen zoete ui in de oven.

Niet normaal lekker hier.


Casatiello

Casatiello hier.

John West, van die tonijnblikjes. Kon je een receptenboekje gratis bestellen. Ik klikken, was het in ene "Wilt u het miniboekje bestellen". Nou vooruit, gratis is gratis. Formulier. Kon je alleen versturen als je ook aanklikte dat je informatie van ze wilt ontvangen. Dus niet schrijven dat je dat móet aanklikken, zodat ze later kunnen zeggen dat je het "niet persé moest aanklikken!", de stiekemerds. CDA tonijn...

Die Soi sam blad-kool van laatst, net geroerbakt voor morgen, dat heet eigenlijk choi sum. Dáárop vind je tig instructies, op soi sam maar één.
Heel aangename smaak trouwens, en zie hier.


Courgette bloem
Recepten

Quiche met Brie en olijven
Rol een stapeltje ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak tot een lap waarmee je een quiche-vorm kunt bekleden.
Vet de vorm in en bekleed.
Bak blind, met bakpapier erop en daarop als gewicht rauwe bonen of zo, bij 125 graden totdat het deeg bruin is. Die bonen bewaar je voor soortgelijk gebruik later.
Meng door dikke tomatensaus stukjes gekookt ei, crème fraiche, zout, peper en groene kruiden.
Giet de helft van het mengsel op het deeg, leg er plakken Brie op, daarop gehakte groene olijven en daarop de rest van het mengsel.
Bak een dik half uur op 180 graden totdat de quiche bruin is.


Bosaardbeien...

Quiche met zeevruchten
Maak brokkeldeeg.
Beleg de ingevette bodem van een ovenschaal met het deeg en bak de bodem blind (bonen!) tot die bruin is.
Laat enigszins afkoelen.
Blancheer zeevruchten.
Klop ei en room goed door elkaar met peper en zout, meng er de goed uitgelekte zeevruchten door (houd wat apart) en giet op de quiche-bodem.
Als de quiche half gaar is decoreren met de achtergehouden zeevruchten en wat vlokjes boter op het oppervlak leggen.
Afbakken.
De quiche wordt luchtiger als het eiwit apart wordt stijfgeklopt en dan voorzichtig door het mengsel wordt gespateld.

Quiche met gerookte paling
Maak een quiche zoals met zeevruchten maar van gerookte paling, die natuurlijk niet geblancheerd moet worden.
Werk er stukjes gedroogde tomaat door en groene kruiden.


Pizza, of beter calzone krulsla, nou ja, calzone frisé

De Dikke

Twee stukkies van De Dikke in Elsevier.

Stukkie 1, "Goed kauwen".

* Kleine hapjes nemen (met stokjes eten! zou ik zeggen; ik doe het zowat dagelijks), uhh, "kleine hapjes nemen dat verzadigt meer"
Nou, dat ligt er nogal aan. Als je door die kleine hapjes sneller gaat eten, dan wel, want dan krijg je meer lucht binnen. Bedachtzamer eten: nee hoor, verzadigt niet meer. In tegendeel zelfs een beetje.

* Hij moest vroeger goed kauwen. Maar ja, dat heeft niks te maken met kleine hapjes...

* "Koop geen spullen die al bewerkt zijn in de fabriek". Wat heeft dat er nou weer mee te maken?

* Een ding enkel klopt in het verhaal. Als je zelf kookt, dan vermindert je trek.
Nou ja, klopt... Voor hem, voor mij...


Scamorza.
Net zo'n kaas als halloumi; moet je in plakken bakken of grillen.
Wel lekker deze, die je trouwens ook bruin / gerookt kan kopen.

Stukkie 2, "Genot". Eindelijk.

Kookboeken7daagse. Hadden we die niet al gehad? Mij lijkt van wel, maar dat gratis tijdschrift Genot, dat kan ik me niet herinneren.
Wat we zeker gehad hebben, dat is zie hier. Ik zeg nog Wat is die Dikke oud geworden...

Maar ja, dat gratis genot is natuurlijk niet te vinden, nee... Dat hep die ouwe opgefrote en daarom is ie zo oud geworre...

Zie trouwens ook hier.
En er is een tentoonstelling over Claudia Rodens's werk, maar ja, dát is natuurlijk niet te vinden, dat zou ordinair zijn...


Tomaten uit de omgeving van Pompeï