zaterdag 8 september 2012

Tibethaans brood, muntsaus en amandelolie



Dit is 1.000 dagen kaas (Lidl), die ik van PJ te proeven kreeg. Dank!
Prima kaas, en niet brokkelig want behoorlijk vet.

(De verdere foto's zijn van inkopen, gisteren op de markt.)

Culinaria
Eerst even een NRC video over bouillon trekken hier (alle links hier in een nieuw venster).
Enkele opmerkingen. * Die botten in de oven, die moeten licht met bloem bestoven zijn. * Peterseliestelen is geen goed idee, gebruik plat blad. Stelen kunnen een onaangename smaak geven. [Maar zie morgen!] * Dat vet afscheppen dat doe je natuurlijk niet zo, maar met een speciaal instrument; zie vijfde en zesde foto hier. Trouwens, je ziet dat hij (video) niet enkel vet weg schept, hij schept ook dat niet doorzichtige spul net onder het vet weg, en dat is nou net "smaak"!
Onder die video: dat bericht komt morgen aan de beurt, en dat van 7 september is een aardig verhaal. En op 6 september de vieze man. Die van die gerookte schelvis wat makreel was, en die paddestoelen aanprijsde die giftig bleken te zijn. Aan dat er geen doden vielen kan je aflezen dat geen hond die culinaire belleblazer leest.


Tibethaans gerstebrood.
Daar kan je een forse man mee doodslaan; dat ene kleine broodje weegt 400 gram...
Die bakker zei "Dunne plakjes snijden". Ja, dat kan je wel zeggen ja...

Ik maakte dus, zie gisteren, die muntchutney. Zoals ik het maakte kocht ik het, ik bedoel: de smaak en textuur was gelijk, uit India afkomstig, in de Derdewereldwinkel. Maar in dat India'se kookboek (Cooking the Indian way) doen ze het anders, zonder te koken, of nou ja, niet met bakken. Gehakte munt, ui en groene peper. Geraspte gedroogde kokos in hete melk weken. Yoghurt dun kloppen en alles bij mekaar + zout. Of die munt, ui en peper malen (vijzel) en dan + suiker, zout en limoensap.

Even ter vergelijking mintsauce (English food). Hakken en kokend water erover. Trekken. Bijna koud: + suiker en azijn (250 cc gehakt blad, 3 eetlepels water, 2 afgestreken theelepels suiker, 4 eetlepels witte wijnazijn). Wat ook wel wordt gedaan is geen water, en hete azijn over de blaadjes. Dat lijkt me minder want dan verliest die azijn aan kracht. Maar ja, met water erbij ook...


Zuurdesem speltbrood.
Je proeft de gezondheid.

In de NRC van gisteren stond een recept voor salmoriglio, en dat je dat servert met rucola en met tagliata ("gesneden" zal dat wel betekenen, denk aan tailler > tailleur > kleersnijder).
Salmoriglio hier ("grilled meat" én vis) en hier.
Tagliata hier en hier.


Amandelolie.
Erg, erg lekker.
Later vergelijkingen weer eens, met arganolie, notenolie en hazelnotenolie. Op sla.

Recepten

Perkedel, Indonesië
Perkedel is verwant met frikadel, in het Indonesisch uitgesproken als prikadel.
Een pond aardappelen in de schil koken, pellen, prakken.
Werk er flink uitgelekte gesauteerde sjalotten door.
Z/p en nootmuskaat.
Meng er gehakte lente-ui, geperste knof en gehakt selderijblad door.
Kneed er 250 gram gehakt door, ik zou zeggen 2/3 rund 1/3 varkens.
Werk er een heel ei en een eiwit door.
Balletjes, platdrukken, bakken.
Serveer met nasi kuning, gele rijst.


Jeruk (djeroek) nipis, heel kleine heel aromatische citroentjes.
Dat citroenblad, daun jeruk purut (daoen djeroek poeroet) dat is blad van de boom waar dit aan groeit. Kafir lime, kaffercitroen. Hoewel de soort die meer speciaal voor het blad wordt gekweekt grotere en meer bobbelige vruchten heeft, die je nooit in de handel ziet.
Deze voor over vis en zo; doorsnijden en niet knijpen maar strijken.

Perkedel met mais en krab, perkedel kepiting (maar soms wordt de maïs ook genoemd, perkedel dagoen kepiting)
Kook de maïskolven en schrap ze af.
Snij sjalot en knof, en breek kemiri (zelfde volume als de knof) tot kleine stukjes.
Roer er heel fijn gesneden prei door en idem selderijblad (geen stengels).
Meng er ook kokos door, bijvoorbeeld kleine stukjes verse kokos, of geraspte kokos.
Op één maïskolf gaat er één ei door en 50 gram gekookte krab.
Klop er per ei een afgestreken eetlepel rijstebloem door.
Maak vrij platte hamburgers (voeg eventueel bloem toe als dat nog net niet lukt) en bak ze mooi bruin in palmolie.


Lamshart, hier dus twee stuks.
Komen we op terug.

En verder (cultuur en zo...)
De levensangst van Armand Schulthess. Zie hier en hier.

O ja, stierenvechten mag weer op de Spaanse TV (rechtse regering), dus we kunnen weer kijken op zaterdagmorgen naar Tendido Cero (goedkope onoverdekte plaatsen vooraan, "rang nul"; vooraan is niet zo interessant want je hebt minder overzicht als naar achteren = hoger, en onoverdekt is altijd zon).
Zie hier.

Mondriaan en De Stijl hier.

Hergebruik hier.

Nederlanders op de Titanic binnenkort hier.


Wat is dat nou weer? Bij de bio kraam natuurlijk.
O, Japanse radijs.
Zie hier.