zaterdag 29 september 2012

Kip, zoete aardappel, en beide op de barbecue



Dat is één.
Ik zal m'n nagels eens knippen trouwens...

Spaanse recepten

Tapas hier (alle links hier in een nieuw venster).

Salades hier.

En voorgerechten hier.

Binnenkort nog een paar.


Dat is twee.
En drie is snel wisselen tussen een en twee.
Nou jullie weer...

Recepten

Zoete aardappel op de BBQ, dank H.
Plakken, insnijden (of met een vork beprikken?!), boter en zout, in aluminiumfolie en zeer lang op de (niet té hete dan dus) BBQ, tot je caramelisatie krijgt.

Kip bierblik nu, dank T.
Ik begrijp er helemaal niks van, en ik ga ook niet dat hele verhaal overpennen.
Wat we doen is beginnen met je link, zie hier.

Nu even natuurlijk nog de verschillen met het recept van T.
Marinade: + ketjap manis, tenen knof ipv poeder (natuurlijk!), ook gemberpoeder en geen koriander. Had ie waarschijnlijk niet, kan je best gebruiken hoor.

Én vulling in de kip: uienringen en korianderblad. T. gebruikte munt, maar korianderblad leek hem lekkerder. Kweenie, dat is wel heavy als vulling. Dan zou ik zeggen 50/50 platte peterselie en Corrie Anderblad.


Mag ik aannemen dat de Groninger ambtenarenmongool die toestemming voor dat raam gaf geradbraakt is ondertussen?

Varia

Wallace.
Zie hier.
Het is de man van de Wallace Line, zie hier. Ik ben die overgestoken toen ik op een wankel roestig vrachtschip van Bali naar Lombok voer.

Cultuur nu. Oops.

* Cornelis van Haarlem hier. Bedenk dat deze link, en soortgelijke verderop in dit blog, over een tijdje niet meer werken of iets totaal anders geven. "Bestuursvoorzitter gearresteerd wegens bezit van kinderporno" of zo.

* De censuur nu. Zie hier.
Ik heb dat nog in Indonesië meegemaakt (ingepakt nog... Wat zal dat uitpakken binnenkort een vreugde zijn). Daar was het zwart papier wat met heel vieze dikke zwarte plak bevestigd was.

* Maillol hier.


Bovenzaal Huis de Beurs met mijn € 20 telefoontje.
Maar mooi toch!
Dat lijkt op die app waarmee je foto's "oud" kan maken, die voor een miljard verkocht is.
Nou dan hadden ze beter een goedkoop foontje kunnen nemen, toch?!

Vrijdag gedichtdag

Gerrit Achterberg, Ganzenbord

Ik haal u in met achterstanden.
De dingen komen weer
als ballen in mijn handen.
Beurten gaan op en neer
van 'n spel met oude panden.
Wanneer ik u passeer,
moet ik opnieuw beginnen.


In zo'n pandje woonde Achterberg in de Beukstraat in Utrecht (toen natuurlijk nog zonder die dakkapellen) op de zolder, waar hij die hospita doodschoot. Het pandje zelf, nummer 5, kan ik niet tevoorschijn toveren.
En ik woonde in dezelfde kamer als hij, zonder dat toen te weten.
(Op dat platje waar hij haar doodschoot lag een kanten "hoedje" op de beginpaal van de trap.)

Misschien schrijf ik straks nog wel wat...

(Een uur later) Nou, OK dan.

Pepers-proeverij

Men neme een pan, olijfolie, rode ui, flink wat soepgroenten (heb ik altijd een zak van in de vriezer), platte peterselie (peterselie zit niet in soepgroenten), forsch knof, laurier, fijngewreven komijnzaad (direct boven de pan fijnwrijven en direct doorroeren) en versgemalen Corrie Anderzaad. Scheut droge sherry, inkoken maar niet te snel.

Blik Heinz Beanz in een kom.

Andere pan, iets van dat spul hierboven, iets van een te proeven peper in heel kleine stukkies, ff bakken, wat van die Beanz erbij, ff..., proeven.


Eerst rawit. Zie hierboven.

Rauw geproefd: behoorlijk heet. Zeker niet ongelofelijk heet.
Heel mooi met die beanz. Fris, niet té heet (wat bij bepaalde combi's natuurlijk veel beter kan zijn dan erg hot...). Echt heel mooi. Ik zou het zó als mijn standaard pepers inschalen, maar ja: waar krijg je ze hier...
Ideaal in nasi, bami, dat soort spul. (Ja natuurlijk: natuurlijk!)


Lemon peper.
Rauw geproefd is het stiekem. In eerste instantie "ach" maar ja, dan komt het. En nog wat: het blijft in je bek hangen!
Die citroensmaak, nou ja, ietsje.
In de beanz nu, meegekookt dus. Goh! Een heel mooie citroensmaak, mét het bittertje van de schil ernaast, en wat minder heet.
Dit moet in bepaalde recepten interessant zijn. Ik noem maar wat: ovenschotel, witte visfilets, witte peper erover en super dunne schijfjes limoen erop (nee dus, geen van beide, maar die lemon peper gebruiken), tomatensaus, oven. Dat wordt dan dus ui en knof bakken voor die tomatensaus, maar dan mét die peper!


Rode habanero
Rauw geproefd valt het ontzettend mee. Dubbele hoeveelheid in de beanz gedaan.
Dit is net als de volgende, en in tegenstelling tot de daarna volgende, een door Westland Peppers ontwikkelde soort.
Heel mooi, althans in zoverre dat het nóg wat minder pikant is, wat impliceert dat je er méér van kan gebruiken, en aldus ergens een mooie Spaanse pepersmaak aan kan toevoegen zónder het al te hete. Net als de citroen zonder het zure in Yassa, of het zout in vis in zoutkorst: de smaak van het zout zonder het zoute zelf.
Mooi hoor! In roedjak!

(Alle habaneros verfraaien de komijnsmaak.)

Dat waren al drie aanraders, en verdomd, ik ben niet bij ze in dienst. Ik ben trouwens bij helemaal niemand in dienst, verdomd. En daar mogen veel culi-blaters een voorbeeld aan nemen trouwens.


Gele habanero
Ook een hier ontwikkelde soort.
Rauw geproefd: dat begint het echte werk te worden. Niet super maar het begint indruk te maken.
Prima lijkt me voor als je "hot!" wil maar niet zo hot als Madame Jeanette.
(Uhh, ik kan niet vergelijken met hún Madame Jeanette, die langere hebben ze, niet die dikkere, want ik heb ze vrees ik allemaal weggegeven voordat ik ze proefde. Dat komt ervan als je te goed bent...)
Met die beanz, meegekookt dus, nu.
Net als die rode hiervóór werkend, maar wat pikanter dus (weer is de pikantheid wat weggezakt, maar culinair is dat geen enkel probleem) en weer die pepersmaak maar dus weer wat meer, en daarnaast een opvallende frisheid, werkelijk. Heel erg mooi.
Bruikbaar als je behoorlijk pikant wilt koken, maar fijnere ingrediënten nog proefbaar moeten zijn (die rode hierboven: als erg fijne ingrediënten...)

In Bali telor!


Oranje habanero nu.
Dat is een oorspronkelijke soort, niet een hier ontwikkelde.
Dat zou heavy moeten zijn. Daar gaan we. Rauw geproefd.
Effect net als die lemon peper ("Rauw geproefd is het stiekem. In eerste instantie "ach" maar ja, dan komt het. En nog wat: het blijft in je bek hangen!"), maar zonder citroen en scherper.
En een scherpe smaak vóór op de tong (die sterker wordt) en een diepere vollere smaak achter in de mond. Dus in tegenstelling tot al de vorige: niet enkel een hete smaak voor of midden in je mond.
In de beanz nu.
Kijk. De heetheid zakt ietsje, maar de pepersmaak "zonder het heet" stijgt flink.
Dit moet ideaal zijn in Chili con carne!


Scotch Bonnet, Schotse muts nu.
Dikwijls over gehoord, nooit tegengekomen.
Rauw geproefd: redelijk heet, en een mooi gelijk blijvende mondsmaak. Niet dat sterker worden.
Ook niet dat scherpe alleen vóór op de tong maar ook midden.
In de beanz nu. Niet heel erg scherp, maar een zeer fraaie heel eigen smaak, niet uit te leggen. Heel mooi rond, vol, iets richting aards. Zelf proeven dus.
Ideaal voor bij ei en tofu lijkt me.


Naga jolokia nu. Oei. Zie hier.
Maar uw razende reporter versaagt niet. Rauw geproefd: behoorlijk heavy. En vreemd genoeg: eerst vooral achter in je mond en dan in ene Pats! op de punt van je tong. Na relatief vrij lang, een halve minuut of zo. En tegen die tijd is het extra heavy geworden.
Bij mij werkt spoelen met rosé (wat afgeraden wordt) altijd prima, maar hier werkt het minder dan één seconde prikverlagend.
OK. In de beanz.
Kijk, dat is heet. Ja, natuurlijk. Maar wel op een aparte manier. Op de achterkant van je verhemelte, en op de zijkant van je mond, daar waar je aan het kauwen bent. Nauwelijks de punt van de tong...
En die pepersmaak "zonder het hete" die is erg intens maar helemaal niet storend intens. Niks "aards" hier, maar gewoon simpelweg een forse én fraaie smaak.
Zo.


Doei!